ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 4 avril 2017

Ελλάδα - Επιχειρήσεις - Το κρητικό εμφιαλωμένο νερό ZARO's από τον Ψηλορείτη απέσπασε χρυσό βραβείο


ZARO's: Από τους πρόποδες του Ψηλορείτη... στην κορυφή του κόσμου
 
 
 
Του Γιώργου Μανέττα
 
Την μια μετά την άλλη κορυφή κατακτά το εμφιαλωμένο νερό ZARO's . Το κρητικό νερό από τον Ψηλορείτη απέσπασε το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Εμφιαλωμένο Νερό» στο πλαίσιο του 27ου διεθνούς διαγωνισμού Berkeley Springs International Water Tasting, κερδίζοντας την παγκόσμια αναγνώριση. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά περισσότερα από 600 νερά από όλο τον κόσμο, τα οποία αξιολογήθηκαν από δώδεκα κριτές, ανάμεσα στους οποίους διεθνούς φήμης γευσιγνώστες νερού που έλαβαν υπόψη τους κριτήρια όπως η οσμή, η όψη, η γεύση, η επίγευση και η υφή. Η παραπάνω διάκριση είναι η δεύτερη συνεχόμενη για το ZARO'S, αφού την περσινή χρονιά κατάφερε να λάβει την κορυφαία διάκριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λαμβάνοντας το «Βραβείο Ανώτερης Γεύσης iTQi».
 
Μετά την Ευρώπη κατέκτησε και τον υπόλοιπο κόσμο. Το Zaro's βραβεύθηκε ως το καλύτερο εμφιαλωμένο νερό στον κόσμο στο πλαίσιο του 27ου Berkeley Springs International Water Tasting στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε περισσότερα από 600 νερά από κάθε γωνιά της γης. Η επιτυχία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη καθώς κρητικό νερό κατάφερε να νικήσει το φημισμένο νερό Artesia από τους περίφημους καταρράκτες Crystal τoυ Μίσιγκαν των ΗΠΑ (κατέλαβε τη δεύτερη θέση) και το επονομαζόμενο και ως «νερό των 100 ευρώ», το νορβηγικό Svalbaroi Polar Iceberg Water (3η θέση), ύστερα από μια πολύ επίπονη διαδικασία αξιολόγησης από τους καλύτερους γευσιγνώστες του κόσμου που διήρκεσε δύο ημέρες. «Το βραβείο αυτό είναι το επιστέγασμα της συλλογικής προσπάθειας δεκαετιών που κατέβαλαν και καταβάλλουν οι εκατοντάδες μικρομέτοχοι του Ζαρού, που παρέμειναν προσηλωμένοι στη διαρκή ανάπτυξή μας. Παράλληλα, έχουμε την τύχη να διαθέτουμε ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας που προέρχεται από την μοναδική πηγή φυσικού μεταλλικού νερού της Κρήτης, το οποίο φτάνει αυτούσιο και με όλα τα θρεπτικά του στοιχεία στον καταναλωτή», σημειώνει o Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, Χριστόφορος Παπαδημητράκης. Ένα χρόνο πριν το Zaro's κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης με το «Βραβείο Ανώτερης Γεύσης iTQi» που απονέμεται από το Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας iTQi των Βρυξελλών.
ZARO's: Από τους πρόποδες του Ψηλορείτη... στην κορυφή του κόσμου
Διαρκής ανάπτυξη
Η ιστορία του Zaro's ξεκινά στα στα τέλη της δεκαετίας του ’80 από την πρωτοβουλία 800 κατοίκων του χωριού Ζαρός. «Με προσωπικές θυσίες», όπως λέει χαρακτηριστικά ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, Χριστόφορος Παπαδημητράκης, συγκεντρώσαμε το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο κυριολεκτικά δραχμή-δραχμή, δημιουργώντας και μεγαλώνοντας σταδιακά την εταιρεία Βοτομός, η οποία ελέγχεται σε ποσοστό περίπου 44% από το Δήμο Φαιστού».
Σήμερα, η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου που διαθέτει πέντε γραμμές παραγωγής ανέρχεται σε 70 εκατ. φιάλες τον χρόνο ενώ υπό προϋποθέσεις μπορεί να φθάσει και τα 100 εκατ. φιάλες.
ZARO's: Από τους πρόποδες του Ψηλορείτη... στην κορυφή του κόσμου
Η εμφιάλωση του νερού γίνεται κατευθείαν από την πηγή στο χωριό Ζαρός χωρίς καμία χημική επεξεργασία και χωρίς προσθήκη χημικών απολυμαντικών και προέρχεται από δύο πηγές στους πρόποδες του Ψηλορείτη.
Η πρώτη είναι η πηγή Αμάτι, από την οποία βγαίνουν 400 κυβικά μέτρα φυσικού μεταλλικού νερού (το μοναδικό της Κρήτης) την ώρα. Η δεύτερη είναι η Στέρνα, από το νερό της οποίας παράγεται το επιτραπέζιο νερό Zaro's με διάφορες ιδιωτικές ετικέτες (private labels - φασόν). Αυτή τη στιγμή, το ZARO’S -το μοναδικό φυσικό μεταλλικό νερό της Κρήτης- είναι πρώτο σε μερίδιο αγοράς στην Κρήτη και τέταρτο με πέμπτο στην Ελλάδα.
Παρά τις εκτεταμένες ζημίες που προκλήθηκαν σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα από την υπόθεση της «Μαρινόπουλος» ο κύκλος εργασιών της εταιρείας για το 2016 σημείωσε αύξηση περίπου 3% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ξεπερνώντας τα 11 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά περίπου 14% σε σχέση με το 2015. Ανάλογη δυναμική παρουσιάζουν και οι εξαγωγές τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης, οι οποίες αναπτύσσονται εντυπωσιακά παρά τα προβλήματα της χώρας και την έντονη καχυποψία των ξένων έναντι των ελληνικών προϊόντων.
Πέρυσι, μάλιστα κατέγραψαν αύξηση-ρεκόρ 128% συνεχίζοντας τη θεαματικά αυξητική τάση του 2015, όπου το ποσοστό της αύξησης ήταν 62% σε σχέση με το 2014. Είναι ενδεικτικό ότι, μόνο προς το Ισραήλ, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 167% το 2016.
Προϊόντα της εταιρείας εξάγονται επίσης σε Καναδά, Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενώ πέρυσι προστέθηκαν οι αγορές της Κίνας, του Βελγίου και της Νότιας Αφρικής.
success story
• Τα προϊόντα Zaro’s εμφιαλώνονται από την Βοτομός, εταιρεία που ανήκει στον Δήμο Φαιστού με ποσοστό περίπου 44%
• Το υπόλοιπο 56% του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει σε 1.050 μικρομετόχους, κυρίως κατοίκους του Ζαρού, εργαζόμενους και συνεργάτες της Βοτομός
• Η παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας ανέρχεται σε 70 εκατ. φιάλες τον χρόνο και η δυναμικότητα υπό προϋποθέσεις μπορεί να φθάσει και τα 100 εκατ. φιάλες
• Στην εταιρεία εργάζονται 55 μόνιμοι υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες απασχολούνται επιπλέον 10 εργαζόμενο
gmanettas@pegasus.gr



Πηγή: www.imerisia.gr
Δημοσιεύτηκε στις 05/03/2017

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire