ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 7 avril 2017

Οικονομία - Η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs εκτιμά ότι η «οικονομία του Διαστήματος» θα αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο


 



Βαγγέλης Πρατικάκης 

Ορυχεία σε αστεροειδείς, πτήσεις αναψυχής στο Διάστημα, εργοστάσια σε τροχιά: εντός των επόμενων δύο δεκαετιών, η λεγόμενη οικονομία του Διαστήματος θα γίνει μια αγορά ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο, προβλέπει η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs σε έγγραφο που απευθύνεται στους πελάτες της.


Μεγάλα σχέδια

Από το 2000 μέχρι σήμερα, περισσότερα από 13 δισ. δολάρια έχουν επενδυθεί σε νεοφυείς και καθιερωμένες διαστημικές εταιρείες, γράφει ο αναλυτής Νόα Πόπονακ της εταιρείας. Μόνο τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί την τελευταία διετία ξεπερνούν τις συνολικές επενδύσεις των προηγούμενων 15 ετών.

«Αν και σήμερα είναι ακόμα σχετικά μικρές αγορές, τα ταχύτατα μειούμενα κόστη χαμηλώνουν τον πήχη της συμμετοχής στη διαστημική οικονομία, καθιστώντας βιώσιμες νέες βιομηχανίες όπως ο διαστημικός τουρισμός, η εξόρυξη αστεροειδών και η παραγωγή σε τροχιά» γράφει ο Πόπονακ σύμφωνα με το CNBC.

«Πιστεύουμε ότι τα διαστημικά ορυχεία απέχουν πολύ από την εμπορική βιωσιμότητα, έχουν όμως το δυναμικό να διευκολύνουν περαιτέρω την πρόσβαση στο Διάστημα» συνεχίζει.

«Η εξορυκτική δραστηριότητα στο Διάστημα θα μπορούσε να είναι ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο από ό,τι φαντάζονται πολλοί [...] Ένας και μόνο αστεροειδής σε μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου μπορεί να περιέχει πλατίνα αξίας 25 έως 50 δισ. δολαρίων».

Πολύτιμα μέταλλα και νερό

Πέρα από πολύτιμα μέταλλα, ορισμένοι αστεροειδείς περιέχουν και άφθονο νερό, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για φθηνότερες διαστημικές αποστολές.

Η Goldman Sachs αναγνωρίζει πάντως ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν και προβλήματα: η πλατίνα που περιέχει ένας και μόνο αστεροειδής θα μπορούσε να γκρεμίσει την αγορά και να ρίξει την τιμή του μετάλλου σε εξευτελιστικά επίπεδα.

Όπως φαίνεται, όμως, ο δρόμος προς το Διάστημα είναι έτοιμος να ανοίξει για μπίζνες.



Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 07/04/2017

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire