ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 21 avril 2017

Κρίσιμες οι γαλλικές εκλογές. Ανήσυχο το γαλλικό κατεστημένο


Η ώρα της αλήθειας για την Ευρώπη

HOLGER SCHMIEDING, FLORIAN HENSE*

Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές θα μπορούσαν να σώσουν ή να καταστρέψουν την Ευρώπη. Αν επιλέξουν οι Γάλλοι τον κεντρώο μεταρρυθμιστή Εμανουέλ Μακρόν ή τον κεντροδεξιό μεταρρυθμιστή Φρανσουά Φιγιόν ως τον επόμενο πρόεδρό τους, η Γαλλία και η Ευρώπη θα μπορούσαν να κερδίσουν πολλά τα επόμενα χρόνια.

Αν, όμως, κερδίσει η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ή ο ακροαριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν, τότε η Ευρώπη θα μπορούσε να περάσει ταραγμένη περίοδο, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος η Γαλλία να εγκαταλείψει το ευρώ ή και την Ε.Ε. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 23 Απριλίου ο κ. Μακρόν και η κ. Λεπέν διατηρούν ένα μικρό προβάδισμα έναντι των κ. Φιγιόν και Μελανσόν, ωστόσο η διαφορά μεταξύ τους είναι μικρή. Ουσιαστικά οποιοσδήποτε εκ των τεσσάρων υποψηφίων θα μπορούσε να περάσει στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου, διότι παραμένει αναποφάσιστο περίπου το 30% των ψηφοφόρων ενώ η διαφορά μεταξύ των υποψηφίων είναι μικρότερη από το περιθώριο στατιστικού λάθους των δημοσκοπήσεων.


Το βράδυ της Κυριακής θα είναι ηλεκτρισμένο, καθώς τα πρώτα exit polls και τα πρώτα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά στις 9 ώρα Ελλάδος. Το μεσημέρι θα έχει γίνει γνωστή η πρώτη εκτίμηση για τη συμμετοχή των ψηφοφόρων. Το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής θα μπορούσε να ευνοήσει την κ. Λεπέν και σε μικρότερο βαθμό τον κ. Φιγιόν διότι η εκλογική τους βάση είναι περισσότερο συσπειρωμένη. Αν περάσει ο κ. Μακρόν στον δεύτερο γύρο, οι επενδυτές θα εκπνεύσουν με ανακούφιση το πρωί της Δευτέρας. Αν περάσουν ο κ. Μελανσόν και η κ. Λεπέν, τότε μπορεί να υπάρξει άγρια διόρθωση στις αγορές τη Δευτέρα. Αν προχωρήσει στον δεύτερο γύρο ο κ. Μακρόν, το πιθανότερο είναι πως θα κερδίσει με άνεση οποιονδήποτε από τους τρεις ανθυποψηφίους του.

Η κ. Λεπέν το πιθανότερο είναι ότι θα έχανε από τους υπόλοιπους τρεις ανθυποψηφίους της. Αν βρεθούν αντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο ο κ. Φιγιόν και ο κ. Μελανσόν, το πιθανότερο είναι πως θα επικρατήσει ο δεύτερος. Θεωρούμε πως υπάρχουν 10% πιθανότητες να αναδειχτεί πρόεδρος ο κ. Μελανσόν ή η κ. Λεπέν. Με πιθανή εξαίρεση τον κ. Φιγιόν, κανείς από τους άλλους τρεις υποψηφίους δεν μπορεί να ελπίζει πως θα κατακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές της 11ης και της 18ης Ιουνίου. Αν κερδίσει ο κ. Μακρόν ή ο κ. Φιγιόν, θα μπορούσε να υπάρξει κοινοβουλευτική συνεργασία μεταξύ Κεντροαριστεράς και Κεντροδεξιάς και να υιοθετηθούν ορισμένες κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. Αν κατακτήσει την προεδρία η κ. Λεπέν ή ο κ. Μελανσόν, τότε η ανάγκη να αποσπάσουν την έγκριση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ώστε να ορίσουν πρωθυπουργό ή να περάσουν οποιονδήποτε νόμο πιθανότατα θα τους εμποδίσει από το να βγάλουν τη Γαλλία από την Ε.Ε. ή από το ευρώ. Στην περίπτωση που η κ. Λεπέν ή ο κ. Μελανσόν καταφέρουν να γίνουν πρόεδροι και διατηρήσουν την αντιευρωπαϊκή ρητορική τους, είναι πολύ πιθανό η οικονομική ύφεση και η αναταραχή που θα υπάρξει στον χρηματοπιστωτικό τομέα –περιλαμβανομένου του κινδύνου να υπάρξει μαζική ανάληψη καταθέσεων από τις τράπεζες– να τους επαναφέρουν στην πραγματικότητα, αναγκάζοντάς τους να υιοθετήσουν πιο μετριοπαθή στάση. (Ρωτήστε τον κ. Τσίπρα και τον κ. Τραμπ σχετικά με τη στροφή 180 μοιρών που αναγκάστηκαν να κάνουν.) Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανό να ευνοηθούν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου και έτσι να περιοριστεί η απειλή για έξοδο της Γαλλίας από την Ε.Ε. ή από το ευρώ.
* Οι αρθρογράφοι είναι οικονομολόγοι της Berenberg Bank.

Πηγή: Η Καθημερινή, 21 Απριλίου 2017

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire