ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 11 avril 2017

Συρία - Το κοινό μήνυμα Ρωσίας-Ιράν




Του Κώστα Ράπτη
Σαν να μην ήταν ήδη εξαιρετικά τεταμένο το διεθνές κλίμα μετά την αμερικανική επίθεση εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης την Παρασκευή, έρχεται η εμφάνιση αμφισβητήσιμων "ειδήσεων" να το επιβαρύνει ακόμη περισσότερο.
Το πρακτορείο Reuters και η βρετανική εφημερίδα Independent συμπεριλαμβάνονται πάντως μεταξύ όσων επικαλέστηκαν ανακοίνωση του "Κοινού Κέντρου Επιχειρήσεων" Συρίας - Ιράν - Ρωσίας, στην οποία αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ ξεπέρασαν "πολλές κόκκινες γραμμές" και διατυπώνεται η απειλή "φονικής αντίδρασης" σε οποιαδήποτε νέα αμερικανική επιδρομή στο μέλλον.

Ωστόσο, κανένα τέτοιο "Κοινό Κέντρο Επιχειρήσεων" δεν είναι γνωστό (πέραν του κέντρου ανταλλαγής πληροφοριών Ρωσίας - Συρίας - Ιράν στην Τεχεράνη) ενώ το φερόμενο ως αρχικό κείμενο δεν έχει εντοπισθεί σε άλλη εκδοχή από την αραβική και δεν έχει αναπαραχθεί από επίσημους ρωσικούς ιστότοπους.
Υπερβάλλων ζήλος μεσαίων στρατιωτικών στελεχών; Παρεμβολή καλοθελητών; Το βέβαιο είναι ότι οι επαφές Ρωσίας και Ιράν κατά το Σαββατοκύριακο υπήρξαν εξαιρετικά πυκνές και οι σχετικές ανακοινώσεις αρκετά σαφείς, ώστε να χρειάζεται η καταφυγή σε αμφίβολης πατρότητας κείμενα.
Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων του Ιράν Hossein Baqeri και της Ρωσίας Valeri Gerasimov, καθώς και των επικεφαλής των Συμβουλίων Εθνικής Ασφαλείας των δύο χωρών Ali Shamkhani και Nikolai Patrushev. ην Κυριακή υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία των αρχηγών των επιτελείων του Ιράν και της Συρίας για να ακολουθήσουν συνδιαλέξεις του Ιρανού προέδρου Hassan Rowhani ,με τον Σύρο και κατόπιν των Ρώσο ομόλογό του.
Η λιτή ανακοίνωση του Κρεμλίνου σχετικά με τη συνομιλία Putin-Rowhani αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως οι ενέργειες των ΗΠΑ εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους όπως η Συρία είναι απαράδεκτες και συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ ζήτησαν τη διεξαγωγή αμερόληπτης και αντικειμενικής έρευνας των γεγονότων σχετικά με την χρήση χημικών στην συριακή επαρχία της Ίντλιμπ στις 4 Απριλίου. Επιπλέον, κατά την ίδια ανακοίνωση, οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία της συνέχισης των κοινών προσπαθειών για μια πολιτική και διπλωματική επίλυση της ένοπλης σύγκρουσης στη Συρία.
Με άλλα λόγια, Ρωσία και Ιράν αισθάνονται την ανάγκη να υπογραμμίσουν δημοσίως (απέναντι λ.χ. στην καμπάνια του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Boris Johnson να ασκηθούν πιέσεις στη Ρωσία μέχρι να πάψει να στηρίζει τη συριακή κυβέρνηση) ότι δεν εγκαταλείπουν τον σύμμαχό τους Assad και τη μεταξύ τους συνεργασία. Αλλά, παράλληλα τονίζουν την αναγκαιότητα της πολιτικής λύσης της συριακής κρίσης: Οι λεονταρισμοί και η λογική της αντεκδίκησης δεν αποδίδουν και για αυτό δεν συνιστούν το μήνυμα που εκπέμπεται στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
Αξίζει να υπογραμμιστεί η επιμονή των δύο πλευρών στην ανάγκη διεξαγωγής έρευνας σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων - διότι θίγει το κρίσιμο γεγονός ότι ο Donald Trump έλαβε τις αποφάσεις του εντός ελαχίστων 24ώρων με βάση γεγονότα των οποίων υπήρξε έντονη επικοινωνιακή διαχείριση, αλλά όχι αντικειμενική επιβεβαίωση.
Φυσικά, ακριβώς το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέταξε στρατιωτική δράση εκδίδοντας προσωπικά την ετυμηγορία ότι το καθεστώς της Δαμασκού διέπραξε επίθεση με χημικά, αποκλείει την αναδρομική διερεύνηση που ενδεχομένως θα φώτιζε από διαφορετική γωνία τα γεγονότα. Όμως για τη Μόσχα και την Τεχεράνη είναι σημαντικό να περιοριστεί όσο είναι δυνατόν στο μέλλον ο "αυτοματισμός" της εξαγωγής συμπερασμάτων στη Δύση - ιδίως αφότου τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας διευκολύνουν προβοκάτσιες από κάθε ενδιαφερόμενο.
Για τη Μόσχα τίθεται ζήτημα γοήτρου, όχι μόνο γιατί παρουσίασε μίαν εκδοχή των γεγονότων της 4ης Απριλίου (ότι δηλ. αποθήκη χημικών όπλων των ανταρτών επλήγη από συριακό αεροσκάφος), η οποία αγνοήθηκε παραδειγματικά, αλλά και γιατί αναδρομικά αμφισβητείται η ρωσική πρωτοβουλία του 2013 για την απομάκρυνση και καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, η οποία ολοκληρώθηκε το επόμενο έτος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με εμπλοκή και των ΗΠΑ.
Η ιρανική πλευρά, πάλι, δηλώνει δια του Ali Shamkhani ότι διαθέτει πληροφορίες πως η επίθεση της 4ης Απριλίου πραγματοποιήθηκε από κάποιο "τρίτο μέρος" ώστε να δοθεί το πρόσχημα για μιαν αμερικανική επιδρομή στη Συρία.

Πηγή: www.capital.gr
Δημοσιεύτηκε στις 10/04/2017

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire