ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 11 avril 2017

Κύπρος: Κρυφό σκηνικό που οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια


Συρόμενοι στην επιδιαιτησίαΤο σκηνικό διαμορφώνεται στα κρυφά και καλύπτεται πίσω από τις ρητορικές εξάρσεις των πρωταγωνιστών. Η ε/κ πλευρά, μετά τα παρακάλια στον Ακιντζί (μέχρι και στο «προεδρικό» πήγαν για να κλαψουρίσουν), την απόφαση κατά πλειοψηφία της Βουλής την περασμένη Παρασκευή, σύρεται σε μια νέα μεθοδολογία, που έχει όμως ιστορία και κακό παρελθόν. Είναι προφανές πως έχουν αποφασίσει στις συνομιλίες να εισαγάγουν δύο νέα στοιχεία: Την πακετοποίηση των κεφαλαίων, με στόχο ένα γρήγορο πάρε-δώσε, και αναβάθμιση του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών διά της κατάθεσης από τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα γεφυρωτικών προτάσεων. Ανεξάρτητα τι δηλώνεται δημόσια, η κατάθεση γεφυρωτικών προτάσεων, έστω και με προφορική μορφή, οδηγεί βαθμηδόν σε επιδιαιτησία. 

Η πακετοποίηση των κεφαλαίων αποσκοπεί σε ένα πάρε-δώσε, το οποίο θα έχει ως στόχο να κλείσει όλα τα κεφάλαια πλην αυτό της Ασφάλειας. Δηλαδή, να δημιουργηθεί ένα μομέντουμ προόδου για τα πέντε κεφάλαια και στη συνέχεια να παραπεμφθεί το θέμα της Ασφάλειας στο επίπεδο της πενταμερούς (ή εξαμερούς) διάσκεψης. Και, βεβαίως, η πίεση τότε θα στραφεί προς την Ελλάδα, που θα κληθεί «να μη χαλάσει το πάρτι»! Κοντολογίς, από τη στιγμή που θα προχωρήσουν με τη γεφύρωση των διαφορών στα άλλα κεφάλαια, θα διαμορφωθεί… κλίμα και για την Ασφάλεια σε λογικές προφανώς «μέσης οδού». Γεφύρωσης, δηλαδή, των διαφορών, που είναι μεγάλες. Η Αθήνα, βεβαίως, έχει μια θέση την οποία θα στηρίξει μέχρι τέλους κι αυτό το απέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και στη Γενεύη. Το πρόβλημα είναι η Λευκωσία που δέχεται να σύρεται σε διαδικασίες που θα την καταστήσουν αιχμάλωτη στους τουρκικούς σχεδιασμούς.
Η συμφωνία που υπήρξε για αναβάθμιση του ρόλου του ΟΗΕ αντικαθιστά εν πολλοίς τη λεγόμενη κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία, για την οποία ήταν τόσο… περήφανοι οι πρωταγωνιστές. Γνωρίζουν όλοι πως η κατάθεση προτάσεων από τον ΟΗΕ, και πιο συγκεκριμένα από τον κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα, δεν θα είναι στο τέλος ούτε προφορικού ούτε και μη δεσμευτικού χαρακτήρα. Θα είναι μιας μορφής επιδιαιτησία και θα κρίνονται οι εμπλεκόμενοι από τη στάση τους έναντι των ιδεών αυτών. 
Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει βιώσει τις επιπτώσεις από την αποδοχή της επιδιαιτησίας το 2004. Η αποδοχή μιας μορφής συγκαλυμμένης επιδιαιτησίας γίνεται ως επιλογή για δεύτερη φορά και χωρίς καμία πίεση. Η κίνηση αυτή συνιστά εν πολλοίς εκχώρηση δικαιώματος γεφύρωσης των διαφορών στον κ. Άιντα. Τον άνθρωπο που προωθεί στην Ευρώπη την τουρκική αξίωση για εφαρμογή για Τούρκους υπηκόους στην Κύπρο των τεσσάρων ελευθεριών της Ε.Ε. Αλλά για αυτό ενοχλείται μόνο η Αθήνα, όπως τοποθετήθηκε δημόσια ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στους κοινοτικούς πρέσβεις προ ημερών πως εκτιμά και στηρίζει το έργο του κ. Άιντα.

ΣΗΜ.: Ο υπουργός Εξωτερικών της… υπερδυνάμεως Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, έσπευσε πρώτος να δώσει κάλυψη στις επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, με εντολές Τραμπ, κατά της Συρίας. Αποφάνθηκε για τη νομιμότητα της πράξης και για το γεγονός ότι τα χημικά τα έριξε το καθεστώς Άσαντ. Αυτό θα πει υπερβάλλων ζήλος! 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire