Το χριστουγεννιάτικο δώρο του Γιώργου
Tου Στεφανου Kασιματη / kassimatis@kathimerini.gr
Παρότι είναι διαδεδομένο (και πολύ σικ) οι Αθηναίοι να εφορμούν στα βιβλιοπωλεία τις ημέρες των εορτών, λίγοι είναι εκείνοι που αφιερώνουν χρόνο για να διαβάσουν και καμιά σελίδα. Για τους περισσότερους, ο ελεύθερος χρόνος των εορτών αναλώνεται σε τραπεζώματα και βεγγέρες, ώστε συνήθως να μην περισσεύει χρόνος ούτε για εφημερίδα. Iσως για τον λόγο αυτό διέλαθε της προσοχής των σχολιαστών ένα σημαντικό άρθρο του τέως πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με αντικείμενο τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, το οποίο δημοσιεύθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων. Iσως κιόλας επειδή και εμείς οι δημοσιογράφοι υποκύπτουμε στο κλίμα ευφορίας των ημερών και προτιμάμε θέματα της κατηγορίας «χαβαλέ» (π.χ., τον ηρωικό ανένδοτο του Φαήλου Κρανιδιώτη κατά των ντιντήδων και των βαψομαλλιάδων...), δεν δόθηκε στο άρθρο η σημασία που του άξιζε. Κακώς! Διότι, πέραν του ότι συνοψίζει με αξιοσημείωτη ενάργεια τις τάσεις και τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται, καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλονται, για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, το άρθρο περιέχει και ένα «δώρο» για τον Γιώργο Παπανδρέου.
Η κεντρική ιδέα της παρέμβασης του τέως πρωθυπουργού συνοψίζεται στις εξής διαπιστώσεις: ότι δεν νοείται διάλυση της ΟΝΕ· ότι είναι αναγκαίο η ΟΝΕ να περάσει στο επόμενο στάδιο της οικονομικής διακυβέρνησης· ότι, εντούτοις, το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης μένει σε εκκρεμότητα· και, τέλος, ότι το επίμαχο ζήτημα απαιτεί ευρύτερη προσέγγιση, η οποία να ξεπερνά τα στενά εθνικά συμφέροντα. Υπό το πρίσμα των παραπάνω, διευκολύνεται η κατανόηση της σημασίας του «δώρου», το οποίο ο τέως πρωθυπουργός προσφέρει στον Γιώργο, στην ακροτελεύτια παράγραφο του άρθρου του. Την παραθέτω αυτούσια: «Οι προτάσεις της Ελλάδος για την αντιμετώπιση της κρίσης, πλην της έκδοσης του ευρωομολόγου, δεν έγιναν γνωστές. Στο πόρισμα της Ειδικής Ομάδας που συστάθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2010, η Ελλάδα δεν αναφέρεται μεταξύ των χωρών που παρουσίασαν τις απόψεις τους. Οπως και δεν έχει παρουσιαστεί, απ’ ό,τι είναι ώς σήμερα γνωστό, η θέση της Ελλάδος για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ενωσης, ένα θέμα στο οποίο τα άλλα κράτη έχουν υποβάλει ήδη τις απόψεις τους. Πρόοδος επιτυγχάνεται με προτάσεις, συνεννοήσεις, συνεχείς επαφές σε πολλά επίπεδα πριν από τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου. Πρόοδος επιτυγχάνεται όταν δεν ενδιαφερόμαστε μόνο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, αλλά συνολικά για την ισχυροποίηση της Ενωσης. Οταν χτίζουμε τις αναγκαίες συμμαχίες, ώστε αποφάσεις και θεσμοί να μην υπολείπονται των ευλόγων προσδοκιών μας».
Με απλά λόγια, ο Κ. Σημίτης λέει στον Γιώργο πάνω - κάτω τα εξής: Γιώργο, άσε τα ταξίδια για τον γάμο του Καραγκιόζη και κάνε «focus» στο πραγματικό πρόβλημα. Κάτσε να δουλέψεις για τη συγκρότηση μιας ελληνικής ευρωπαϊκής πολιτικής και τύλιξε με αυτήν τις δικές μας επιδιώξεις. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι, πρώτον, ο Κ. Σημίτης δεν είναι ΠΑΣΟΚ (τυπικά επειδή τον διέγραψε ο Γιώργος, ουσιαστικά επειδή μάλλον δεν ήταν ποτέ...) και, επομένως, δεν ενστερνίζεται την πάγια στάση του ΠΑΣΟΚ να αρμέγει την ευρωπαϊκή αγελάδα με μοναδικό γνώμονα το βραχυπρόθεσμο όφελος· και, δεύτερον, ότι μετά τον ανασχηματισμό ο τομέας της ευρωπαϊκής πολιτικής έχει ανατεθεί στην κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου! (Χρειάζεται, δηλαδή, η αναπληρώτρια υπουργός μια πίστωση τουλάχιστον δύο χρόνων, ώσπου να αρχίσει να τακτοποιεί τις σκέψεις της...)
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire