ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 20 décembre 2010

Ανησυχίες της κυπριακής Εκκλησίας

«Ψηλαφούμε την τουρκοκοποίηση του νησιού μας» 
Προειδοποίηση Χρυσοστόμου Β και κατηγορίες Κυρηνείας Παύλου
Φωτογραφία

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ έφτασε σε απαράδεκτες καταστάσεις και η εισβολή και η κατοχή μετατράπηκαν σε δικοινοτική διαφορά, εκτιμά ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β. Σε δηλώσεις μετά το μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας κάλεσε το λαό να αντιδράσει για να σταματήσει την κατηφόρα. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β ανέφερε ότι «έχουμε φτάσει σε απαράδεκτες καταστάσεις και αφήσαμε την εισβολή και την κατοχή και τη μετατρέψαμε σε διακοινοτική διαφορά». Πρόσθεσε πως «δεν είχαμε διαφορές με τους Τουρκοκύπριους» και υπογράμμισε πως «η επεκτατική βουλιμία της Τουρκίας είναι αυτή που πραγματοποίησε την εισβολή και συνεχίζει την κατοχή». Τόνισε πως «ο λαός πρέπει πλέον να αντιδράσει γιατί στο σημείο που εφθάσαμε αρχίσαμε να ψηλαφούμε την τουρκοκοποίηση του νησιού μας». Κάλεσε το λαό να αντιδράσει για να σταματήσει αυτή η εθνική κατηφόρα «που θα αναγκάσει το λαό μας να αναζητά πατρίδες αλλού».

Σε επιμνημόσυνο λόγο του ο μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος ανέφερε πως «αντί η πλευρά μας να εστιάζει τον αγώνα της στη διπλωματική υπεροχή της ως μέλος της ΕΕ, γιατί το πολιτικό ισοζύγιο που προσπάθησαν να μας επιβάλουν με την τουρκική εισβολή, ανατράπηκε με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, έμφοβη και περιδεής, με τις απαράδεκτες παραχωρήσεις και “γενναίες προσφορές” της προς τον κατακτητή, παρέμεινε προσκολλημένη στο άρμα των Αγγλοαμερικανών, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι με τη συμπεριφορά του καλού παιδιού θα αποσπάσει δήθεν την εύνοια και τη συμπαράστασή τους».
Ο Κυρηνείας Παύλος μίλησε για αποτυχημένη πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς σημειώνοντας ως τραγική κατάληξη την τελευταία έκθεση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Τέλος τόνισε πως «το μόνο που ανησυχεί τους Αγγλοαμερικάνους και τους δικού μας, οι οποίοι πιστά τούς ακολουθούν, είναι πώς θα πουλήσουν τη λύση στον προδομένο λαό, αδιαφορώντας για το περιεχόμενό της».

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire