ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 23 décembre 2010

Να καταγγείλει την Τουρκία η Κύπρος

ΑΠΟΨΗ
 
Εντονότερη αντίδραση
 
ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕστις τουρκικές αντιδράσεις στη συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ για την οριοθέτηση της μεταξύ τους Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης καθώς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει εκδώσει ανακοίνωση. Τοποθετείται η Άγκυρα για τη συμφωνία και αναδεικνύει τις δικές τις προσεγγίσεις. Είναι προφανές από την τουρκική ανακοίνωση, ότι η Άγκυρα συνδέει τις αντιδράσεις της με το Κυπριακό και τις επιδιώξεις της στην περιοχή. Ξεκαθαρίζει πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δικαιούται, ούτε και νομιμοποιείται να συνάπτει συμφωνίες αυτού του περιεχομένου με τρίτες χώρες. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί το τουρκικό ΥΠΕΞ, αυτό είναι θέμα που θα πρέπει να χειρισθεί «ο νέος συνεταιρισμός». Δηλαδή, θεωρεί η τουρκική πλευρά πως δεν πρέπει να γίνονται συμφωνίες που άπτονται της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αμφισβητεί ευθέως την Κυπριακή Δημοκρατία και παρουσιάζεται ταυτόχρονα προστάτης των Τουρκοκυπρίων. Μια προσέγγιση που δεν μπορεί να αντέξει στο χρόνο και σε επιχειρήματα καθώς με τη στάση της αυτή εξουδετερώνει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, τους οποίους καταδικάζει και τους βυθίζει σε οικονομική απομόνωση. Τους στερεί το δικαίωμα να συμμετάσχουν μέσα από την Κυπριακή Δημοκρατία σε νέες προοπτικές και δυνατότητες. Πολιτικές και οικονομικές.
Η ΚυπριακήΔημοκρατία σήκωσε το γάντι και απάντησε στην ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Παρέθεσε τις θέσεις της και πρόταξε το κυριαρχικό της δικαίωμα να συνάπτει συμφωνίες με τρίτα κράτη. Παρέπεμψε παράλληλα και στις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από την ενταξιακή της πορεία. «Η Τουρκία όχι μόνο δεν δικαιούται να το αμφισβητεί, αλλά αντίθετα έχει την υποχρέωση αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας, όπως άλλωστε προβλέπεται στη Δήλωση του Συμβουλίου της ΕΕ του Σεπτεμβρίου του 2005», σημειώνεται στην ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ ως απάντηση στην Άγκυρα.
Θεωρούμεπως παράλληλα η Λευκωσία θα πρέπει να σηκώσει το γάντι και να καταγγείλει την Τουρκία στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους εταίρους μας στην Ένωση και στα Ηνωμένα Έθνη.
Τα τουρκικάτερτίπια θα πρέπει να έχουν κόστος. Γιατί δημιουργούνται κεκτημένα και εδραιώνονται απόψεις που κάθε άλλο παρά σχέση με την πραγματικότητα έχουν.
Μια υποψήφιαχώρα για ένταξη επιτίθεται και αμφισβητεί ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. Μόνο από αυτή τη διάσταση θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση σε όλα τα επίπεδα. Έντονη θα πρέπει να είναι η αντίδραση.

Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire