ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 28 décembre 2010

Το νέο Βιετνάμ των Αμερικανών

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ

«Κυρίαρχοι οι Ταλιμπάν στις μάχες»

Επιδείνωση της κατάστασης στο Αφγανιστάν αποκαλύπτουν εσωτερικοί χάρτες των Ηνωμένων Εθνών, που δείχνουν επικίνδυνη κλιμάκωση της δράσης των Ταλιμπάν μέσα στο 2010, καταρρίπτοντας τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του Λευκού Οίκου ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αρχίζουν να αποδίδουν τους τελευταίους μήνες.
Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος να μιλάει για «πρόοδο» στο Αφγανιστάν, όμως ο αριθμός των επιθέσεων από τους Ταλιμπάν το 2010 αυξήθηκε κατά 66% σε σχέση με πέρυσι... (φωτ. Reuters)  
Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος να μιλάει για «πρόοδο» στο Αφγανιστάν, όμως ο αριθμός των επιθέσεων από τους Ταλιμπάν το 2010 αυξήθηκε κατά 66% σε σχέση με πέρυσι... (φωτ. Reuters) 

Την αποκάλυψη έκανε χθες η εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», δημοσιεύοντας δύο εμπιστευτικούς χάρτες βάσει των οποίων η πρόσβαση του προσωπικού του ΟΗΕ σε βόρειες και νότιες περιοχές χαρακτηρίζεται ως επιχείρηση «υψηλού ρίσκου». Καθώς η κατάσταση στον Νότο -όπου σημειώνονται οι σκληρότερες μάχες μεταξύ των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και των Ταλιμπάν- παραμένει αμετάβλητη, οι δύο χάρτες, που καλύπτουν τη χρονική απόσταση μεταξύ Μαρτίου - Οκτωβρίου, αναβάθμισαν τον βαθμό επικινδυνότητας 16 ανατολικών και βόρειων περιοχών που το 2009 είχαν χαρακτηριστεί ασφαλείς. Μόνο δύο περιοχές, η Κοντούζ και η Χεράτ, που είχαν χαρακτηριστεί το 2009 ως «υψηλού κινδύνου», θεωρούνται ασφαλείς προορισμοί για το προσωπικό και τις εφοδιοπομπές του ΟΗΕ.
Ελέγχουν δεκάδες περιοχές
Στην πλειονότητά τους οι επιπλέον 30.000 Αμερικανοί στρατιώτες που στάλθηκαν από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα μέσα στο 2010, αναπτύχθηκαν κυρίως στα νότια προπύργια των Ταλιμπάν, στις επαρχίες Κανταχάρ και Χελμάντ. Αν κι αυτές οι περιοχές δεν βρίσκονται πια κάτω από την κυριαρχία των Ταλιμπάν, το μεγαλύτερο μέρος τους παραμένει μια ενεργή πολεμική ζώνη. Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ δεν σχολίασαν το δημοσίευμα, αλλά επιβεβαίωσαν την κυριαρχία των Ταλιμπάν σε πολλές περιοχές της χώρας που ήταν πριν ασφαλείς.
Την ώρα που οι αμερικανικές δυνάμεις επικέντρωναν τις επιχειρήσεις τους στο νότιο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν διασκορπίστηκαν και ανασυντάχθηκαν σε βόρειες και δυτικές περιοχές με αποτέλεσμα να πάρουν τον έλεγχο δεκάδων περιοχών που προηγουμένως εθεωρούντο ασφαλείς, εκμεταλλευόμενοι την απουσία των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ.
«Εύθραυστα τα κέρδη...»
Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σχολιάζοντας την επίσημη αναφορά του Πενταγώνου για την πορεία του δεκαετούς πολέμου στο Αφγανιστάν, είπε ότι η στρατηγική των ΗΠΑ φαίνεται ότι «αποδίδει» και ότι υπάρχει «πρόοδος» αλλά προειδοποιούσε ότι «τα κέρδη σε πολλούς τομείς είναι εύθραυστα και αναστρέψιμα». Ωστόσο, πολλοί μη κυβερνητικοί οργανισμοί (NGOs) που δραστηριοποιούνται στο Αφγανιστάν διαφωνούν ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις το 2010. Σύμφωνα με στατιστικά του NGO Safety Office, ο αριθμός των επιθέσεων από τους Ταλιμπάν αυξήθηκε κατά 66% σε σχέση με το 2009. «Η χώρα είναι σε δραματικά χειρότερη θέση σε θέματα ασφάλειας φέτος σε σχέση με το 2009», δήλωσε στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» ο εκπρόσωπος του NGO Safety Office στη χώρα, Νικ Λι. «Μεγάλο μέρος του Αφγανιστάν παραμένει μη ασφαλές για τον άμαχο πληθυσμό και όλο και περισσότερες περιοχέ

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire