ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 24 juin 2013

Γενετική - Βρέφη χωρίς ασθένειες και προβλήματα, που θα έχουν τη δυνατότητα να ζουν πολύ πάνω από τα 100 έτη, ελπίζουν ότι θα μπορούν να «δημιουργήσουν» στο άμεσο μέλλον οι επιστήμονες.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

 

Σούπερ μωρά από την κούνια




Σήμερα οι γιατροί κατορθώνουν ήδη να απαλλάξουν τα νεογέννητα από διάφορες ασθένειες, αξιοποιώντας τον προεμφυτευτικό έλεγχο κατά την επιλογή του κατάλληλου εμβρύου προς κύηση
Η εξέλιξη της τεχνολογίας και της ιατρικής επιστήμης τούς δίνει άλλωστε από τώρα τη δυνατότητα να γεννιούνται μωρά απαλλαγμένα από διάφορες ασθένειες, διαδικασία που επιτυγχάνεται μέσα από τον προεμφυτευτικό έλεγχο κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση. 






Ωστόσο σε μερικά χρόνια -ενδεχομένως να χρειαστούν και λίγες δεκαετίες...-, με βάση και τις έρευνες στις οποίες προσανατολίζεται η διεθνής επιστημονική κοινότητα, ίσως να μπορούν να γεννηθούν παιδιά χωρίς την πιθανότητα να αναπτύξουν σοβαρές θανατηφόρες ασθένειες. Ο καρκίνος μπορεί να ανήκει στο παρελθόν! Οπως και η νόσος Αλτσχάιμερ ή η σκλήρυνση κατά πλάκας.
Βέβαια, για την υλοποίηση της... επιχείρησης «σούπερ υγιή μωρά» θα χρειαστεί να δαπανηθούν αρκετά εκατ. ευρώ ή δολάρια, έως ότου οι έρευνες φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι για την παρασκευή ενός μόνο σκευάσματος μια φαρμακοβιομηχανία μπορεί να διαθέσει αρκετά δισ. ευρώ. Αλλωστε μόνο για κλινικές μελέτες στη χώρα μας, που δεν συγκαταλέγεται καν στις αναπτυγμένες στο συγκεκριμένο κλάδο, διατίθενται 80-100 εκατ. ευρώ ετησίως για φαρμακευτική έρευνα. Αντίστοιχα, για να δημιουργηθεί η τεχνολογία εκείνη που θα προλαμβάνει ασθένειες στα βρέφη, προτού αυτές ακόμη αναπτυχθούν, το κόστος θεωρείται προς το παρόν αστρονομικό...

Σύγχρονο οπλοστάσιο



Σήμερα, πάντως, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι γιατροί κατορθώνουν ήδη να απαλλάξουν τα νεογέννητα από διάφορες ασθένειες, αξιοποιώντας τον προεμφυτευτικό έλεγχο κατά την επιλογή του κατάλληλου εμβρύου προς κύηση. Οπως εξηγεί ο γυναικολόγος-μαιευτήρας, ειδικός σε θέματα εξωσωματικής γονιμοποίησης, Παναγιώτης Καλιαντζής: «Στην εξωσωματική γονιμοποίηση σήμερα γίνεται ήδη προεμφυτευτική διάγνωση. Γίνεται δηλαδή βιοψία των εμβρύων προτού τα μεταφέρουμε στη μήτρα. Η διαδικασία αφορά διάφορες παθήσεις, όπως κληρονομικά νοσήματα, χρωμοσωμικές ανωμαλίες στους γονείς. Ενδεικτικά αναφέρω το σύνδρομο Τέρνερ, την αιμοφιλία, τη μεσογειακή αναιμία, ενώ έχουμε τη δυνατότητα να επιλέγουμε και το φύλο του παιδιού, εάν υπάρχει πιθανότητα ανάπτυξης ασθενειών λόγω φύλου, τα λεγόμενα φυλοσύνδετα νοσήματα. Δηλαδή ουσιαστικά και σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε σε μεγάλο βαθμό ένα υγιές μέλλον για τα νεογέννητα».
Σε ό,τι αφορά την αποτροπή ανάπτυξης του καρκίνου, πάντως, ο κ. Καλιαντζής εκτιμά ότι θα αποτελέσει εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση για την επιστημονική κοινότητα, δεδομένου ότι ο καρκίνος δεν οφείλεται μόνο σε γονιδιακά αίτια, αλλά είναι πολυπαραγοντική νόσος που μπορεί να αναπτυχθεί και εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής. «Οσο θα προχωρά η τεχνολογία τόσο θα υπάρχουν και περισσότερες ασθένειες που θα μπορούμε να αποφεύγουμε. Στο μέλλον, μάλιστα, η γονιδιακή παρέμβαση θα είναι κάτι εξαιρετικά σύνηθες και οι γενιές θα μπορούν να ζουν χωρίς τα σημερινά προβλήματα υγείας που παρουσιάζει η ανθρωπότητα. Ωστόσο, παρά τις έρευνες που είναι σε εξέλιξη, δεν υπάρχει κάτι που να έχει αναπτυχθεί ακόμη σε επίπεδο κλινικής πράξης».
Το χρονικό
Πάντως, η Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση δεν είναι μια καινούργια μέθοδος. Αναπτύχθηκε πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του '80, ενώ το 1990 γεννήθηκε το πρώτο παιδί απαλλαγμένο από το κληρονομικό νόσημα που είχαν οι γονείς του. Τότε οι επιστήμονες είχαν κάνει το πρώτο βήμα για τη μελλοντική ανάπτυξη νέων μεθόδων για τη γέννηση βρεφών χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας. Σήμερα ο προεμφυτευτικός έλεγχος εφαρμόζεται σε πολλά κέντρα στη χώρα μας και γίνεται στα γονιμοποιημένα ωάρια κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση. Επιλέγονται δηλαδή τα υγιή και όσα δεν διαθέτουν τις επικίνδυνες αλλοιώσεις. Χιλιάδες παιδιά έχουν γεννηθεί ήδη με την αξιοποίηση της συγκεκριμένης μεθόδου και χαίρουν σήμερα άκρας υγείας, δεδομένου ότι η μέθοδος μπορεί να προλάβει κοντά στις 350 γενετικές νόσους.
Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας υπολογίζεται πως περίπου 15%-20% των ζευγαριών είναι υπογόνιμα και μεγάλο ποσοστό αυτών καταλήγουν σε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, δηλαδή και εξωσωματικής γονιμοποίησης, όπου αξιοποιείται η τεχνική της προεμφυτευτικής διάγνωσης. Το ποσό που διατίθεται από τον ΕΟΠΥΥ ίσα ίσα που αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ, καθώς πολλοί μελλοντικοί γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν το μεγάλο κόστος της διαδικασίας από την τσέπη τους. Το σύνολο των τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που πραγματοποιούνται ετησίως στη χώρα μας με γοναδοτροπίνες εκτιμάται ότι είναι γύρω στις 20.000 .



Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δημοσιεύτηκε στις 23/06/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire