Το «Μαρί» της Κυβέρνησης Αναστασιάδη
Κωστάκης Αντωνίου
Οι εφιάλτες δεν σβήνουν. Ούτε δαμάζονται. Αφήνουν πίσω τους νεκρούς, τεράστιες πληγές, ανεπανόρθωτη καταστροφή, ερήμωση, πικρές μνήμες και δυστυχισμένους ανθρώπους που καλούνται να επιβιώσουν μέσα σε διαφορετικές συνθήκες και περιβάλλον.
Αφήνουν πίσω τους βαρύτατες ευθύνες για αξιωματούχους, για τις πολιτικές που εφάρμοσαν. Και, τέλος, αφήνουν πίσω τους σκληρά διδάγματα, τα οποία εάν δεν προβληματίσουν και δεν συνετίσουν, επιφυλάσσουν χειρότερα.
Ο εφιάλτης της πύρινης λαίλαπας που κατέκαυσε το δάσος της Σολιάς και κόστισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή, δεν είναι αποτέλεσμα, μόνο, εκδίκησης των στοιχείων της φύσεως, ή εγκληματικών πράξεων ανεύθύνων πολιτών.
Είναι αποτέλεσμα επίδειξης ασυγχώρητης ολιγωρίας, πρωτοφανούς ανικανότητας, εγκληματικής πολιτικής λιτότητας και πλήρους υποβάθμισης των κινδύνων από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυβέρνησης, υπουργών και άλλων αξιωματούχων.
Προχθές, και ενώ η καταστροφή συνεχιζόταν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε σε μία αφόρητη πρόκληση. Σε χαιρετισμό του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών, τον οποίο διάβασε ένας εκ των βαρύτερα φορτωμένων ευθυνών, Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, προέβη στην ακόλουθη αναφορά: «Θεωρώ ως επίτευγμα άξιο ξεχωριστής μνείας, το γεγονός πως όχι μόνο επαναφέραμε την ανάπτυξη στον τόπο, αλλά το κάναμε με το μικρότερο δυνατόν κοινωνικό κόστος».
Ένας Πρόεδρος Δημοκρατίας, ο οποίος επαίρεται για την ανάπτυξη, την ώρα που οι πολιτικές της Κυβέρνησης, τα λάθη και οι παραλείψεις της υποβοήθησαν στο να συντελεστεί η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή, την ώρα που καιόταν ολόκληρος δασικός πλούτος, το ολιγότερο που μπορεί να πει κανείς, είναι ότι δεν σκέπτεται τι λέει και δεν έχει συναίσθηση πότε το λέει.
Την ώρα που εχάνοντο ανθρώπινες ζωές, εκκενώνοντο χωριά, καταστρέφετο ο δασικός πλούτος, διαλύετο η ζωή χιλιάδων κατοίκων και η Κύπρος παρακολουθούσε με πόνο και αγωνία τον θάνατο των δασών, ο Πρόεδρος μιλούσε για ανάπτυξη! Και επαίρετο πως η κατά φαντασία ανάπτυξη επετεύχθη «με το μικρότερο κοινωνικό κόστος».
«Μικρό κόστος» είναι να παραδίδεται ο δασικός πλούτος στο πυρ, συνεπεία και της βάρβαρης πολιτικής λιτότητας, την οποία άσκησε η Κυβέρνηση;
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς επαΐων, για να αντιληφθεί τις συνέπειες των λαθών, των παραλείψεων και των εγκληματικών πολιτικών της Κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά την καταστροφή της Σολιάς.
Πυροσβέστες αφέθησαν να πολεμούν τη φωτιά με ληγμένες στολές, τους αφαιρέθηκαν τα άρβυλα και τους κατακρεούργησαν τους μισθούς, όπως κατάγγειλε σε τηλεοπτική εκπομπή εν ενεργεία πυροσβέστης.
Το Τμήμα Δασών κατακρεουργήθηκε κυριολεκτικά από τις περικοπές που επήλθαν συνεπεία των σκληρών μέτρων λιτότητας. Όπως αποκάλυψε το «Sigmalive», ο Κλάδος Υπαλλήλων του Τμήματος Δασών είχε καταγγείλει, μόλις πριν από τρεις μήνες, σοβαρές αμέλειες, όπως: Υποστελέχωση του Τμήματος, υποβάθμιση του πυροσβεστικού εξοπλισμού, αποδυνάμωση του συστήματος ετοιμότητας για δασικές πυρκαγιές και καταστροφική αποδόμηση της Μονάδας Πτητικών Μέσων.
Το Τμήμα Δασών λειτουργεί με 67 κενές οργανικές θέσεις, ενώ με την αλλαγή στον τρόπο αποζημίωσης των υπερωριών, από το 2014, σημαντικό μέρος του κόστους φύλαξης των δασών έχει φορτωθεί στους ώμους και στις τσέπες των δασικών υπαλλήλων."
Πέραν τούτου, προστίθεται, η μη αντικατάσταση προβληματικών και πεπαλαιωμένων οχημάτων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το προσωπικό και τις επιχειρήσεις που διεξάγει. Και προς τούτο, ερωτούμε την ηγεσία της Αστυνομίας.
Γιατί δεν δόθηκαν πλήρεις λεπτομέρειες για τους λόγους για τους οποίους ανετράπη το πυροσβεστικό όχημα που έστειλε στον θάνατο τους δύο δασοπυροσβέστες;
Ποιες αιτίες οδήγησαν στο δυστύχημα; Φταίει το όχημα, φταίνε οι δύσβατοι δρόμοι, φταίει η ταχύτητα, φταίνε οι μη καθαρισμένοι από πέτρες και χώματα δρόμοι; Ας μας πουν επιτέλους τα αίτια, όπως πράττουν σε κάθε δυστύχημα.
Γιατί έκλεισε το Δασικό Κολέγιο στον Πρόδρομο, το οποίο προετοίμαζε καταρτισμένους νέους για αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών, αντί να μετεξελιχθεί σε σύγχρονο εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό κέντρο, με τοπική και περιφερειακή εμβέλεια και αποστολή;
Και κατέληγε η ανακοίνωση του Κλάδου Υπαλλήλων, κατά τρόπο προφητικό. «Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα, και με πρόφαση την οικονομική κρίση, γινόμαστε μάρτυρες εξελίξεων που τείνουν να ανατρέψουν την καλή εικόνα και να υποβαθμίσουν τον δασικό τομέα, ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΥΤΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» (Τα κεφαλαία δικά μας).
Ερωτούμε: Εάν ο Δημήτρης Χριστόφιας εγνώριζε τις επιπτώσεις από τη φύλαξη των εκρηκτικών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Χάρης Γεωργιάδης δεν εγνώριζαν ότι η σκληρή πολιτική λιτότητας που εφάρμοζαν θα είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή δασικού πλούτου της χώρας;
Σημ.: Απολογούμαστε γιατί στο χθεσινό άρθρο μας, το όνομα του αδικοχαμένου Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελου Φλωράκη μετατράπηκε, από λάθος, σε Χαρίλαο Φλωράκη.
Πηγή: Η Σημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 24/06/2016
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire