ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 16 juin 2016

Ρεκόρ πωλήσεων όπλων το 2015 - Έφθασαν τα 65 δισ. δολάρια

Ενώ εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε... Οι έμποροι των πολέμων συνεχίζουν ακάθεκτοι ! 

Ξεπέρασαν κάθε ρεκόρ οι πωλήσεις όπλων την χρονιά που πέρασε. Έφθασαν σε αξία τα 65 δισ. δολάρια καθώς αυξήθηκαν κατά 6,6 δισ. δολ. συγκριτικά με τις πωλήσεις το 2014, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της βρετανικής εταιρείας ερευνών IHS Jane's.
«Ουδέποτε η παγκόσμια αγορά όπλων δεν γνώρισε τέτοια ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση όση την περίοδο 2014-2015», δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» ο αναλυτής της IHS Jane's Μπεν Μουρς. Και προσθέτει ότι η δυναμική αυτή αναμένεται να διατηρηθεί και την χρονιά που διανύουμε και οι πωλήσεις όπλων να φθάσουν παγκοσμίως τα 69 δισ. δολάρια.
Η εταιρεία ερευνών συνδέει το φαινόμενο με την έξαρση της τρομοκρατίας, τις εντάσεις μεταξύ της Κίνας και των γειτονικών της χωρών στην Ασία και τον Ειρηνικό και με την παρατηρούμενη τάση εκσυγχρονισμού των οπλικών συστημάτων των χωρών της Μέσης Ανατολής. «Σε έναν κόσμο ασταθή και επικίνδυνο δεν είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς τη μεγάλη ανάκαμψη των πωλήσεων όπλων», σημειώνει η συντάκτρια της «Figaro» Βερονίκ Γκιγιερμάρ.

Συγκεκριμένα, η αγορά όπλων βρήκε ισχυρή στήριξη στη Μέση Ανατολή, μια γεωγραφική περιοχή που διατηρεί χρόνια τώρα τα πρωτεία σε ό,τι αφορά τη ζήτηση όπλων σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι πωλήσεις στη Μ. Ανατολή έφθασαν το 2015 τα 21,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την έρευνα. Πρώτη χώρα σε αγορές οπλικών συστημάτων ήταν πέρυσι η Σαουδική Αραβία (11,4 δισ. δολ.) και ακολούθησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (8,6 δισ. δολ.). Μεγάλης αξίας εισαγωγές όπλων έκαναν πέρυσι η Ινδία (4,33 δισ. δολ.) αλλά και η Αυστραλία.

Σε ό,τι αφορά τις χώρες κατασκευής και εξαγωγής οπλικών συστημάτων μακράν οι πρώτες παραμένουν οι Ηνωμένες Πολιτείες (22,9 δισ. δολ.) και ακολουθούν η Ρωσία (7,44 δισ. δολ.) και η Γερμανία που ξεπέρασε κατά τι τη Γαλλία (4,779 έναντι 4,774 δισ. δολ.). Η βρετανική εταιρεία ερευνών εκτιμά ότι η ανερχόμενη δύναμη σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις όπλων είναι η Γαλλία, η οποία αναμένεται το 2018 να έχει ξεπεράσει τη Ρωσία και να βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά τις αδιαμφισβήτητες ΗΠΑ.







ΠΗΓΗ : tovima.gr - Ρεκόρ πωλήσεων όπλων το 2015

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire