Stefan Rousseau/PA via AP
1. Παραίτηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον
Ακόμη και αν ο Κάμερον δήλωνε ότι θα παραμείνει στην εξουσία «ό,τι κι αν συμβεί», «δεν θα κρατήσει ούτε 30 δευτερόλεπτα», σύμφωνα με τον Κένεθ Κλαρκ, βαρόνο των Τόρις.
Οι Τόρις θα κληθούν να ορίσουν διάδοχο. Ο επικεφαλής της καμπάνιας υπέρ του Brexit και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου εμφανίζεται ως αυτονόητη επιλογή.
2. Διασπαστικές τάσεις από Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δεν σταμάτησε να επαναλαμβάνει ότι μία ψήφος υπέρ του Brexit θα μπορούσε να πυροδοτήσει διαδικασία νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία μετά την ψηφοφορία του 2014.
Όσο για τη Βόρεια Ιρλανδία, ένα Brexit θα την απομόνωνε από τη δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ε.Ε., γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει εντάσεις σε μια περιοχή με πολύ εύθραυστες πολιτικές ισορροπίες.
3. Αβέβαιη έκβαση του πολύπλοκου διαζυγίου με την Ε.Ε.
Η χώρα θα ξεκινήσει πολύπλοκες διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., διάρκειας το πολύ δύο ετών, για να καθοριστούν οι όροι πρόσβασης στην κοινή αγορά.
Επί δύο χρόνια, τίποτε δεν αλλάζει. Πολλά σενάρια είναι πιθανά για τη συνέχεια. Παραμονή στην ενιαία αγορά, αμοιβαία επωφελής, αλλά με ποιους όρους;
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει προειδοποιήσει ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι μια τρίτη χώρα που δεν θα τη χαϊδεύουμε».
Για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, ένα Brexit θα αποτελούσε μόνιμη απειλή διάλυσης, καθώς και άλλες χώρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου.
4. Δύσκολη οικονομική μετάβαση και ύφεση
Το σοκ στις αγορές είναι ήδη μεγάλο. Όλα τα σενάρια των διεθνών και κυβερνητικών οικονομικών θεσμών είναι μαύρα για μία διετία.
Το City θα χάσει το «ευρωπαϊκό διαβατήριό» του και πολλές εταιρείες, ανάμεσά τους η τράπεζα JPMorgan και η αγγλική HSBC, έχουν ανακοινώσει ότι θα μεταφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας στο Παρίσι και τη Φρανκφούρτη.
5. Σκλήρυνση της μεταναστατευτικής πολιτικής
Η μετανάστευση υπήρξε το κεντρικό θέμα της καμπάνιας των υποστηρικτών του Brexit.
Έχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή τους να θέσουν σε εφαρμογή ένα σύστημα μετανάστευσης κατά το αυστραλιανό μοντέλο, όπου κάθε αίτηση για άδεια παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίζεται με βάση τα προσόντα του αιτούντος.
Μόλις ολοκληρωθεί το διαζύγιο με την Ε.Ε., που θα θέτει τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών (και) προς (αλλά και από) το Ηνωμένο Βασίλειο, τίποτε δεν θα εμποδίζει πλέον την εφαρμογή αυτής της πολιτικής με στόχο τον περιορισμό της ροής Ευρωπαίων μεταναστών, κυρίως αυτών που προέρχονται από χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Πηγή: www.efsyn.gr
Δημοσιεύτηκε στις 24/06/2016
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire