ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 24 juin 2016

Η καμένη Κύπρος και η ανικανότητα της κυβέρνησης της



Άριστος Μιχαηλίδης


 Ένα τελεφερίκ να βλέπουμε τα κρουσμένα




Σαν να τους πιάνει αγχώδης διαταραχή σ΄ αυτή την κυβέρνηση και θέλουν να δείχνουν ότι τα κάνουν όλα τέλεια. Και τα βάζουν με τους δημοσιογράφους και με όλο τον κόσμο, που ασκεί κριτική και ζητά εξηγήσεις. Μέχρι και φιρμάνι έβγαλαν χτες, να μην μιλά κανένας για τη φωτιά της Σολιάς εκτός από τους υπουργούς. Οι οποίοι ξέρουν καλύτερα από τους τεχνοκράτες τι πρέπει να λένε και τι να αποκρύβουν. Κι ακούγαμε χτες όλη μέρα τον υπουργό Γεωργίας, που έκανε παρέλαση στις τηλεοράσεις, να δηλώνει ότι το Τμήμα Δασών δεν είναι υποστελεχωμένο και ότι οι αριθμοί που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν είναι σωστοί. Τους αριθμούς τους δημοσιεύουμε σήμερα με ακρίβεια, ίσως τους πληροφορηθεί και ο κ. Κουγιάλης. Όπως δημοσιεύσαμε χθες και τα πρακτικά της Βουλής του περασμένου Νοεμβρίου, που αποκάλυπταν ότι το υπουργείο Οικονομικών κατάργησε θέσεις δασικών λειτουργών χωρίς καν να ρωτήσει τον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας και το Τμήμα Δασών. Αλλά, το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι μόνο οι αριθμοί. Είναι που καμιά κυβέρνηση, ούτε η σημερινή, δεν έδωσαν τη σημασία που έπρεπε να δώσουν στην ύπαιθρο και στην υποδομή της. Ειδικά, όμως, η σημερινή κυβέρνηση, που όλα τα κάνει στην εντέλεια, επειδή έπεσε στην οικονομική κρίση, δεν ασχολείται παρά μόνο με τις αδιάκριτες περικοπές για τις οποίες ο Χάρης Γεωργιάδης και όσοι τον περιστοιχίζουν, κάνουν ό,τι καταλαβαίνουν. Και όπως είναι προφανές, δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει δάσος, δασικός λειτουργός, δασικό κολλέγιο, δασοπυροσβέστης. Μάλλον, ούτε ο κ. Κουγιάλης καταλαβαίνει, αφού χτες έλεγε ότι στο Τμήμα Δασών δουλεύουν 1.165 υπάλληλοι, άρα είναι επαρκώς στελεχωμένο, αλλά μέσα σ΄ αυτούς έβαζε και μερικές εκατοντάδες εποχικούς ωρομίσθιους, που απασχολούνται στα φυτώρια και στο πράσινο των δρόμων και οι οποίοι βεβαίως, δεν έχουν καμιά σχέση με τις πυρκαγιές και τα δάση.

 
Ας μην κολλήσουμε όμως στους αριθμούς. Η ουσία είναι αλλού. Στο ότι την ώρα που το κυπριακό κράτος αδυνατεί να κατασκευάσει ένα δρόμο (για παράδειγμα, αυτόν που θα ενώνει τη Σολιά με τη Λευκωσία, ο οποίος αποφασίστηκε πριν από την εισβολή, αλλά όλες οι κυβερνήσεις από τότε ανακαλύπτουν δεκάδες δικαιολογίες για να αποφύγουν τα έξοδα), ή, χειρότερα, την ώρα που λόγω περικοπών δεν καθαρίζονται οι δασικοί δρόμοι από τους βράχους για να μπορούν να κυκλοφορήσουν τα πυροσβεστικά όταν χρειαστεί, όπως έγινε στην περιοχή της φωτιάς, είναι αστείο να εξαγγέλλει ο Πρόεδρος ότι θα κατασκευάσει τελεφερίκ να ενώσει το Τρόοδος με τη Λεμεσό, για να δείξει την αγάπη του για την περιοχή. Τι να το κάνουμε το τελεφερίκ αν δεν έχουμε δρόμους να διευκολύνουν τη ζωή των ανθρώπων, κι αν δεν έχουμε δάση να μας δίνουν ζωή; Θα έδειχνε την αγάπη του ο Πρόεδρος αν αντί να υπόσχεται τελεφερίκ, ρωτούσε τον Χάρη Γεωργιάδη, γιατί κατάργησε θέσεις του Τμήματος Δασών χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Αν ρωτούσε το Τμήμα Δασών, πόσους άνεργους χρειάζεται να εργοδοτήσει, έστω για το καλοκαίρι, να περιπολούν στα δάση 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Αν ρωτούσε την Αστυνομία, γιατί από τις 2.100 φετινές αγροτικές πυρκαγιές (σε σύνολο 3.000) οι οποίες οφείλονταν σε καψαλίσματα χόρτων ή σκουπιδιών, δεν συνελήφθη σχεδόν κανένας εμπρηστής. Αν αντί τελεφερίκ κατασκεύαζε το κομμάτι του δρόμου Αστρομερίτη - Ευρύχου (για να πηγαίνουν και πιο έγκαιρα τα πυροσβεστικά), που το 2006 ο τότε υπ. Συγκοινωνιών, Χάρης Θράσου, εξήγγειλε ως κατεπείγον έργο και σήμερα, δέκα χρόνια μετά, ακόμα είναι στα συρτάρια των δεσμεύσεων. Η ουσία, λοιπόν, για να μην έχουμε ξανά νέες τραγωδίες, είναι να τεθούν και να τηρηθούν προτεραιότητες κι όχι να γίνεται μάχη εντυπώσεων.
Άριστος Μιχαηλίδης

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-a-michailidis/85/319606/ena-teleferik-na-vlepoume-ta-krousmena#sthash.3S2bsTsn.dpuf

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire