ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 24 juin 2016

Βρετανία - ΒΡΕΧΙΤ - Οκτώ ερωτήματα για τον Κάμερον

 
AP Photo/Alastair Grant

Εν αναμονή των δηλώσεων που εκτιμάται ότι θα κάνει ο Βρετανός πρωθυπουργός μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, θα πρέπει να καλύψει -σύμφωνα με τον Guardian- τα ακόλουθα σημεία: 


1. Τι θα κάνει για να ηρεμήσει τις αγορές: με τη λίρα σε ελεύθερη πτώση, θα παρέμβει η Τράπεζα της Αγγλίας; Κυκλοφορούν φήμες για πιθανό κλείσιμο του χρηματιστηρίου προκειμένου να αποτραπούν μαζικές πωλήσεις, λόγω του πανικού. Ο Κάμερον κάτι θα πρέπει να πει για να μετριάσει την ανησυχία.

2. Θα παραμείνει πρωθυπουργός; Κανείς δεν περιμένει να παραιτηθεί σήμερα, αλλά πιστεύει ότι μπορεί να διαχειριστεί την επίπονη μακρόχρονη διαδικασία εξόδου από την Ε.Ε. την επόμενη διετία; Ίσως και να το πιστεύει, αλλά το πιθανότερο είναι να αναγνωρίσει ότι αυτό το σενάριο δεν είναι ρεαλιστικό. Πιθανόν να ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί στα τέλη του χρόνου και πριν από το συνέδριο των Τόρις.



3. Θα επικαλεστεί άμεσα το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας; Αυτή είναι η διαδικασία με την οποία ξεκινάει η διετής αντίστροφη μέτρηση για το Brexit. Πριν από το δημοψήφισμα ο Κάμερον είχε πει ότι θα το κάνει άμεσα, αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι να τον καθυστερήσει. Θα είναι σοφό να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

4. Θα κληθεί σε συνεδρίαση το Κοινοβούλιο; Υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα στο να γίνει αυτό αύριο (Σάββατο) για να μπορέσει η κυβέρνηση να καθησυχάσει τους βουλευτές  ότι έχει σχέδιο πριν ανοίξουν πάλι οι αγορές τη Δευτέρα.

5. Ποιος θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις του Brexit; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό εξαρτάται από τι εντολή θα έχει αυτός που θα αναλάβει τις συνομιλίες με την Ε.Ε. Θα επιδιώξει ο Κάμερον διακομματική συμφωνία; Θα θεωρήσει το πρόγραμμα του στρατοπέδου υπέρ του Brexit σαν ένα μανιφέστο που δεσμεύεται πλέον να σεβαστεί; Για παράδειγμα, θα αποχωρήσει η Βρετανία από την κοινή αγορά;

6. Θα καταρτιστεί έκτακτος προϋπολογισμός; Ο Τζορτζ Οσμπορν έχει ήδη δηλώσει ότι χρειάζεται και πρέπει να γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Ισχύει αυτό ακόμα;

7. Θα γίνουν πρόωρες εκλογές; Υπάρχει το επιχείρημα ότι ένας νέος πρωθυπουργός θα χρειαστεί νέα εντολή για τις διαπραγματεύσεις του Brexit, παρότι δεν υπάρχει μεγάλη διάθεση στα κυβερνητικά γραφεία για μια νέα αναμέτρηση.

8. Θα δεχτεί ο Κάμερον ότι η Σκοτία έχει τώρα το δικαίωμα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της; Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε δηλώσει ότι το δημοψήφισμα εκείνο του 2014 θα ίσχυε για μια γενιά...



Πηγή: www.efsyn.gr
Δημοσιεύτηκε στις 24/06/2016

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire