ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 18 décembre 2010

Εκεί που η Αθήνα δεν τολμά...

Διασφαλίζονται ζωτικά στρατηγικά συμφέροντα
 
Υπέγραψαν συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ Κύπρος και Ισραήλ
Φωτογραφία
 
ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία και Ισραήλ υπέγραψαν χθες διμερή συμφωνία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών. Η συμφωνία υπεγράφη στο Υπουργείο Εξωτερικών από τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού, και τον Ισραηλινό Υπουργό Εθνικών Υποδομών Ουζί Λαντάου, παρουσία και του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Πασχαλίδη. Της υπογραφής της συμφωνίας προηγήθηκε συνάντηση μεταξύ των κ. Κυπριανού, Λαντάου και Πασχαλίδη. Οι δυο χώρες επέλεξαν χαμηλούς τόνους για τη συμφωνία κι αυτό επιβεβαιώνεται ότι η υπογραφή της συμφωνίας δεν ανακοινώθηκε, παρά μόνο στο παρά πέντε και αφού ο «Φ» είχε δημοσιεύσει τη σχετική είδηση χθες. Όπως αναφέρεται συναφώς, η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα βήμα περαιτέρω κατοχύρωσης της ΑΟΖ της Κύπρου και γεμίζει το κενό μεταξύ Αιγύπτου και Λιβάνου, με τις οποίες η Κύπρος έχει ήδη υπογράψει σχετικές διμερείς συμφωνίες.
Μετά την υπογραφή, η συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών. Από τις δύο κυβερνήσεις έχει υιοθετηθεί η μέθοδος της οριοθέτησης της «μέσης γραμμής». Η γραμμή που καθορίσθηκε απέχει την ίδια απόσταση μεταξύ των δύο χωρών. Είναι μια πρακτική που υιοθετήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία και με την Αίγυπτο και το Λίβανο.
Η πρεσβεία του Ισραήλ σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως η συμφωνία αυτή αντικατοπτρίζει τη στενή σχέση και συνεχή συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «υπό το φως της πρόσφατης ανακάλυψης πλούσιων φυσικών πόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα, η οριοθέτηση των συνόρων του Ισραήλ θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση ζωτικών οικονομικών συμφερόντων του Ισραήλ, παρέχοντας ασφάλεια στους επενδυτές και σαφήνεια στους γείτονες του Ισραήλ, ως προς την ακριβή τοποθεσία των θαλάσσιων συνόρων του Ισραήλ και ως προς τα δικαιώματα του στους φυσικούς θαλάσσιους πόρους».
Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ποσότητες φυσικού αερίου που εντοπίστηκαν στον θαλάσσιο χώρο του Ισραήλ και εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) του εφάπτονται της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.
Όπως έχει μεταδοθεί από το Ισραήλ, τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου έχουν εντοπιστεί σε θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ. Το φυσικό αέριο εντοπίστηκε στις θαλάσσιες περιοχές Λεβιάθαν και Ταμάρ του Ισραήλ σε βάθος 1.700.
Τούτο, εκ των πραγμάτων, αλλάζει το ενεργειακό τοπίο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Περαιτέρω, είναι γνωστό ότι ηαμερικανική εταιρεία Νοble Εnergy, που εντόπισε το ισραηλινό αέριο, εργάζεται και για λογαριασμό της Κύπρου για εντοπισμό φυσικού αερίου αλλά και πετρελαίου στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου.
Είναι προφανές ότι η συμφωνία αντιμετωπίζει την αντίδραση της Άγκυρας, η οποία επιχειρεί διά του εκφοβισμού να αποτρέψει τη διενέργεια ερευνών από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η συγκυρία ενισχύει τις αντιδράσεις της Τουρκίας, η οποία διανύει κακή περίοδο σχέσεων με το Ισραήλ.
Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας, σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει πως η υπογραφή της Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ για τον καθορισμό της μεταξύ τους Οικονομικής Αποκλειστικής Ζώνης, είναι σημαντική τόσο από πολιτικής όσο και από οικονομικής πλευράς.
Πρόκειται για μια πολιτική επιτυχία για την Κύπρο και τα εύσημα δικαιωματικά πάνε στην Κυβέρνηση, σημειώνει.
Ο κ. Λιλλήκας σημειώνει ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να προχωρήσει στην υπογραφή Συμφωνίας Συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ, στο πρότυπο της Συμφωνίας που έχουμε υπογράψει με την Αίγυπτο. Μια τέτοια Συμφωνία θα βοηθήσει τις δύο χώρες στο να προχωρήσουν στην εξόρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων τους, από τα οποία θα προκύψουν τεράστια οικονομικά οφέλη για τον τόπο και τον λαό σ’ αυτές τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες.

Και η Ελλάδα ψάχνει για συμφωνίες
 
ΕΙΝΑΙ σαφές πως το θέμα του καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου δεν έχει προχωρήσει, κυρίως γιατί δεν το θέλησε η Αθήνα. Σημειώνεται ότι ο αείμνηστος Τάσος Παπαδόπουλος είχε θέσει το θέμα τούτο στην ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο δεν υπήρξε προθυμία. Υπενθυμίζεται ότι στα ανατολικά, η ζώνη που θα συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου εφάπτεται με την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της Τουρκίας. Είναι πρόδηλο ότι μια συμφωνία Ελλάδος και Κύπρου θα προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας. Κι αυτό γιατί ουσιαστικά θα αποκόπτει την τουρκική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Όπως έγραψε και η αθηναϊκή Καθημερινή, εκεί, άλλωστε, εντοπίζεται και η σφοδρή αντίδραση της Τουρκίας όσον αφορά το Καστελλόριζο και την αναγνώριση σε αυτό δικαιώματος υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Η Ελλάδα σύναψε συμφωνία με την Αλβανία για καθορισμό ΑΟΖ, ωστόσο υπήρξε ως γνωστό ακυρωτική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αλβανίας. Γίνονται επιπροσθέτως συζητήσεις με τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Σε αυτές τις συζητήσεις μπαίνει σφήνα η Τουρκία που προσπαθεί να αποτρέψει συμφωνία.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire