Οταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άκουσαν την περασμένη Τρίτη τον Αλέξη Τσίπρα να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Πρ. Παυλόπουλο σκέφτηκαν όλοι το ίδιο πράγμα: «Α, μάλιστα, τον έπεισε ο Καραμανλής!».
Η επιλογή του Πρ. Παυλόπουλου ήταν η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση της τακτικής επικοινωνίας που διατηρούν Τσίπρας και Καραμανλής τα τελευταία χρόνια, αλλά και της επιρροής που ασκεί ο πρώην πρωθυπουργός προς τον αρχηγό του κυβερνώντος κόμματος, ενώ φαινομενικά μοιάζει να κινούνται σε διαφορετικούς κόσμους.
«Αν δεν ήταν στη μέση ο Καραμανλής, δεν υπήρχε περίπτωση να προτείνει Παυλόπουλο ο Τσίπρας» υποστηρίζουν κορυφαίοι υπουργοί, εκφράζοντας ακόμη και τώρα την έκπληξή τους για την εξέλιξη αυτή, για την οποία ο κ. Τσίπρας επέδειξε απόλυτη αποφασιστικότητα να την επιβάλει στο εσωτερικό του κόμματός του. «Διαφορετικά ο Τσίπρας δεν θα πρόδιδε τον Αβραμόπουλο. Ή, αν αναγκάστηκε να τον προδώσει, τότε θα πήγαινε σε άλλου τύπου υποψηφιότητα» επιμένουν.
Από πού όμως ξεκινά η σχέση του Τσίπρα με τον Καραμανλή; Οι γνωρίζοντες ισχυρίζονται: «Από πολύ παλιά». Οι συνεργάτες του κ. Καραμανλή θυμούνται τον πρώην πρωθυπουργό να τους λέει μετά την ήττα του στις εκλογές του 2009 και ενώ είχε εγκαταλείψει την ηγεσία της ΝΔ:
«Αυτός που θα κάνει κούρσα είναι ο Τσίπρας. Θα γράψει ένα ποσοστό στις επόμενες εκλογές που θα τρίβετε τα μάτια σας». Ο κ. Τσίπρας είχε τότε ένα ποσοστό 4,60% με 13 έδρες στη Βουλή. Οταν άκουγαν λοιπόν οι συνομιλητές του Καραμανλή να τους προβλέπει ο ίδιος ότι στις επόμενες εκλογές θα είναι διψήφιο το ποσοστό, νόμιζαν αρχικώς ότι δεν ήξερε τι έλεγε.
Μέχρι που ήρθαν οι εκλογές του 2012 και ο Καραμανλής δικαιώθηκε. Αλλά από το 2009 ως το 2012 Καραμανλής και Τσίπρας θα πρέπει να συναντήθηκαν πολλές φορές. Πάντοτε με απόλυτη μυστικότητα και πάντοτε σε σπίτια όπου δεν υπήρχε περίπτωση να βρεθούν αδιάκριτα μάτια.
Οι δύο πολιτικοί οικοδόμησαν μια σχέση την οποία μόνο οι δυο τους γνωρίζουν και την οποία δεν αποκαλύπτουν ούτε στους στενότερους συνεργάτες τους. Ιδιαίτερα μετά το 2012 οι συνεργάτες του Τσίπρα έβλεπαν πολλές φορές στις κινήσεις του τη στρατηγική Καραμανλή.
Φαίνεται ότι ο κ. Καραμανλής έχει μεταδώσει στον κ. Τσίπρα πολιτικές συμπεριφορές όπως η μετριοπάθεια και οι εντυπωσιακές πολιτικές κινήσεις. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η πρώτη ομιλία του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο είχε πολλές ομοιότητες με την πρώτη ομιλία του κ. Καραμανλή τον Μάρτιο του 2004.
Βέβαιον επίσης είναι ότι ο Τσίπρας ήθελε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον ίδιο τον κ. Καραμανλή. Συνομιλητές του Πρωθυπουργού επιμένουν ότι τον πίεσε ασφυκτικά να αποδεχθεί την πρόταση, αλλά ο κ. Καραμανλής αρνήθηκε μέχρι τέλους. «Αν ταυτιστούμε εμείς οι δύο, αυτός που θα χάσει θα είσαι εσύ» φέρεται να είπε κάποια στιγμή στις αρχές της γνωριμίας τους ο Καραμανλής στον Τσίπρα. Και φαίνεται ότι δεν έχει αλλάξει άποψη.
«Ο Τσίπρας στεναχωρήθηκε που ο Καραμανλής του είπε "όχι"» εκμυστηρεύθηκε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας. Ισως ο Καραμανλής αρνήθηκε επειδή είναι και δική του άποψη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να σηματοδοτεί την εθνική συνεννόηση. Και πιθανώς δεν ήθελε να πιστέψει κανείς ότι διατηρεί υστερόβουλα αυτή την άποψη.
Αλλά και στην περίπτωση του Προέδρου ο Τσίπρας κινήθηκε όπως ο Καραμανλής. Αφηνε να εννοηθεί ότι μπορεί να είναι ο Αβραμόπουλος, όπως ο Καραμανλής άφηνε να εννοηθεί ότι θα επιλέξει τον Απ. Κακλαμάνη. Επέλεξε έναν πολιτικό από τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος όμως είχε αποχωρήσει από το Κοινοβούλιο, όπως έκανε και ο Καραμανλής με τον Παπούλια. Και ασφαλώς δεν είναι τυχαίο ότι τελικώς ο Τσίπρας επέλεξε τον στενότερο συνεργάτη του Κ. Καραμανλή. Είναι βέβαιο λοιπόν ότι Καραμανλής και Τσίπρας θα συνεχίσουν να αλληλοσυμβουλεύονται.
Τα παράπονα του Δ. Αβραμόπουλου
Ολόκληρη την περασμένη εβδομάδα ο Δ. Αβραμόπουλος την πέρασε στις Βρυξέλλες. Το τηλέφωνό του χτυπούσε αδιάκοπα, ενώ τουλάχιστον οκτώ πρωθυπουργοί ευρωπαϊκών κρατών τού τηλεφώνησαν για να τον συγχαρούν για την υποψηφιότητά του. Είχε μιλήσει και ο ίδιος με τον Αλ. Τσίπρα πριν από μία εβδομάδα και ο Πρωθυπουργός τού είχε πει: «Μη σε ανησυχούν οι αναβολές. Προχωράμε όπως έχουμε πει».
Ολόκληρη την περασμένη εβδομάδα ο Δ. Αβραμόπουλος την πέρασε στις Βρυξέλλες. Το τηλέφωνό του χτυπούσε αδιάκοπα, ενώ τουλάχιστον οκτώ πρωθυπουργοί ευρωπαϊκών κρατών τού τηλεφώνησαν για να τον συγχαρούν για την υποψηφιότητά του. Είχε μιλήσει και ο ίδιος με τον Αλ. Τσίπρα πριν από μία εβδομάδα και ο Πρωθυπουργός τού είχε πει: «Μη σε ανησυχούν οι αναβολές. Προχωράμε όπως έχουμε πει».
Με λίγα λόγια, ο κ. Αβραμόπουλος θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρας τον πρόδωσε και μάλιστα χωρίς να γνωρίζει την αιτία. Διότι η αιτία φαίνεται ότι δεν είναι το βέτο του κ. Γιούνκερ επειδή ουδέποτε υπήρξε τέτοιο βέτο.
«Ο κ. Γιούνκερ ήταν πρωθυπουργός επί 22 χρόνια. Γνωρίζει καλά ότι δεν λες σε πρωθυπουργούς τι πρέπει να κάνουν» παρατηρούν συνεργάτες του διαψεύδοντας τις φήμες ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν πάγωσε την υποψηφιότητα με παρέμβασή του στην ελληνική κυβέρνηση.
Ολα αυτά βεβαίως είναι αδιάφορα για τον κ. Αβραμόπουλο, ο οποίος για πρώτη φορά στη ζωή του χάνει μια πολιτική μάχη. Απαντά σε ελάχιστα τηλεφωνήματα αυτές τις ημέρες, αλλά ακόμη και σε αυτά δεν κρύβει την απογοήτευσή του για τον κ. Τσίπρα και για τη συνέπεια των λόγων του, όπως χαρακτηριστικά τονίζει.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire