ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 20 février 2015

Κύπρος - Εκτεταμένη διάβρωση στις παραλίες Περβολιών








Πάμπος Βάσιλας


Περιβόλια, εξοχικά και δρόμους απειλεί να καταπιεί η θάλασσα στις παραλίες των Περβολιών λόγω εκτεταμένης διάβρωσης που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις στον «Φ» ο γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου Χριστόφορος Παντελή, το φαινόμενο έλαβε πλέον διαστάσεις οικολογικής τραγωδίας και πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα, σημειώνοντας ότι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Συγκοινωνιών για εξέταση  του προβλήματος.
 
Ανέφερε επίσης ότι ανεξαρτήτως κόστους, η μόνη ενδεδειγμένη λύση είναι η κατασκευή κυματοθραυστών, οι οποίοι, όπως και σε άλλες περιοχές της Κύπρου, θα επαναφέρουν την ομαλότητα στις παραλίες της κοινότητας.


 
Ο κ. Παντελή επισήμανε ακόμη ότι πέραν της οικολογικής καταστροφής και των ανυπολόγιστων οικονομικών συνεπειών, τα Περβόλια αποτελούν σήμερα μια από τις τουριστικές περιοχές του νησιού, ελκύοντας ξένους αλλά και πολλές χιλιάδες Κυπρίων, γεγονός που αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα για επίλυση του προβλήματος της διάβρωσης πριν η καταστροφή αλλοιώσει ανεπανόρθωτα τον χαρακτήρα των παραλιών της κοινότητας.
 
Στο μεταξύ, ένα μεγαλεπήβολο έργο τουριστικής και όχι μόνο αξίας αρχίζει στα Περβόλια στις 2 Μαρτίου, το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες. Πρόκειται για πεζόδρομο και ταυτόχρονα ποδηλατόδρομο μήκους ενός χιλιομέτρου. Η αξία του έργου, που εντάσσεται στη ευρύτερη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου της περιοχής, θα ανέλθει στο 1 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το κόστος δεν πρόκειται να επιβαρύνει ούτε ένα σεντ τα κρατικά ταμεία ή το Κοινοτικό Συμβούλιο των Περβολιών. Όπως εξήγησε ο κ. Παντελή, το ποσό του έργου συγκεντρώθηκε σταδιακά τα προηγούμενα χρόνια ως εισφορά από επιχειρηματίες ανάπτυξης γης που δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή.
 
Ο πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος, βάσει του σχεδιασμού του έργου, θα διέλθουν και μπροστά από την παραλία του Δημοσιογραφικού Χωριού, ενώ αφετηρία τους θα είναι η περιοχή λίγο πριν από το γνωστό φάρο των Περβολιών και θα αποτελέσει συνέχεια του υφιστάμενου πεζόδρομου Κιτίου-Περβολιών.




Πηγή: www.philenews.com
Δημοσιεύτηκε στις 16/02/2015

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire