ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 13 février 2015

Κύπρος - Aς καταλάβει η Βρετανία ότι η Κύπρος δεν είναι το υπερπόντιο εδάφος της


Η Κύπρος δεν είναι Turks and Caicos







Κώστας Βενιζέλος

ΤΟ Λονδίνο δεν λαμβάνει υπόψη τις κυπριακές αντιδράσεις στις μεθοδεύσεις του. Κι αυτό, γιατί έχει συνηθίσει να ακούει ψηλούς τόνους ρητορικής, ενώ υπάρχει μονίμως ένα κενό σε ό,τι αφορά την πρακτική διάσταση (εξαίρεση τα μέτρα που λήφθηκαν το 2007 αλλά δεν εφαρμόσθηκαν επειδή άλλαξε η κυβέρνηση Παπαδόπουλου και ήλθε αυτή του Χριστόφια). Η Βρετανία δίνει χαστούκια, βάζει τρικλοποδιές και ακούει μόνο τον εξάψαλμο. Είναι σαφές πως είναι προβλεπτές οι αντιδράσεις της Λευκωσίας, κυβέρνησης και κομμάτων, γι' αυτό και συνεχίζεται στο ίδιο τέμπο η πολιτική του Φόρεϊν Όφις.

Κάθε φορά που αποκαλύπτονται παρασκηνιακές μεθοδεύσεις του Λονδίνου σε βάρος μας ή γίνονται δημόσιες τοποθετήσεις, αρχίζει ο χορός των αντιδράσεων. Το ερώτημα είναι να υπάρξει κόστος για το Λονδίνο από τη συνεχιζόμενη πολιτική του έναντι της Κύπρου.
Μπορούμε να αναγκάσουμε τους Βρετανούς να συνεργασθούν με την Κυπριακή Δημοκρατία; Μπορούμε. Τι μπορεί να γίνει; Μεταξύ άλλων, θα μπορούσαν ως αρχή, να γίνουν τα εξής:
- Να περιοριστούν στις απαραίτητες οι προγραμματισμένες επαφές αξιωματούχων των δύο χωρών σε Λονδίνο, Λευκωσία ή και Βρυξέλλες και να προβληθεί ως μόνος λόγος οι αντικυπριακές μεθοδεύσεις Βρετανίας στο Κυπριακό και ειδικότερα η προώθηση του ανενεργού Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.
- Να επανεξεταστούν όλες οι διευκολύνσεις που γενναιόδωρα προσφέρονται προς τους Βρετανούς για τις «ανάγκες των Βάσεων».
- Να ανοίξει το θέμα των Βάσεων, εγείροντας μεταξύ άλλων και την εφαρμογή αλά καρτ από τους Βρετανούς των Συνθηκών του 1960 και του εγγυητικού ρόλου της χώρας.
- Οι υποχρεώσεις της Βρετανίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν εκπληρούνται. Το ίδιο θα πρέπει να πράττει και η Κυπριακή Δημοκρατία έναντι της Βρετανίας σε σχέση με τις Βάσεις.
- Να ευαισθητοποιηθεί η κυπριακή ομογένεια στη Βρετανία. Υπάρχουν δυνατότητες γιατί είναι μια πολυπληθής κοινότητα και μπορεί να χρησιμοποιήσει την ψήφο των Κυπρίων ως εργαλείο.
Είναι σαφές, ανεξαρτήτως των όποιων διαβεβαιώσεων δίνονται από το Φόρεϊν Όφις, ότι διαχρονικά οι Βρετανοί εργάζονται για να αποτρέψουν τη λειτουργία ενός ενωμένου, κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους στην Κύπρο. Κι αυτό, γιατί θεωρούν ότι αυτό θα θέσει εν κινδύνω  την ύπαρξη και λειτουργία των Βάσεων και των ευρύτερων συμφερόντων τους στο νησί και στην περιοχή.
Είναι γι' αυτό που θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οι προβλεπτές τακτικές που είναι αναποτελεσματικές και μη παραγωγικές. Πρέπει να υιοθετηθούν πολιτικές που επηρεάζουν δραστικά τα συμφέροντα του Λονδίνου στην Κύπρο ώστε να αντιληφθούν ότι δεν είμαστε δεδομένοι και ότι η σχέση μας δεν είναι σχέση Μητρόπολης με τέως αποικία, αλλά σχέση που θα βασίζεται στην κυρίαρχη ισότητα δύο κρατών και στον αλληλοσεβασμό Ως μέλη δε της ΕΕ και οι δύο θα πρέπει να καταλάβουν ότι η αλληλεγγύη είναι καλύτερη για τα συμφέροντα και των δύο παρά η συνεχής ύπουλη υπονόμευση της Κύπρου από την κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητας.
Και μια κουβέντα για τον Ύπατο Αρμοστή: ας καταλάβει ότι η Κύπρος δεν είναι το Turks and Caicos, δηλαδή το υπερπόντιο εδάφος (ουσιαστικά, Αποικία) όπου υπηρετούσε ως Κυβερνήτης προτού διοριστεί στην Κύπρο.



Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 10/02/2015

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire