ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 10 février 2015

Πως οργανώθηκε το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή στην Κύπρο




Ο Κίσινγκερ και η δολοπλοκία της Κύπρου

Με τον Σενέρ Λεβέντ


Αυτά τα έγγραφα πρόσφατα αποκαλύφθηκαν και ήρθαν στα χέρια μας. Το ένα είναι από τον Χένρι Κίσινγκερ. Δηλαδή τον τότε Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών. Πρόκειται για ένα τηλεγράφημα μερικών αράδων. Προς ποιον; Προς την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία.
Πότε αποστάληκε; Τον Μάιο του 1974. Δηλαδή δύο περίπου μήνες πριν το πραξικόπημα και την εισβολή. Λέει το εξής: «Αρχίστε τη διαδικασία θεραπείας κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Αυτό αποφάσισε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Εφαρμόστε τις ειδικές οδηγίες».

Σίγουρα έχετε αντιληφθεί τον κωδικό. Μιλάει για «θεραπεία». Διαδικασία θεραπείας του Μακαρίου. Φυσικά δεν υπήρχε κάτι τέτοιο. Δεν ήταν άρρωστος ο Μακάριος. Το «αρχίστε τη διαδικασία της θεραπείας» σήμαινε «τελειώστε τη δουλειά».


Πριν περάσουμε στο άλλο έγγραφο που κατέχουμε, ας ρίξουμε πρώτα μια ματιά σε αυτό. Αλλά πρώτα στον Κίσινγκερ. Ζει ακόμα και είναι 92 χρόνων ο Χένρυ Κίσινγκερ, ο οποίος έβαλε τη σφραγίδα του στην αμερικανική εξωτερική πολιτική ειδικά κατά τη δεκαετία του 1970. Η εβραϊκής καταγωγής οικογένειά του διέφυγε από την καταπίεση στη ναζιστική Γερμανία το 1938 και εγκαταστάθηκε στην Αμερική. Κατά το διάστημα 1969-1975, ο Κίσινγκερ ήταν σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Προέδρου των ΗΠΑ. Μεταξύ των ετών 1973 και 1977 διορίστηκε ως ο 56ος υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Ο Κίσινγκερ, ο οποίος ήταν γνωστός ως φανατικός αντικομουνιστής, διοργάνωσε φασιστικά πραξικοπήματα σε μερικές χώρες. Είναι ιδιαίτερα γνωστός ως ο κύριος αρχιτέκτονας του φασιστικού πραξικοπήματος του Πινοσέτ κατά του σοσιαλιστή Σαλβαδόρ Αλιέντε στη Χιλή τον Σεπτέμβριο του 1973.

Δικό του έργο είναι και το πραξικόπημα στην Τουρκία στις 12 Μαρτίου 1971 που κατέληξε με την εκτέλεση του Ντενίζ Γκεζμίς και των συναγωνιστών του. Αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι το 1973 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Παρά την προχωρημένη του ηλικία, η τελευταία είδηση για τον Κίσινγκερ, που ακόμα ασκεί μεγάλη επιρροή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, είναι η εξής: Τις προάλλες έλαβε μέρος στη συνεδρία της Επιτροπής Εξοπλισμών της Αμερικανικής Γερουσίας. Και ήρθε αντιμέτωπος με μια μεγάλη διαμαρτυρία. Κατά την προσέλευσή του στη συνεδρία μια ομάδα διαδηλωτών με πλακάτ του έδειχνε κάτι χειροπέδες και ζητούσε να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου. Δέχτηκε σφοδρά πυρά γι’ αυτά που έκανε στο Ανατολικό Τιμόρ, στο Βιετνάμ και στη Χιλή. Και ακριβώς εκείνη την στιγμή προσέτρεξε σε βοήθειά του ο Τζον ΜακΚέιν. Ο ΜακΚέιν, ο οποίος αποδεδειγμένα είχε επαφές με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), ήταν υποψήφιος για την προεδρία με τους Ρεπουμπλικάνους εναντίον του Ομπάμα κατά τις εκλογές του 2008. Ο ΜακΚέιν κάλεσε την αστυνομία για να διαλύσει τους διαδηλωτές και παρηγόρησε τον Κίσινγκερ λέγοντάς του το εξής: «Κάνατε μεγάλα πράγματα γι’ αυτή τη χώρα και είναι μεγάλη αδικία να γίνονται κάτι τέτοια εναντίον σας». Έργο του Κίσινγκερ είναι τόσο το φασιστικό πραξικόπημα στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 όσο και η επέμβαση του τουρκικού στρατού που ακολούθησε.

Ελάτε τώρα να δούμε και το άλλο έγγραφο που κατέχουμε. Πρόκειται για μια επιστολή από τον τότε γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιόζεφ Λουνς προς το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας. Με τη σφραγίδα «άκρως απόρρητον». Αναφέρει το εξής: «Σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στους συμμάχους ο υφυπουργός Εξωτερικών Σίσκο εξέθεσε την αποφασιστικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης στο θέμα της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Συμφωνήσαμε με τον κ. Σίσκο στο θέμα της απόβασης του τουρκικού στρατού και ταυτοχρόνως της στήριξης κατά την ανωμαλία που θα προκύψει ως αποτέλεσμα της απομάκρυνσης Μακαρίου».

Αυτά τα έγγραφα αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο, την ουσία του 1974. Το από ποιους και πώς οργανώθηκαν το πραξικόπημα και η στρατιωτική επέμβαση και ποιοι ήταν οι διευθυντές της ορχήστρας. Πρέπει να τα γνωρίζει καλά αυτά κάποιος για να προβαίνει σε αξιολόγηση της σημερινής κατάστασης στην Κύπρο. Διότι η διαίρεση του νησιού και η συνεχιζόμενη μη λύση για σαράντα χρόνια είναι έργο των ίδιων.

Ο ΠΟΛΙΤΗΣ, 09/02/2015

1 commentaire: