ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 8 décembre 2015

Ναόμι Κλάιν: «Μόνο οι πολυεθνικές εταιρείες ακούγονται στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα»

Oι συνομιλίες επλήγησαν από τη λιτότητα

Ναόμι Κλάιν: «Μόνο οι πολυεθνικές εταιρείες ακούγονται στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα»
Στιγμιότυπο από τις συμπλοκές που σημειώθηκαν στο Παρίσι στο περιθώριο της Διάσκεψης για το Κλίμα μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της Αστυνομίας




«Τέθηκαν πρωτόγνωροι περιορισμοί στην κοινωνία των πολιτών - (οι γαλλικές Αρχές) πήραν το μεγάφωνο από τα κοινωνικά κινήματα και πρόσφεραν στις πολυεθνικές».  Αυτά δηλώνει η Ναόμι Κλάιν επικρίνοντας τον ρόλο που διαδραματίζουν οι πολυεθνικές εταιρείες στην εν εξελίξει Διάσκεψη για το Κλίμα (COP21) που διεξάγεται στο Παρίσι, εξαιτίας της αδυναμίας της γαλλικής κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει πλήρως την εξαιρετικά σημαντική σύνοδο κορυφής με στόχο την επίτευξη μιας παγκόσμιας δεσμευτικής συμφωνίας για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα την διάσημη Καναδή συγγραφέα και ακτιβίστρια  του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης οι συνομιλίες οι οποίες θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή επλήγησαν από τη λιτότητα. Αδυνατώντας η γαλλική κυβέρνηση να καλύψει τα έξοδα της Συνόδου, απευθύνθηκε σε διάφορες πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνοντας την κάλυψη των όποιων ελλειμμάτων ενίσχυσαν την διαπραγματευτική τους θέση.
 

Την ίδια ώρα και εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων που σημειώθηκαν στο Παρίσι, οι γαλλικές Αρχές απαγόρευσαν τις μαζικές πορείες διαμαρτυρίας στην ευρύτερη περιοχή όπου πραγματοποιείται η Διάσκεψη. 

«Γνωρίζαμε ότι η Διάσκεψη θα χρηματοδοτούταν περισσότερο από κάθε άλλη φορά από τις  πολυεθνικές. (Η Διάσκεψη) είναι θύμα της λιτότητας Θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρξει ένας διάλογος όσον αφορά τις λύσεις που προτείνουν οι πολυεθνικές και τις λύσεις που προτείνουν τα λαϊκά κινήματα, αλλά μόνον η μία πλευρά έλαβε ένα μεγάφωνο ενώ η άλλη πλευρά απομακρύνεται ή περιορίζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κλάιν, μεταξύ άλλων συγγραφέας του περίφημου βιβλίου «Το Δόγμα του Σοκ». 

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο ανακοινώθηκε πως το 20% του κόστους - ύψους 170 εκ. ευρώ - της Διάσκεψης θα καλυπτόταν από πολυεθνικές εταιρείες όπως η Air France, η Renault - Nissan, η  εταιρεία ηλεκτρισμού EDF και ο ενεργειακός κολοσσός Engie.




Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire