ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 20 décembre 2015

Η αμερικανική Άκρα Δεξιά



 Στέφανος Κωνσταντινίδης


Δεν είναι μόνο η Άκρα Δεξιά στην Ευρώπη που ισχυροποιείται επικίνδυνα τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, και που έχει τραβήξει την προσοχή των πολιτικών αναλυτών, αλλά και η αντίστοιχη αμερικανική. Στις ΗΠΑ, όπου έχει αρχίσει η προεκλογική εκστρατεία επιλογής από τα κόμματα των υποψηφίων τους για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2016, η Άκρα Δεξιά, που ακούει στο όνομα του Ντόναλντ Τραμπ, πιθανού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων σε αυτές τις εκλογές, αρχίζει να προκαλεί ανησυχίες. Ο Τραμπ προηγείται στις δημοσκοπήσεις όλων των συνυποψηφίων του για το χρίσμα του του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016. Πρόκειται για έναν εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο που προκαλεί τόσο με την ιδιωτική του ζωή όσο και με τις δημόσιες εμφανίσεις του, αλλά κυρίως με τις ακραίες ρατσιστικές δηλώσεις του που αρχίζουν να γίνονται πονοκέφαλος για την ηγεσία του αμερικανού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αλλά και όλου του αμερικανικού κατεστημένου που ενδιαφέρεται για την διεθνή εικόνα των ΗΠΑ. Οι ακραίες δηλώσεις του Τραμπ στρέφονταν ως πρόσφατα εναντίον των Μεξικανών μεταναστών και  γενικά εναντίον της μετανάστευσης στις ΗΠΑ. Η τελευταία δήλωσή του όμως που προκάλεσε θόρυβο αλλά και φόβο, και που θεωρήθηκε καθαρά ρατσιστική, ήταν αυτή με την οποία ζητούσε την απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. Η δήλωση αυτή αποδοκιμάστηκε όχι μόνο από τους Δημοκρατικούς αλλά και από την μετριοπαθή πλευρά του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Τα τελευταία χρόνια η αμερικανική Άκρα Δεξιά εκφράζεται κατά κύριο λόγο από το λεγόμενο Κόμμα του Τσαγιού (Tea Party) που δρα στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και κατάφερε να προωθήσει την εκλογή κάποιων γερουσιαστών στο Κογκρέσο. Εκφράζεται επίσης από τους ευαγγελικούς χριστιανούς οι οποίοι επίσης δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Φαίνεται όμως ότι η Άκρα Δεξιά βρίσκει απήχηση και στη βάση των ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων αφού και ένας δεύτερος αντισυστημικός υποψήφιος, ο Τεντ Κρουζ, που αναδείχτηκε το 2012 στη Γερουσία με τη στήριξη ακροδεξιών στοιχείων, ακολουθεί κατά πόδας τον Ντόναλντ Τραμπ.
 Η ηγεσία και ο μηχανισμός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που θέλει να ανακόψει την πορεία των ακροδεξιών υποψηφίων έστρεψε την προσοχή της προς τον Τζεμπ Μπους, αδελφό του τέως προέδρου Τζορτζ Μπους, ο οποίος όμως θεωρείται «μετριοπαθής» σε σχέση και με τον αδελφό του αλλά και τους άλλους ακροδεξιούς υποψηφίους για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.
Μολονότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να προβλέψει κανείς ποια θα είναι η πορεία της προεκλογικής καμπάνιας για την επιλογή του ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψηφίου, εντούτοις τα μηνύματα που εκπέμπει η αμερικανική Άκρα Δεξιά αρχίζουν να ανησυχούν τη φιλελεύθερη Αμερική. Από την άλλη, η επικράτηση ενός ακροδεξιού στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων θα διευκόλυνε πιθανόν την εκλογή της Χίλαρι Κλίντον που θεωρείται μάλλον ως η βεβαία υποψήφια των Δημοκρατικών στις επόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Οι ακραίες θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ έχουν σαν αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται η Χίλαρι Κλίντον με συμπάθεια, ενώ μέχρι πρόσφατα της ασκείτο δριμεία κριτική για το ρόλο της στην ανατροπή και τη δολοφονία του Καντάφι καθώς και για τους χειρισμούς της που οδήγησαν τη Λιβύη στη σημερινή χαώδη κατάσταση.
Πολλοί αναλυτές αναζητούν τους λόγους της ανόδου της αμερικανικής Άκρας Δεξιάς. Ως κύριος λόγος προβάλλεται φυσικά ο κίνδυνος της τρομοκρατίας, ειδικά με όσα συμβαίνουν στη Συρία και το Ιράκ με το Ισλαμικό Κράτος. Η πολιτική Ομπάμα θεωρείται μετριοπαθής, παρ΄όλον που επέτρεψε στην CIA να οργανώσει μυστικές φυλακές και «επιστημονικά» βασανιστήρια σε βάρος κρατουμένων που υπήρχε υποψία ότι ενέχονταν σε τρομοκρατικές δραστηριότητες. Υπάρχει όμως επιπλέον και μια βαθιά απέχθεια από τη συντηρητική Αμερική απέναντι στον σημερινό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, η οποία τροφοδοτεί την άνοδο των ακροδεξιών στοιχείων. Επιπλέον, το πανίσχυρο λόμπι υπέρ της ελεύθερης οπλοκατοχής και οπλοφορίας στις ΗΠΑ (National Rifle Association - NRA), στηρίζει την Άκρα Δεξιά η οποία με τη σειρά της όχι μόνο αντιτίθεται στον περιορισμό της αγοράς όπλων από τους πολίτες αλλά ζητά και περαιτέρω χαλάρωση των ελάχιστων περιορισμών οπλοκατοχής.  Τα τελευταία χρόνια έχει επίσης αναπτυχθεί ένας θρησκευτικός εξτρεμισμός που επί της ουσίας είναι το ιδεολογικό κάλυμμα της Άκρας Δεξιάς, η οποία  όμως τροφοδοτείται και από το μιλιταριστικό λόμπι. Βίοι παράλληλοι αλλά και διαφορές ανάμεσα στην ευρωπαϊκή Ακροδεξιά και την αντίστοιχη αμερικανική. Η ευρωπαίκή Ακροδεξιά είναι κοσμική, την  αμερικανική Ακροδεξιά διατρέχει και ένας θρησκευτικός φονταμενταλισμός.

Υ.Γ. Συνειδητοποιούν στη Λευκωσία ότι η αποδοχή πενταμερούς διάσκεψης οδηγεί στην αναγνώριση δύο κρατών στην Κύπρο και ακύρωση του ψηφίσματος 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας του 1964 με το οποίο αναγνωρίζεται η κυπριακή Κυβέρνηση ως η μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου;


*Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Κεμπέκ του Καναδά και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης.


- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/s-konstantinidis/1460/291236/i-amerikaniki-akra-dexia#sthash.cPzpe1j9.dpuf

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire