ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 12 juillet 2017

Ελλάδα - Επικαιρότητα 12/07/2017


Βηματοδότης
Το τηλεφώνημα του αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς (φωτογραφία) στον Αλέξη Τσίπρα κράτησε από όσο μαθαίνω περίπου 25 λεπτά. Ηταν μια συνομιλία περιεκτική, επί σειράς θεμάτων, με την οποία συνεχίζεται ο δίαυλος που είχε ανοίξει ο προκάτοχος του κ. Πενς Τζο Μπάιντεν. Αναμφίβολα, τα εύσημα θα πρέπει να αποδοθούν στον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Τζεφ Πάιατ που «οργάνωσε» την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών και όσοι παρακολουθούν τη δραστηριότητά του γνωρίζουν πόσο άκοπα εργάζεται για την ακόμα στενότερη σύσφιγξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων...

Ολα όσα δεν έδειξε η τηλεόραση

Ηταν μια συζήτηση για το Κυπριακό σε ήπιους τόνους και από την κυβέρνηση αλλά και από την αντιπολίτευση. Αν εξαιρέσει κανείς τις κορόνες του Καμμένου περί ονομασίας των Σκοπίων και περί έμμεσης (για πρώτη φορά) επίθεσης στον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή (με τη φράση «δεν θα επιτρέψουμε ξανά να ειπωθεί ότι "η Κύπρος είναι μακριά"» -φράση που αποδίδεται στον Καραμανλή), η συζήτηση κύλησε ομαλά, αν και οι περισσότεροι βουλευτές δεν έδειχναν ενδιαφέρον, αφού έμπαιναν στην αίθουσα της Ολομέλειας μόνον όταν επρόκειτο να μιλήσει ο αρχηγός τους.

***
Ετσι σχηματίστηκαν πολλά πηγαδάκια στο καφενείο και στο Περιστύλιο του Περικλέους με ένα σωρό άλλα θέματα, από το πώς θα πάνε στο... Διάστημα οι βουλευτές ως πού θα έχει γραφείο η Βασιλική Θάνου, άρτι διορισθείσα επικεφαλής του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού. Και στο ενδιάμεσο των συζητήσεων ο κ. Τσιρώνης (των Οικολόγων) υπερασπιζόταν με θέρμη τα κουπόνια του Γιάνη Βαρουφάκη λέγοντας (κυρίως σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) πόσο μπροστά ήταν ο Βαρουφάκης με την ιδέα του αυτή.

***
Ενα από τα περίεργα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν ήταν αυτό που είχε θέμα τα διαστημόπλοια. Περίεργο λόγω της σύνθεσής του. Σε αυτό συμμετείχαν οι Ευ. Μεϊμαράκης, Κ. Τασούλας, Δ. Παπαγγελόπουλος και Νίκος Παππάς. Και εκεί που νόμιζε κανείς ότι θα έλεγαν κάτι σοβαρό, άρχισαν να κάνουν πλάκα στον κ. Παππά για τα διαστημόπλοια ζητώντας (με σοβαρό ύφος) να τους βάλει σε ένα απ' αυτά που κάθε λίγο λέει ότι εκτοξεύει και να τους πάει στο Διάστημα. Και τούτο γιατί θέλουν, όπως είπαν, να διαπιστώσουν ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού που ξοδεύονται για δορυφόρους δεν πάνε χαμένα.

***
Προτού σχηματιστεί όμως αυτό το πηγαδάκι, υπήρξε ένα άλλο, με τους Δ. Παγγελόπουλο και Ευ. Μεϊμαράκη. Συναντήθηκαν μπροστά στο ψιλικατζίδικο της Βουλής και συνομιλούσαν χαμηλοφώνως για αρκετή ώρα. Δεν άκουσα τι έλεγαν, πάντως γελούσαν και οι δύο, μόνο που κάποια στιγμή ο κ. Παπαγγελόπουλος ακούστηκε να λέει «και μετά μου λένε οι... (είπε μια φράση ακατάλληλη) ότι παρεμβαίνω στη Δικαιοσύνη»... Χώρισαν μετά απ' αυτό, σκασμένοι στα γέλια.

***
Η πλέον δημοφιλής απ' όλους τους βουλευτές ήταν η Ολγα Κεφαλογιάννη. Οχι επειδή ως τομεάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού της ΝΔ έκανε κάποια σημαντική δήλωση ή επειδή αποκάλυψε κάποιο σκάνδαλο, αλλά επειδή είχε την ονομαστική της εορτή. Εισέπραττε απ' όλους ευχές και φιλιά. Ακόμα και ο Κώστας Καραμανλής και ο Κυρ. Μητσοτάκης τη φίλησαν. Ο κ. Μητσοτάκης φαινόταν να έχει κέφια. Να σκεφθείτε ότι μόλις είδε στον διάδρομο την Κατερίνα Παπακώστα ξέχασε την καρατόμηση που της έκανε από αναπληρωτή τομεάρχη και πήγε κατευθείαν πάνω της με ένα κομπλιμέντο: «Κατερίνα, τι σούπερ ντούπερ μαύρισμα είναι αυτό που έχεις;». Η Κατερίνα όμως δεν ξεχνά και του πέταξε το καρφί: «Τι μαύρισμα; Εγώ είμαι πάντα εδώ στη Βουλή και χειμώνα και καλοκαίρι, πάντα παρούσα». Ο πρόεδρος έκανε πως δεν άκουσε.

***
Υπήρχαν όμως και οι επισκέψεις, οι οποίες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: σε γόνους πολιτικών, σε συγγενείς πολιτικών και σε ολυμπιονίκη. Η Βούλα Πατουλίδου φέρ' ειπείν εμφανίστηκε στη Βουλή και όσοι τη ρωτούσαν τι γύρευε στο Κοινοβούλιο σε μια συζήτηση για το Κυπριακό, αυτή απαντούσε «έχω ραντεβού με τον Πολάκη». Ηταν επίσης εκεί η Ιωάννα Γκελεστάθη (κόρη του πρώην «γαλάζιου» υπουργού Νίκου Γκελεστάθη) που θέλει να είναι υποψήφια βουλευτής (όπως και στις προηγούμενες εκλογές), με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα εκλεγεί. Οδηγίες για πώς θα εκλεγεί της έδινε ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης στο Εντευκτήριο της Βουλής. Ηταν επίσης η Ελενα Κουντουρά με τα παιδιά της και έβγαζε σέλφις μαζί τους στο καφενείο της Βουλής.

***
Το θέμα σε ένα άλλο πηγαδάκι ήταν η Βασιλική Θάνου, με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης της ΝΔ Χαρ. Αθανασίου να απορεί πώς μια Πρόεδρος του Αρείου Πάγου δέχθηκε να γίνει... «γραμματέας του Τσίπρα» (έτσι ακριβώς το έλεγε). Αλλοι βουλευτές της ΝΔ έκαναν λόγο περί σκανδάλου και ορισμένοι είχαν την απορία πού θα στεγαστεί. Στο Μέγαρο Μαξίμου, στο Μέγαρο Σταθάτου (εκεί είναι οι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι) ή στη Βουλή (εκεί είναι η Γραμματεία της κυβέρνησης); Να σημειώσω ότι στη Βουλή βρίσκεται το γραφείο του Γραμματέα της κυβέρνησης κ. Καλογήρου και βεβαίως του πρωθυπουργικού συμβούλου στρατηγικού σχεδιασμού Νίκου Καρανίκα...

***
Οι συριζαίοι επιχειρούσαν να επικροτήσουν τον διορισμό της κυρίας Θάνου δίπλα στον Πρωθυπουργό. Αφού, όπως ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος έλεγε ότι η θέση της είναι άμισθη, ανέφεραν ότι ο Πρωθυπουργός χρειαζόταν έναν σύμβουλο επί νομικών θεμάτων, εφόσον έχει να αντιμετωπίσει σε πολλές περιπτώσεις «λεπτά νομικά ζητήματα»...
Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 12/07/2017

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire