ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 27 juillet 2017

Υγεία - Πόσο πολύτιμα είναι τα αντιοξειδωτικά για τον οργανισμό μας και πώς τον βοηθούν;



Διάκος Θοδωρής
Τα αντιοξειδωτικά είναι θρεπτικά συστατικά που βρίσκουμε στα φρούτα και στα λαχανικά, και ενισχύουν την δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, προστατεύοντάς μας από κάθε είδους παθήσεις. Καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού, καθυστερώντας την εμφάνιση σημαδιών πρόωρης γήρανσης—κάτι που πρέπει να προσέχουν (και να λαμβάνουν περισσότερα από την διατροφή τους) όσοι ασκούνται τακτικά, καθώς η γυμναστική προκαλεί την δημιουργία περισσότερων ελεύθερων ριζών.

Ο καλύτερος τρόπος, όπως είπαμε, να προσλάβουμε περισσότερα αντιοξειδωτικά είναι να τρώμε καθημερινά άφθονα φρούτα και λαχανικά, αλλά και να λαμβάνουμε συμπληρώματα που περιέχουν βιταμίνη A, C, Ε και σελήνιο. Αν θέλετε να πιείτε χυμό, θα ήταν καλύτερα να τον φτιάξετε μόνοι σας, καθώς θα περιέχει πολύ λιγότερη ζάχαρη και συντηρητικά—αν και εμείς θα προτείναμε να αξιοποιούσατε τα φρούτα σας σε ένα ωραίο και δροσερό smoothie, που θα σας προσφέρει και τις φυτικές ίνες που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας.
Όταν μαγειρεύετε λαχανικά, μην το παρακάνετε, καθώς χάνουν μεγάλες ποσότητες από τα θρεπτικά συστατικά και τα αντιοξειδωτικά τους. Είναι πολύ καλύτερα αν τα μαγειρέψετε στον ατμό, σε κινέζικο τηγάνι, ή – πιο απλά – αν τα καταναλώσετε ωμά.
Προσπαθήστε να καταναλώνετε περισσότερα λιπαρά οξέα ω-3, καθώς ελαχιστοποιούν τις ζημιές που προκαλεί η περιβαλλοντική μόλυνση. Οι καλύτερες πηγές ω-3 είναι τα ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, αλλά και ο λιναρόσπορος, η σόγια, ο κολοκυθόσπορος και τα αμύγδαλα. Αν μαγειρεύετε με λάδι, επιλέξτε μόνο ελαιόλαδο, καθώς είναι η πιο ασφαλής και υγιεινή επιλογή.
Μερικές φορές, η διατροφή μας δεν είναι αρκετή (ειδικά αν δεν προλαβαίνουμε κάθε μέρα να μαγειρεύουμε), άρα θα ήταν καλή ιδέα να λαμβάνετε συμπληρώματα. Μιλήστε με τον γιατρό σας, και με μερικές απλές εξετάσεις θα μπορέσετε να καθορίσετε αν τα συμπληρώματα είναι σωστά για εσάς. Φροντίστε τον οργανισμό σας και τις άμυνές του, και μόνο τότε θα ξέρετε πως είστε υγιείς.

Πηγή: www.iatronet.gr
Δημοσιεύτηκε στις 27/07/2017 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire