ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 15 juillet 2017

Ελλάδα - Επικαιρότητα 15/07/2017Βηματοδότης

Ετρεξε αμέσως στη Μυτιλήνη ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι (για τους φίλους του ΤζεφΠάιατ προκειμένου να συμπαρασταθεί στους κατοίκους της για τις καταστροφές που υπέστησαν από τους σεισμούς. Εκανε όμως και μια εξομολόγηση: Ισως να είναι ο μοναδικός πρεσβευτής που πέρασε από την Ελλάδα που έζησε τόσο έντονα τους σεισμούς. Πολλές σεισμικές δονήσεις. Λόγω καταγωγής (είναι από την Καλιφόρνια) ένιωθε, όπως είπε, συνεχώς τη γη να κουνιέται κάτω από τα πόδια του: «Υπήρχαν στιγμές που όταν γινόταν κάποιος σεισμός νόμιζα ότι βρισκόμουν σε μια βάρκα και πήγαινα και ερχόμουν» είπε στην περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, με την οποία είχε συνομιλία για αρκετή ώρα με θέμα τα καμώματα του Εγκέλαδου...

Να σκεφτείτε ότι τόσο πολύ τον απασχολούσαν, από μικρό παιδί, τον αμερικανό πρεσβευτή οι σεισμοί που ήθελε, όπως είπε, να γίνει όταν μεγαλώσει... σεισμολόγος ή έστω γεωλόγος. Είναι αυτό που λένε οι ψυχολόγοι ότι εάν φοβάσαι κάτι, καλό θα είναι να το αντιμετωπίσεις κατάματα, στην πηγή του φόβου σου. Εν τέλει όμως τον κέρδισε το διπλωματικό σώμα, χωρίς να εξηγήσει γιατί άλλαξε επαγγελματικό προσανατολισμό.

 Αλλά και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου είπε στον κ. Πάιατ ότι ήθελε και αυτή όταν ήταν μικρή να γίνει σεισμολόγος. Και αυτή άλλαξε προσανατολισμό και έγινε οικονομολόγος και εν συνεχεία πολιτικός. Πάντως η ενασχόληση του αμερικανού πρεσβευτή με τους σεισμούς συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Εδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για το σεισμολογικό τόξο της περιοχής και για τις καταστροφές που υπήρξαν, υποσχέθηκε να υπάρξει συνεργασία των Πανεπιστημίων της Καλιφόρνιας και του Πανεπιστημίου Αιγαίου ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και πολλά άλλα που αφορούσαν τους σεισμούς.

Ο κ. Πάιατ πήγε στη Μυτιλήνη κομίζοντας και δώρο. Δώρισε στην κυρία Καλογήρου ένα μπουκάλι καλιφορνέζικου κρασιού. Η περιφερειάρχης, μόλις είδε το κρασί, χαμογέλασε και του είπε: «Και στα δώρα έχουμε σύμπτωση απόψεων και όχι μόνον στους σεισμούς» και του δώρισε αντίγραφο αρχαίου οινοδόχου του 6 π.χ. αιώνα (που θα μπορεί από αυτό ο πρεσβευτής να πίνει και το καλιφορνέζικο κρασί του).

Και μετά το Μαξίμου τι;
Ανέλαβε πλήρως τα καθήκοντά της ως επικεφαλής του νομικού τμήματος του πρωθυπουργικού γραφείου η πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου. Μαθαίνω όμως ότι η θέση της αυτή (αν και άμισθη) θα είναι... προσωρινή. Και τούτο γιατί υπάρχουν και άλλα σχέδια από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου για την κυρία Θάνου... Ποια είναι αυτά δεν γνωρίζω ακριβώς, παρ' ότι κάποιοι λένε ότι στον επερχόμενο ανασχηματισμό είναι πολύ πιθανόν να τη δούμε και υπουργό. Οχι κατ' ανάγκην υπουργό Δικαιοσύνης, αφού ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι το δίδυμο Κοντονής - Παπαγγελόπουλος είναι συνεργάσιμο και επιτυχημένο. Ισως σε κάποιο άλλο υπουργείο. Αφήστε που ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλούν από τώρα ότι η κυρία Θάνου θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος. Φτάνει να έχει παραιτηθεί (εάν παραμείνει στη θέση της στο Μαξίμου) έξι μήνες πριν από τις εκλογές, ώστε να μην υπάρξει ασυμβίβαστο. Αλλωστε το Μέγαρο Μαξίμου είναι αυτό που κάνει το πλάνο πότε ακριβώς θα διεξαχθούν οι εκλογές και η κυρία Θάνου θα είναι από τις πρώτες που θα το γνωρίζουν.

Το ιερό... κάστανο
Οπως οι περισσότεροι θα γνωρίζουν, πλήθος πιστών παρέστη, πριν από λίγες ημέρες, στην Ιερά Αγρυπνία προς τιμή του Παΐσιου του Αγιορείτη στο προαύλιο του Ναού του Αγίου Δημητρίου στο Αγρίνιο. Το πλήθος που συγκεντρώθηκε είχε την ευκαιρία να προσκυνήσει μια εικόνα του Αγίου, τα λείψανά του, αλλά και ένα... κάστανο. Ενα ιερό κάστανο, και μάλιστα βρασμένο πριν από 27 χρόνια από τον ίδιο το Παΐσιο. Τώρα θα πείτε, υπάρχουν και αγιασμένα κάστανα; Τα οποία τα προσκυνούν οι πιστοί, όπως προσκυνούν εικόνες ή εικονίσματα; Γιατί όχι; Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας εξέδωσε μάλιστα ανακοίνωση και εξηγεί πώς το κάστανο έγινε ιερό σημειώνοντας ότι «ο Γέροντας Παΐσιος είχε δώσει τον Οκτώβριο του 1990 ως ευλογία βρασμένα κάστανα σε μια ομάδα φοιτητών που τον είχαν επισκεφθεί. Εις εκ των φοιτητών (που έγινε σήμερα ιερέας) φύλαξε το βρασμένο κάστανο και 27 χρόνια μετά παραμένει κατά θαυμαστό τρόπο, αναλλοίωτο, ενώ ακούγεται ακόμη και ο καρπός μέσα σε αυτό...». Ετσι λοιπόν, όπως έμαθα, σχηματίστηκαν ουρές πιστών, κάθε ηλικίας, πίσω από το βρασμένο κάστανο για να το προσκυνήσουν.
Εδώ Ανδρος

Κάτοικοι της Ανδρου, αλλά και Αθηναίοι που παραθερίζουν στο πανέμορφο νησί, με ειδοποιούν ότι τα τελευταία 24ωρα δυσκολεύονται να πιάσουν... ελληνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Να ακούσουν έστω τα δελτία ειδήσεων, όπως λένε. Και ξέρετε γιατί; Διότι παρεμβάλλονται τουρκικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί στις ελληνικές συχνότητες. Και να σκεφτείτε ότι η Ανδρος απέχει μια αναπνοή δρόμο από την Αθήνα.Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 15/07/2017

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire