ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 24 juillet 2017

Ελλάδα - Επικαιρότητα 19/07/2017


Βηματοδότης

Οσοι νομίζουν ότι οι σχέσεις του  Αλέξη Τσίπρα με τον  Ευκλείδη Τσακαλώτο περνούν από δοκιμασία μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, πλανώνται πλάνην οικτράν. Και οι δύο μετά συζύγων, τρώγοντας ψάρι με αλμυρίκια, πίνοντας λευκό κρασάκι και απολαμβάνοντας παγωτό καϊμάκι, γελούσαν και κουβέντιαζαν περί... κουλτούρας στο Πάρκο Ελευθερίας τη Δευτέρα το βράδυ, με καλεσμένο στο τραπέζι τους τον Ανταμ Σίμτσικ. Δηλαδή τον καλλιτεχνικό διευθυντή της documenta 14, τον άνθρωπο που έφερε στην Αθήνα την κορυφαία διοργάνωση τέχνης και έκανε αίφνης την πόλη μας πρωτεύουσα της παγκόσμιας τέχνης. Μιλούσαν στα αγγλικά (άλλωστε ο κ. Τσίπρας ομιλεί... θαυμάσια την αγγλική, περίπου όπως και ο κ. Τσακαλώτος!) και φαινόταν να τους συναρπάζει η συζήτηση για τα τεκταινόμενα της σύγχρονης τέχνης. Ολη αυτή η χαρούμενη ατμόσφαιρα παρ' ολίγον να χαλάσει από δύο γεγονότα. Πρώτον, την ξαφνική νεροποντή που έπιασε με αποτέλεσμα ο διευθυντής του εστιατορίου να τους βάλει γρήγορα μέσα στην κλειστή αίθουσα και δεύτερον τον... Μιχ. Ταμήλο.

Ο κ. Ταμήλος, πρώην βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ, έτρωγε σε διπλανό τραπέζι με την οικογένειά του και πρόσεχε κάθε λίγο πόσο εύθυμη ήταν η παρέα του Πρωθυπουργού. Σε κάποια στιγμή φεύγοντας πλησιάζει το τραπέζι των δύο πιο ισχυρών της κυβέρνησης και απευθυνόμενος στον κ. Τσακαλώτο του είπε: «Θυμάσαι όταν ήρθες πριν από χρόνια στα Τρίκαλαμαζί με τον Χρήστο Λάσκο και παρουσίασες το βιβλίο σου "Χωρίς επιστροφή" - Από τον Κέυνς στη Θάτσερ»; Ο κ. Τσακαλώτος απάντησε καταφατικά και προτού προλάβει να πει άλλη λέξη ο κ. Ταμήλος γυρίζει ο κ. Τσίπρας έκπληκτος και λέει στον κ. Τσακαλώτο: «Μα, έγραψες και βιβλίο; Πότε;». Αυτή τη φορά ήταν ο κ. Τσακαλώτος που δεν πρόλαβε να πει στον Πρωθυπουργό γιατί κρατούσε τόσα χρόνια μυστική τη συγγραφή ενός βιβλίου. Επενέβη ο κ. Ταμήλος και είπε στον υπουργό Οικονομικών: «Ε, όλα αυτά που έλεγες στο βιβλίο σου δεν έγιναν, δεν έκανες τίποτα». Και πριν προλάβει ο Πρωθυπουργός να συνέλθει από την έκπληξη ο κ. Τσακαλώτος προτίμησε αντί να εξηγήσει στον κ. Τσίπρα γιατί δεν του είπε ποτέ ότι έγραψε βιβλίο, να απαντήσει στον κ. Ταμήλο: «Αλλο η θεωρία, άλλο η πράξη». Ακούστηκαν γέλια, με το γέλιο της κυρίας Μπέτυς Μπαζιάνα να ξεχωρίζει.

Για την ιστορία σας λέω ότι σε διπλανά τραπέζια (με διαφορετική παρέα) έτρωγαν εκείνο το βράδυ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης και ο γαλάζιος βουλευτής Σ. Κεδίκογλου.
Κάποιος να τους... χωρίσει
Αυτή η επική δήλωση που έκανε ο Π. Καμμένος για τον Αλέξη Τσίπρα «θα είμαστε μαζί μέχρι τέλους», δεν σας θυμίζει το τραγουδάκι «για πάντα μαζί» ή τη μαύρη κωμωδία του Remi de Vos «Μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος»; Η Παρασκευή, βλέπετε, πλησιάζει που η Ολομέλεια της Βουλής θα συζητήσει το αίτημα της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής μετά τις αποκαλύψεις για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη του υπουργού Αμυνας στην υπόθεση του ναρκοπλοίου «Noor1» και ο κ. Καμμένος επιχειρεί με κάθε τρόπο να στέλνει μηνύματα ενότητας, φιλίας και (γιατί όχι) αφοσίωσης στον Αλέξη Τσίπρα. Ετσι, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (στην Ικαριακή Ραδιοφωνία) μίλησε ενθέρμως για τον Πρωθυπουργό λέγοντας: «Με τον Αλέξη Τσίπρα θα είμαστε μαζί μέχρι τέλους». Αν και η επισήμανση αυτή, όπως μου έλεγε πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΝΔ, μοιάζει περισσότερο με... απειλή, παρά με δήλωση φιλίας και συνεργασίας, ο κ. Καμμένος φρόντισε να αποτρέψει όποιους επιχειρήσουν να τους... χωρίσουν. Αλλά ποιος θα τολμήσει να κάνει τέτοιο σφάλμα; Μα, κατά τον Καμμένο, ο... διάβολος!

Οι διάβολοι του Καμμένου
Ναι, δεν διαβάσατε λάθος, ο υπουργός Αμυνας προειδοποιεί τους πάντες «να μην ελπίζουν ότι θα βάλουν μεταξύ μας (σ.σ.: μεταξύ αυτού και του Αλέξη)... διαόλους να μας χωρίσουνε, ώστε να δημιουργηθεί έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Εχουμε περάσει πολλές φουρτούνες με τον Αλέξη μαζί, περάσαμε τα δύσκολα, δεν θα βρουν τώρα που είναι εύκολα λόγο για να χαλάσει αυτή η συνεργασία μας...».

Λούκα ante portas (πάλι)

Προτού σας αναφέρω και άλλα περί Καμμένου, λέω να ανοίξω μια παρένθεση για να σας πληροφορήσω ότι προκηρύχθηκε η θέση για νέο πρόεδρο του (νευραλγικού) ΤΧΣ μετά την παραίτηση του Γ. Μιχελή και η διαδικασία για την ένδειξη ενδιαφέροντος άρχισε ήδη να τρέχει έως τις 21 Αυγούστου. Με την προκήρυξη της θέσης άρχισε η γνωστή ονοματολογία. Ξεχώρισα δύο ονόματα πρώην τραπεζιτών ανάμεσα στα πολλά που ακούστηκαν. Το ένα είναι του πρώην κεντρικού τραπεζίτη Γ. Προβόπουλου και το άλλο της Λούκας Κατσέλη(πρώην προέδρου της Εθνικής Τράπεζας). Τώρα, θα μου πείτε, εάν όντως αυτοί οι δύο ακούγονται για το ΤΧΣ, ποια λέτε να είναι η τύχη τους; Ειλικρινά δεν γνωρίζω. Θυμάμαι πάντως ότι στη Λούκα έταξαν οι κυβερνώντες κατά καιρούς πολλές θέσεις, αλλά στο τέλος κάτι συνέβαινε και την... ξεγελούσαν. Από επικεφαλής του Υπερταμείου έως και πρόεδρος του Ιδρύματος Σπ. Νιάρχος (στο Ιδρυμα Νιάρχος προτίμησαν αντί για τη Λούκα τον Γ. Κιμούλη, όπως ενθυμείσθε). Ακόμα της έταξαν ότι θα γίνει εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα και πολλά άλλα που δεν είναι του παρόντος. Λέτε αυτή τη φορά να είναι η τυχερή για τη Λούκα ή πάλι θα την αγνοήσουν και θα συνεχίσει (χωρίς άγχος) να εκτελεί τα καθήκοντά της ως καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών;

Κατόπιν εντολής της Δικαιοσύνης


Πάμε πάλι πίσω στον Πάνο Καμμένο και όσα συνέβησαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, η οποία θυμίζω, μπορεί ανά πάσα στιγμή, εάν προκύψουν στοιχεία, να μετατραπεί σε Εξεταστική Επιτροπή. Εκεί η πρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπούλου με... υπερβολικό ζήλο, θα έλεγε κανείς, απέρριψε (και πάλι) το αίτημα να κληθεί στην Επιτροπή να εξεταστεί ο κ. Καμμένος για την υπόθεση της συνομιλίας του με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη στην υπόθεση του «Noor1». Μάλιστα, η Τασία έκανε και παρατήρηση στον Ευ. Βενιζέλο όταν πήγε να διαμαρτυρηθεί για μια δήλωση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου λέγοντάς του: «Επιτέλους, έχουμε ανεχθεί πάρα πολλά από εσάς» και δεν έδωσε καν σημασία στην απάντηση που της έδωσε ο κ. Βενιζέλος λέγοντάς της ότι λειτουργεί ως ασπίδα στην παραβίαση όλων των θεσμών από την κυβέρνηση.


Αλλά τι ήταν αυτό που εξόργισε τον κ. Βενιζέλο από τη δήλωση του κ. Παρασκευόπουλου. Ηταν όταν ο πρώτος υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είπε το αμίμητο: «Δεν αποκλείεται ο κ. Καμμένος να λειτούργησε κατόπιν εντολής της Δικαιοσύνης στις επικοινωνίες που είχε με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη». Το «κατόπιν εντολής της Δικαιοσύνης» που εκστόμισε ο κ. Παρασκευόπουλος ακολούθησε ένας μικρός χαμός στην αίθουσα: «Είναι δυνατόν να λέτε αυτά και να είστε και καθηγητής της Νομικής; Εχετε καταλύσει τα πάντα, τη διάκριση εξουσιών και το Σύνταγμα, και έχετε υποστηρικτές στο παρακράτος που έχετε δημιουργήσει» είπε φανερά οργισμένος ο κ. Βενιζέλος.

Απειλή για διαγραφές


Η ΝΔ ετοιμάζεται από τώρα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές (αλλά και για... διαγραφές). Ηδη ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης άρχισε τις προειδοποιήσεις: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τους πειραματισμούς που έγιναν στον Δήμο Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Χανίων ή Ηρακλείου». Τι σημαίνει αυτό; Δύο πράγματα: Πρώτον, ότι η ΝΔ θα τοποθετήσει υποψηφίους προερχόμενους από την παράταξη και δεύτερον, ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμία ανταρσία, έστω και εάν προέρχεται από πρώην στελέχη ή νυν στελέχη της παράταξης. Δηλαδή, με δυο λόγια, εάν για παράδειγμα ο Απ. Τζιτζικώστας δεν προκριθεί ως επίσημος υποψήφιος περιφερειάρχης της ΝΔ και θέσει ως ανεξάρτητος υποψηφιότητα, τότε αυτομάτως διαγράφεται.



Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 19/07/2017

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire