ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 21 juillet 2017

Γερμανία - Σόιμπλε: "Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια όσων ταξιδεύουν στην Τουρκία "



Βέλη κατά της Τουρκίας εκτόξευσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καταλογίζοντάς της πως «συλλαμβάνει αυθαίρετα και δεν τηρεί τις ελάχιστες προξενικές προϋποθέσεις».
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έφθασε να παραβάλει την Τουρκία του προέδρου Ερντογάν με το καθεστώς της πάλαι ποτέ «Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας» (Ανατολική Γερμανία).
«Αυτό μου θυμίζει το πώς ήταν παλιά η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Όποιος ταξίδευε εκεί γνώριζε καλά πως αν του συμβεί κάτι δεν μπορεί κανείς να τον βοηθήσει», σημείωσε στην εφημερίδα Bild.

Ακόμη τόνισε ότι «αν η Τουρκία δεν εγκαταλείψει αυτά τα παιχνιδάκια -όπως και με την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στην αεροπορική βάση του Ικονίου- θα πρέπει να πούμε στους πολίτες ότι ταξιδεύουν στην Τουρκία αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τον κίνδυνο, να πούμε ότι δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε τίποτα πλέον». 
Οι δηλώσεις Σόιμπλε γίνονται μια μέρα μετά την έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας για την Τουρκία, με την οποία το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συνιστά «εξαιρετική προσοχή» σε όσους προτίθενται να ταξιδέψουν εκεί. 
Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε κάτι ανάλογο στην Bild: «Ένα πράγμα είναι σαφές: όποιος ταξιδεύει στην Τουρκία δυστυχώς δεν κάνει διακοπές σε ένα κράτος δικαίου».
Επίσης  η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να παγώσει τις αποστολές όπλων προς την Τουρκία, εξαιτίας της διένεξης των δύο χωρών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, το οποίο επιβεβαίωσε εμμέσως εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας.
«Η κυβέρνηση παγώνει όλες τις εν εξελίξει και μελλοντικές αποστολές», αναφέρεται στο δημοσίευμα. Ο Πέτερ Αλτμάιερ, επιτελάρχης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ούτε και να διαψεύσει την πληροφορία, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων κατά της Τουρκίας μετά την αναφορά στο ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων κατά της Αγκυρας.
«Θα εξετάζουμε σε κάθε στάδιο εάν είναι αναγκαία η επιβολή νέων μέτρων», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, τονίζοντας ότι ο αναπροσανατολισμός της γερμανικής πολιτικής απέναντι στην Αγκυρα αποτελεί μία μακροπρόθεσμη διαδικασία.
Η γερμανική κυβέρνηση επανεξετάζει την εφαρμογή όλων των οπλικών προγραμμάτων με την Τουρκία, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, καθώς αυξάνεται η ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και την Αγκυρα μετά την φυλάκιση Γερμανών ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Εξετάζουμε όλες τις διαδικασίες», δήλωσε η εκπρόσωπος.
Εάν επιβεβαιωθεί το πάγωμα της αποστολής όπλων, θα πρόκειται για σαφή κλιμάκωση στην ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, συμμάχων στο ΝΑΤΟ.
Επειτα από το μαζικό πογκρόμ που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, η Γερμανία σταμάτησε τις εξαγωγές «περιστρόφων, πυρομαχικών και ανταλλακτικών» προς την Τουρκία, εξαιτίας των ανησυχιών μήπως χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις καταστολής κατά των αντιπάλων του τουρκικού καθεστώτος.
Το Βερολίνο χτύπησε την Τουρκία στο «πορτοφόλι», εκδίδοντας προειδοποίηση προς τους Γερμανούς πολίτες σχετικά με την επικδυνότητα των ταξιδιών στην Τουρκία, μεσούσης της τουριστικής περιόδου και απειλώντας με διακοπή της βοήθειας για τις επενδύσεις ή τις εξαγωγές προς την Τουρκία.
Ο Πέτερ Αλτμάιερ επιβεβαίωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να επιτύχει στις Βρυξέλλες το πάγωμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων που χορηγούνται στην Τουρκία στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας.


Πηγή : www.naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters
Δημοσιεύτηκε στις 21/07/2017

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire