ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 28 juillet 2017

Ελλάδα - Επικαιρότητα 20/07/2017


Βηματοδότης

Δεν μας έφτανε ο Ευ. Τσακαλώτος που συνεχώς μας μιλάει (με άδεια βεβαίως του Αλέξη Τσίπρα) για ανάπτυξη, έχουμε και τη σκωτσέζα σύζυγό του Χέδερ Γκίμπσον  να υποβάλλει προτάσεις για το πώς μπορεί να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη στη χώρα μας και πώς μπορούν να προωθηθούν οι εξαγωγές! Να σημειώσω ότι η σύζυγός του κ. Τσακαλώτου είναι από τους στενούς συνεργάτες του κεντρικού τραπεζίτη Ι. Στουρνάρα, είναι διευθύντρια του Τμήματος Ερευνών της Τράπεζας της Ελλάδος και μόλις την περασμένη Δευτέρα ήταν συνδαιτυμόνας του πρωθυπουργικού ζεύγους στο δείπνο στο Πάρκο Ελευθερίας με τον επικεφαλής της documenta. Συνεπώς η γνώμη της μετράει τουλάχιστον στο Μέγαρο Μαξίμου...

Ετσι λοιπόν, η κυρία Γκίμπσον-Τσακαλώτου προτείνει σε μελέτη της που τη συνυπογράφει η οικονομολόγος Γεωργία Παύλου τη δημιουργία συνθηκών που θα ενθαρρύνουν τη δραστηριότητα επιχειρήσεων υψηλής παραγωγικότητας και τις εξαγωγές προκειμένου να επιτευχθούν διατηρήσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης. Σε αυτήν εμπεριέχονται στοιχεία που δείχνουν πως στην Ελλάδα της κρίσης οι εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν πλεονέκτημα σε σχέση με αυτές που δραστηριοποιούνται μόνο στην εγχώρια αγορά σε όρους παραγωγικότητας, κερδοφορίας και ρυθμού αύξησης της απασχόλησης. Αν και η κυρία Χέδερ δεν κάνει καθόλου αναφορά στην υψηλή φορολογία που δέχονται οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα (φορολογία που σε μεγάλο βαθμό επέβαλε ο σύζυγός της), αναφέρει ότι η μέση ποσοστιαία απόκλιση της παραγωγικότητας μεταξύ εξαγωγικών και μη εξαγωγικών επιχειρήσεων εκτιμάται σε 14% για το σύνολο του δείγματος, καταδεικνύοντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα ως προς την παραγωγικότητα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, που είναι ακόμη πιο ισχυρό σε κάποιους τομείς δραστηριότητας.

Ακόμη (και αυτό έχει τη σημασία του) η σύζυγος του κ. Τσακαλώτου υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα είναι απαραίτητη η συνεχής δημιουργία συνθηκών που θα ενθαρρύνουν τη δραστηριότητα επιχειρήσεων υψηλής παραγωγικότητας και τις εξαγωγές προκειμένου να επιτευχθούν διατηρήσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης.

Ο... εναέριος προπομπός
Ισως να μην το έχετε μάθει (και πώς να το μάθετε αφού τέτοιου είδους ανακοινώσεις ποτέ δεν εκδίδονται), αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος στις επισκέψεις του στα νησιά της εσχατιάς του Αιγαίου είχε και... προπομπό. Οχι όποιον-όποιον αλλά... εναέριο προπομπό και εξηγούμαι...

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήγε στα νησιά με ελικόπτερο Σινούκ. Μπροστά από το προεδρικό ελικόπτερο πετούσε ένα ελικόπτερο τύπου Χιούι (από αυτά που είχαν πρωταγωνιστήσει στον πόλεμο του Βιετνάμ), στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος. Μπροστά ο Καμμένος, πίσω με το Σινούκ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ρώτησα λοιπόν έναν από τη συνοδεία του κ. Παυλόπουλου γιατί απαιτήθηκαν δύο ελικόπτερα (της Αεροπορίας Στρατού) για μια τέτοια επίσκεψη, αφού το Σινούκ θεωρείται γιγαντιαίο ελικόπτερο - μέχρι και άρματα μάχης μπορεί να μεταφέρει. Η απάντηση ομολογουμένως με αιφνιδίασε. «Το Χιούι με τον Καμμένο ήταν προπομπός του Προέδρου» μου είπε, έτσι σαν τιμητική πτήση. Ρώτησα επιπλέον να μάθω ποιος ήταν ο συγκυβερνήτης του Χιούι, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε (έχει απασχολήσει και τη Βουλή των Ελλήνων το ζήτημα) ότι πολλές φορές ο κ. Καμμένος φορώντας αυτό το μπουφάν με την πουλάδα κάθεται ως συγκυβερνήτης στα στρατιωτικά ελικόπτερα. Απάντηση δεν πήρα.

Στις μετακινήσεις τους οι πρόεδροι ή οι πρωθυπουργοί (ακόμα και υπουργοί ή απλοί βουλευτές) είθισται να έχουν προπομπό, είτε για λόγους ασφαλείας είτε για να τους ανοίγουν τον δρόμο. Αλίμονο στον άτυχο που θα πέσει ανάμεσα στην πομπή του επισήμου. Θα ακούσει ξαφνικά από ένα μεγάφωνο (προερχόμενο από το... πουθενά) μια βροντώδη φωνή να αναφέρει τον αριθμό της κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και να τον διατάσσει «πήγαινε αριστερά ή φύγε από τη μέση». Είθισται ακόμα όταν ένας υπουργός συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποφεύγει πολιτικές δηλώσεις εναντίον αντιπάλων του. Κάτι τέτοιο όπως έμαθα δεν έκανε ο Πάνος Καμμένος, που το τελευταίο διήμερο είχε γίνει στα νησιά η σκιά του ΠτΔ. Αλλά όταν σε μια μονάδα στο Φαρμακονήσι που επισκέφθηκε ο Πρόεδρος οι στρατιώτες τού δώρισαν μια πλακέτα και μια σημαία λέγοντάς του ότι «τη σημαία αυτή ποτέ δεν θα υποστείλουμε», πετάχτηκε ο κ. Καμμένος και είπε: «Ούτε θα την πάρει ο αέρας».

Οι τραβηχτές του Μητσοτάκη
Συμβαίνει (και θα συμβαίνει) κάθε φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει περιοδεία στην περιφέρεια (αυτό που το ονομάζουν στη ΝΔ «εξόρμηση προς τον λαό»). Ομιλίες, επίσκεψη στον Μητροπολίτη, στους δημάρχους της περιοχής, πεσκέσια, κουβεντούλα με φοιτητές σε καφετέριες, δηλώσεις για την υπέρμετρη φορολογία της κυβέρνησης, ευχές για να επιστρέψει ως πρωθυπουργός και παλιές φωτογραφίες. Οπως έγινε στην περιοδεία του στη Θεσσαλία, έτσι και στη Λακωνία οι κάτοικοι του δώρισαν παλιές - προ 25ετίας - φωτογραφίες του πατέρα του και του εύχονταν να επιστρέψει ως πρωθυπουργός, ευχή την οποία ο κ. Μητσοτάκης την έλεγε «καλοδεχούμενη».


Του πρόσφεραν λιχουδιές (όπως τραβηχτές), τον κέρασαν τσίπουρο, του δώρισαν μακαρόνια και άλλα ζυμαρικά όταν επισκέφθηκε στη Σκάλα τη βιομηχανία Αδαμαντίνα, χυμούς από τη βιομηχανία Λακωνία, αλλά επισκέφθηκε και τις καμένες περιοχές καθώς και ένα ξενοδοχείο στον Μυστρά, στο οποίο επένδυσε ομογενής. Δεν πήγε όμως, αν και του προτάθηκε, να επισκεφθεί το αρχαιότερο ελαιουργείο στην Πετρίνα πριν από το Γύθειο.

Ο Μπακογιάννης για την τρομοκρατία


Θυμάστε σε πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή που ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης έκανε λόγο ότι η τρομοκρατία έχει τη μήτρα της στην άκρα αριστερά. Ε, λοιπόν σας πληροφορώ ότι ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης (γιος του δολοφονηθέντος από την 17Ν Παύλου Μπακογιάννη) διαφοροποιείται. Σε συνέντευξη του, την οποία αλίευσα στο «Athnes Voice» ο κ. Μπακογιάννης λέει ότι «δεν υπάρχει αριστερή και δεξιά τρομοκρατία, υπάρχει τρομοκρατία. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχουν δεξιά και αριστερά νεκροταφεία...».



Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 20/07/2017

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire