ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 14 juillet 2017

Ελλάδα - Επικαιρότητα 14/07/2017


Ο Τσίπρας, τα νταούλια και οι ζουρνάδες



Βηματοδότης

Λοιπόν σήμερα σας έχω σπουδαία νέα που φέρνουν στη μνήμη άλλες εποχές και άλλες παλαιότερες επικές ρήσεις του πρωθυπουργού μας Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία), τότε που, όπως θυμάστε, εξαπέλυε τις επιθέσεις εναντίον των αγορών με αυτό το «αχτύπητο» χιούμορ του λέγοντας ότι «εμείς θα βαράμε νταούλια και αυτοί θα χορεύουνε». Μήπως, λένε μερικοί, ήρθε η ώρα να αρχίσει ο Τσίπρας να χορεύει πεντοζάλη; Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά...
Εως και το απόγευμα της Πέμπτης το επίσημο πρόγραμμα του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν απολύτως κενό για τις 20 Ιουλίου και δεν έκανε καμία αναφορά στην Ελλάδα. Μη βιαστείτε όμως να βγάλετε συμπεράσματα. Αυτό δεν σημαίνει πως η κρίσιμη συνεδρίαση θα αναβληθεί. Ρώτησα και έμαθα τι ακριβώς συμβαίνει. Ο λόγος που δεν έχει γίνει ακόμη η εγγραφή στο καλεντάρι είναι ότι δεν έχει προγραμματιστεί η ακριβής ώρα διεξαγωγής της συνεδρίασης - πρωί ή απόγευμα. Οταν αυτό γίνει, τότε θα υπάρξει κανονικά και η αναφορά στο πρόγραμμα του Εκτελεστικού Συμβουλίου.

Για όσους δεν τα έχουν καλά με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, να αναφέρω πως στις 20 Ιουλίου εορτάζεται ένας από τους μεγαλύτερους προφήτες της χριστιανοσύνης, ο Προφήτης Ηλίας, ο οποίος κατά το δόγμα προείπε την έλευση του Χριστού στη Γη. Δεν ξέρω εάν αυτό θα παίξει τον ρόλο του ώστε τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να λάβουν μια φωτισμένη απόφαση για την Ελλάδα. Χαριτολογώντας, ρώτησα πηγή μου στην Ουάσιγκτον εάν στη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης θα παιχθεί το ορατόριο «Ηλίας» που έγραψε ο γερμανός συνθέτης Φέλιξ Μέντελσον. Εκείνος απάντησε, επίσης χαριτολογώντας, πως πιο πιθανόν είναι να ακουστούν... «νταούλια και ζουρνάδες».

Το «Καγκελάρι»
 Η απάντηση αυτή βεβαίως παραπέμπει στην «τσίπρεια ρήση» του Νοεμβρίου 2014 για τις αγορές, όταν και είχε υποστηρίξει πως «εμείς θα βαράμε το νταούλι και αυτοί θα χορεύουνε, δεν θα παίζουνε αυτοί τον ζουρνά και εμείς θα χορεύουμε». Με αυτή την αφορμή να σας πληροφορήσω ότι ηπειρώτης βουλευτής με διαβεβαίωσε πως τον Δεκαπενταύγουστο ο Πρωθυπουργός «θα ανέβει στην πατρίδα για το Καγκελάρι». Η πατρίδα είναι το Αθαμάνιο Αρτας, από όπου έλκει την καταγωγή του, και το «Καγκελάρι» είναι παραδοσιακός χορός των Τζουμέρκων που κρατάει από την Τουρκοκρατία.

Βασικό χαρακτηριστικό του εν λόγω χορού είναι πως οι χορευτές σφιχταγκαλιάζονται. Τώρα εάν με ρωτήσετε πόσοι θα θέλουν να σφιχταγκαλιαστούν με τον κ. Τσίπρα, σας διαβεβαιώνω πως θα είναι πολύ περισσότεροι από όσοι φαντάζεστε...

Αρτα η... ρουσφετομάνα
Ο ίδιος ο βουλευτής μού εξιστόρησε «πράματα και θάματα» που γίνονται τελευταίως στην Αρτα από τους συριζαίους βουλευτές της: «Εάν θέλεις να γίνει σωστό το ρουσφέτι σου, τότε πήγαινε σε βουλευτή από την Αρτα». Είναι το ρουσφέτι, εξήγησε, τέχνη υψηλής στρατηγικής που γίνεται από τους συριζαίους Αρτινούς. Δεν είναι μόνο το περιεχόμενό του, είναι και το γεγονός ότι το ρουσφέτι παρακολουθείται σε όλη του τη διαδρομή συστηματικά με ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα κομματικά γραφεία, έως την ολοκλήρωσή του. Και μου έφερε ορισμένα παραδείγματα.

Οχι, δεν μιλάμε για τα απλά ρουσφέτια των μεταθέσεων των φαντάρων, που και αυτά ακόμα οι βουλευτές προτιμούν αντί να τα δίνουν στον στρατηλάτη Πάνο να τα δίνουν (για σιγουριά) στην Ολγα Γεροβασίλη, αλλά για άλλα, πιο σύνθετα ρουσφέτια. Υπήρχε εδώ και μία διετία έλλειψη φιλολόγων στα σχολεία. Σήμερα υπάρχουν επτά φιλόλογοι επιπλέον και δεν ξέρουν τι να τους κάνουν. Σημειώθηκε μια κατακόρυφη αύξηση στις προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων από την Αρτα (ακόμα και στη Βουλή), οι ρυθμίσεις χρεών γίνονται με μεγαλύτερη ευκολία και πολλά άλλα διάφορα.
Ενας οργισμένος Κυριάκος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα έχει πάρει στο κρανίο με τους βουλευτές του. Σχεδόν με όλους. Ο λόγος ήταν επειδή στην έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που είχε συγκαλέσει οι περισσότεροι βουλευτές μόλις άκουσαν την ομιλία του την... κοπάνησαν, άλλοι σε καφετέριες, άλλοι σε μπαράκια και άλλοι στη Δεξαμενή στο Κολωνάκι. Ελα όμως που δεν ήξεραν ότι ο πρόεδρος κρατούσε ένα είδος... απουσιολογίου. Κατέγραφε στη μνήμη του την ώρα που ο κάθε βουλευτής την κοπάναγε από την κομματική αυτή εκδήλωση. Περισσότερο όμως εξοργίστηκε με τον Μιλτ. Βαρβιτσιώτη. Και ξέρετε γιατί; Επειδή επιχείρησε να δικαιολογήσει τις... κοπάνες και να πει ότι είναι άνευ ουσίας και σημασίας οι κομματικές συγκεντρώσεις που γίνονται κατακαλόκαιρο, αφού οι εκλογές θα γίνουν το 2019.

Το ότι κρατούσε απουσιολόγιο το αποκάλυψε ο ίδιος στην ταβέρνα «Το Μπαρμπουνάκι», όπου πήγε αργότερα μαζί με τη Μαρέβα και κάτι ξένους φιλοξενουμένους του για να τσιμπήσει. Εκεί βρέθηκαν και καμιά δεκαριά βουλευτές της ΝΔ που έτρωγαν... πίτσα σε διπλανό εστιατόριο («Capanna»). Τους είδε ο πρόεδρος, άφησε για λίγο τους συνδαιτυμόνες του και πήγε να πιει μια μπίρα μαζί τους. Τους αποκάλυψε (προς έκπληξη όλων) ότι, όπως σημείωσε, η τελευταία των κοπανατζήδων ήταν η Μαρία Αντωνίου και της έδωσε εύσημα. Αλλά μη νομίζετε ότι δεν περιμένει τιμωρία τους κοπανατζήδες: τους είπε ότι θα τους πάει στην Κρήτη για να περάσουν από τις 6.45 π.μ. το φαράγγι της Σαμαριάς για να δουν τι εστί βερίκοκο.



Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 14/07/2017

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire