ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 25 novembre 2011

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 25/11/2011



Τα νέα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση για την οικονομία, η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσόστομου Κυκκώτη, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να λάβει νομικά μέτρα εναντίον της Κύπρου επειδή απαγορεύει το δικαίωμα στους Ευρωπαίους υπηκόους να αγοράσουν δεύτερη οικία στο νησί, οι εξελίξεις σε ότι αφορά στο ζήτημα του φυσικού αερίου, η απόφαση να διωχθεί ο πρώην Υπουργός Γιώργος Λιλλήκας για απόφαση που έλαβε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Υπουργός Εμπορίου καθώς και οι κινητοποιήσεις των φοιτητών κατά της αύξησης των διδάκτρων των ιδιωτικών πανεπιστημίων και η συμφωνία που επήλθε επί του θέματος μεταξύ του Υπουργού Παιδείας και των ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα υπό τον τίτλο «Κλειδώνει η παγοποίηση», αναφέρει ότι μετά και την επεξεργασία αρκετών σεναρίων για το πακέτο μέτρων που ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν μπορεί να αποφευχθεί η παγοποίηση μισθών, προσαυξήσεων και ΑΤΑ για διάστημα τουλάχιστον δύο ετών.

Διαβάστε επίσης:
Πολεμικά από τέσσερις χώρες ζώνουν τα οικόπεδα:
Υπογράφουν τριμερές μνημόνιο Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ.
Εκκλησία: Στην τραπεζαρία του Κύκκου τα επινίκια.
Συνελήφθη ο Λ.Χριστοφή για 1.022 οικόπεδα: Έρευνες για κλοπή, απάτη, πλαστογραφία, συνωμοσία για καταδολίευση.
Πολιτική: «6» στήνουν ομπρέλα προστασίας της Τουρκίας.
Κοινωνία: Θύελλα αντιδράσεων για τη δίωξη Λιλλήκα.
Φυσικό αέριο: Άλλα οι σύμβουλοι, και άλλα η κυβέρνηση.
Διαμάχη: Αντεπίθεση ΠΟΕΔ κατά των γονέων.
Συμφωνία: Με τα περσινά δίδακτρα μέχρι το Ανώτατο.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Συνελήφθη ο Λ. Χριστοφή» αναφέρει πως το ΤΑΕ Αρχηγείου προχώρησε στη σύλληψη του γνωστού επιχειρηματία Λάμπρου Χριστοφή και του στενού του συνεργάτη Γιώργου Κωνσταντίνου, σε σχέση με διερευνώμενη υπόθεση απάτης, η οποία αφορά απόσπαση έξι εκατομμυρίων ευρώ που αποτελούσε μέρος ποσού 25 εκατομμυρίων ευρώ, με βάση συμφωνία για αγορά 1.222 οικοπέδων στη Ρουμανία. Αλλού αναφέρει πως σε επιστολή του προς τον Επίτροπο της ΕΕ Ολι Ρεν ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας αναφέρει πως θα παρθούν μέτρα για την οικονομία μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Οδοστρωτήρας κατά Λιλλήκα με φόντος τις Προεδρικές» αναφέρει πως πολιτικό αλλά και νομικό σάλο προκαλεί η απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας να διώξει τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Λιλλήκα για απόφαση που έλαβε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Αλλού η εφημερίδα αναφέρει πως πετρελαϊκοί γίγαντες, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται στον κατάλογο των εταιρειών που αγόρασαν τα αποτελέσματα των ερευνών που διενεργήθηκαν για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Φορολογείται το κέρδος» αναφέρει πως μέτρα τα οποία θα συνεισφέρουν τα κέρδη στις προσπάθειες που καταβάλλονται για διάσωση της κυπριακής οικονομίας εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα στοχεύουν στην επιβάρυνση του κέρδους και όχι του κόστους των εταιρειών. Αλλού αναφέρει πως αρχές του 2012 το Υπουργείο Εργασίας καταθέτει πρόταση για εκσυγχρονισμό του νόμου περί δημοσίων βοηθημάτων και για την επενδυτική πολιτική του ΤΚΑ.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Γίνονται σκέψεις για αλλαγές στις Συνθήκες της ΕΕ» αναφέρει πως η Γαλλία και η Γερμανία θα εισηγηθούν τροποποιήσεις στις Συνθήκες της ΕΕ τις ερχόμενες μέρες για βελτίωση της οικονομικής διαχείρισης της Ευρωζώνης. Αλλού αναφέρεται στις χθεσινές κινητοποιήσεις των φοιτητών κατά της αύξησης των διδάκτρων των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πως τα τρία πανεπιστήμια έχουν κάνει πίσω σε ότι αφορά στις αυξήσεις των διδάκτρων τους.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “The Cyprus Weekly” αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Νομικός κόλαφος από την ΕΕ» αναφέρει πως η Κύπρος οδηγείται στα δικαστήρια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επειδή απαγορεύει το δικαίωμα στους Ευρωπαίους υπηκόους να αγοράσουν δεύτερη οικία στο νησί. Αλλού σημειώνει πως τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης και η προεκλογική εκστρατεία μπαίνει σε ένα έντονο κλίμα, ιδιαίτερα στους μεγάλους δήμους.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» αναφέρει πως η «Κλεψύδρα άρχισε να αδειάζει» και ένα πραγματικά αγώνα δρόμου ζει καθημερινά η κυπριακή κοινωνία και ο κάθε πολίτης της ξεχωριστά για τη λήψη των μέτρων εκείνων που θα βοηθήσουν ώστε να αποτραπεί να μπει η Κύπρος στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ με όλα τα δραματικά συνεπακόλουθα. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως ο Χρυσόστομος Κυκκώτης είναι από χθες ο νέος Μητροπολίτης Κερύνειας συγκεντρώνοντας εννέα ψήφους στην Ιερά Σύνοδο, έναντι έξι ψήφου του ανθυποψηφίου του Μεσαορίας Γρηγόριου και μιας ψήφου του Αρχιμανδρίτη Βενέδικτου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» με κύριο τίτλο «Χαμηλότοκο δάνειο σε εκατομμυριούχο!» αναφέρεται σε προκλητική περίπτωση μη πρόσφυγα μεγαλοκτηματία, δημοσίου υπαλλήλου που έδινε γνωματεύσεις στο Φορέα και στη συνέχεια αιτήθηκε και έλαβε βοήθεια. Αλλού δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, σύμφωνα με τα οποία στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι πολίτες κρίνουν ότι τα όποια μέτρα θα πρέπει να στοχεύσουν πρώτα και κύρια στην κατεύθυνση των εχόντων του πλούτου, της κερδοφορίας και της πολυτέλειας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το ποντίκι» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ο οδοστρωτήρας εν δράσει!» αναφέρεται σε «κυβέρνηση παροξυσμού» κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή υπόθεση ‘δίωξης’ του Λιλλήκα μέχρι το ξεπούλημα του φυσικού αερίου και την καταστροφή της οικονομίας». Σε άλλο θέμα σημειώνει ακέφαλη παραμένει από τον Μάιο η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού μετά την επιτυχή προσφυγή των εταιρειών πετρελαιοειδών στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης για επιβολή προστίμου 43,5 εκ. ευρώ για καρτέλ.

Πηγή: www.philenews.com με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Δημοσιεύτηκε στις 25/11/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire