ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 29 novembre 2011

Ζιβανία (ρακί) της Κύπρου

Η ζιβάνια αναβιώνει τα ήθη και τα έθιμα
Ένα ξεχωριστό ποτό αναδεικνύει την παράδοση
Φωτογραφία
Σε μια ατμόσφαιρα ξεχωριστή, όπως είναι και το κυπριακό ποτό ζιβανία, πραγματοποιήθηκε χθες, στην ταβέρνα Αιγαίο, δημοσιογραφική διάσκεψη σε συνεργασία με την Εταιρεία Ανάπτυξης και Προβολής Τροόδους, την Περιφερειακή Ένωση Συνδέσμων Αποδήμων Πιτσιλιάς και το Κοινοτικό Συμβούλιο Άλωνας. Θέμα της διάσκεψης ήταν η προώθηση της ζιβανίας, που εντάσσεται στο πλαίσιο του Μήνα Ζιβανίας. Υποστηρικτής της οργάνωσης για δεύτερη χρονιά είναι η CΤC-ΑRΙ Αirports, η εταιρεία που διαχειρίζεται τα καταστήματα αδασμολογήτων στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.
Αποκορύφωμα του Μήνα Ζιβανίας θα αποτελέσει η Γιορτή της Ζιβανίας, η οποία θα ξεκινήσει την ερχόμενη Κυριακή, στην πλατεία του χωριού Άλωνα από τις 11:00 π.μ. μέχρι 16:00. Στόχος της εκδήλωσης είναι οι επισκέπτες να μπορούν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία παραγωγής ζιβανίας, από το άλεσμα των σταφυλιών μέχρι την απόσταξή της, την κατασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων από χυμό σταφυλιού καθώς επίσης και την παρασκευή παραδοσιακού ψωμιού. Επίσης, κατά τη διάρκεια της μεγάλης αυτής γιορτής θα προσφερθούν παραδοσιακά φαγητά και τοπικά προϊόντα ενώ το μουσικό συγκρότημα «Ανατολική Μεσόγειος», θα παρουσιάσει μουσική, τραγούδια και χορούς του τόπου μας.
Ο κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προβολής Τροόδους, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η σειρά εκδηλώσεων ολοκληρώνεται με το «Μήνα Ζιβανίας», όπου προβάλλεται αυτό το ξεχωριστό προϊόν και συγχρόνως παρουσιάζεται η ιστορία του, τα ήθη και τα έθιμα που το συνδέουν με τη ζωή των ανθρώπων του βουνού, ο τρόπος παρασκευής του και δίνεται έτσι μια ευκαιρία να μάθουν οι νέοι αλλά να θυμηθούν και οι παλιοί».
Η κοινότητα Άλωνας, έχοντας διαχρονικά τη ζιβανία ως πρωταρχικό ρόλο στη ζωή των κατοίκων της, αγκάλιασε για άλλη μια φορά το Μήνα Ζιβανίας. Ο κ. Αντρέας Διονυσίου, κοινοτάρχης της Άλωνας δήλωσε ότι «Η Γιορτή της Ζιβανίας» στην Άλωνα, στόχο έχει να αναδείξει τη ζιβανία ως το γνήσιο ποτό των Κυπρίων, αλλά και ως πηγή παραγωγής της την Άλωνα.
Οι εκδηλώσεις για τον Μήνα Ζιβανίας θα συνεχίζονται για όλο τον μήνα Δεκέμβριο προβάλλοντας τη ζιβανία, ως το αυθεντικό κυπριακό ποτό, που θα πρέπει να προτιμάται από όλους τους Κύπριους καταναλωτές.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire