ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 30 novembre 2011

ΑΝΑΛΥΣΗ - Σκιές στο Κρεμλίνο


Φωτογραφία
Της Ξένιας Τούρκη

ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ άρχισαν να γυρίζουν στον Βλαντιμίρ Πούτιν οι Ρώσοι. Το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται, στην ουσία μετατρέπεται σε εφιάλτη για τον Ρώσο πρωθυπουργό. Τυφλωμένος από την αλαζονεία του, ποτέ δεν πίστευε ότι θα ερχόταν εποχή, που οι συμπατριώτες του θα σταματούσαν να συγκινούνταν από τη γοητεία του. Ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας, που περίμενε υπομονετικά τέσσερα χρόνια στην πρωθυπουργία για να επιστρέψει στην προεδρία ως διάδοχος του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, βλέπει τα ποσοστά αποδοχής του να θυμίζουν όλο και περισσότερο Ευρώπη ή μάλλον όλο και λιγότερο Σοβιετική Ένωση.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το ποσοστό των πολιτών που βρίσκει «αξιόπιστο» τον Βλαντιμίρ Πούτιν έπεσε από το 69% στα τέλη του 2009 στο 47% αυτόν τον μήνα.
Οι φανατικοί υποστηρικτές του εξακολουθούν να είναι πολλοί. Στο συνέδριο του κόμματός του Ενωμένη Ρωσία, την περασμένη Κυριακή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν πήρε πανηγυρικά την εντολή να διεκδικήσει την επιστροφή του στο Κρεμλίνο, στις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2012. Οι επευφημίες όμως και τα χειροκροτήματα δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα, ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός χάνει το έρεισμά του ανάμεσα στο λαό. Ολοένα και περισσότεροι Ρώσοι εμφανίζονται πρόθυμοι να αμφισβητήσουν την πολιτική του. Και αυτό είναι ίσως το χειρότερο για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που δεν έχει συνηθίσει να βρίσκει κανέναν απέναντί του.
Η Ενωμένη Ρωσία, έστω και χωρίς να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, θα κερδίσει τις εκλογές. Όπως και ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα κερδίσει την επιστροφή του στον προεδρικό θώκο. Η κατάσταση όμως δεν θα είναι η ίδια όπως στις πρώτες του θητείες. Οι εποχές έχουν αλλάξει. Η Ρωσία έχει αφήσει πίσω της το παρελθόν και κοιτάζει προς το μέλλον. Αυτό πρέπει να το αντιληφθεί και η ηγεσία της, αντί να αντιδρά σπασμωδικά. Επιδιώκοντας να ανατρέψει το εις βάρος του κλίμα επιχείρησε να συγκινήσει τους Ρώσους πολίτες με το τρικ της αντιδυτικής ρητορικής. Κόλπο παλιό, καθώς κάθε φορά που τα πράγματα δεν πάνε καλά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θυμάται τη Δύση.
Το κόλπο δεν πρόκειται να πιάσει αυτή τη φορά. Η Ενωμένη Ρωσία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μαγεύουν ποια τους Ρώσους, που αισθάνονται παραπλανημένοι. Θα πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα, από το να τα βάζει πότε με τον έναν «εχθρό» και πότε με τον άλλο. Πρέπει να βρει απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 29/11/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire