ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 25 novembre 2011

Αίγυπτος: Χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ λένε όχι στο στρατό

Εναλλακτικά ζητούν να αναβληθούν οι εκλογές της Δευτέρας προκειμένου να προηγηθεί η παράδοση της εξουσίας
Αίγυπτος: Χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ λένε όχι στο στρατό

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατακλύσει την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, ζητώντας να δοθεί άμεσα τέλος στη στρατιωτική κυριαρχία ή να αναβληθούν οι κοινοβουλευτικές εκλογές της Δευτέρας προκειμένου να έχει προηγηθεί η παράδοση της εξουσίας από το στρατό πριν προσφύγουν στις κάλπες. Ωστόσο, πολλοί Αιγύπτιοι επιθυμούν την κανονική διεξαγωγή των εκλογών, περιλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, της μεγαλύτερης και πλέον οργανωμένης πολιτικής δύναμης που αναμένεται να καταγράψει κέρδη στην ψηφοφορία.

Μεγάλη διαδήλωση υπέρ των εκλογών λαμβάνει χώρα την ίδια στιγμή κοντά στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στο Κάιρο, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν πως εκείνοι είναι «η αληθινή Αίγυπτος».

Ο νέος πρωθυπουργός που όρισε το Στρατιωτικό Συμβούλιο είναι πρόσωπο της εποχής Μουμπάρακ και δεν «πείθει» τους διαδηλωτές με τη δήλωσή του ότι ο στρατός του έχει δώσει περισσότερες εξουσίες από τον προκάτοχό του (που παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μαζί με την κυβέρνηση υπό το βάρος της αναταραχής).

Ο Καμάλ Γκαντούρι είχε ηγηθεί της αιγυπτιακής κυβέρνησης από το 1996 έως το 1999 υπό τον Χόσνι Μουμπάρακ. Το Στρατιωτικό Συμβούλιο τον διόρισε επικεφαλής κυβερνητικού σχήματος σωτηρίας, επιμένοντας πως θα γίνει κανονικά η διεξαγωγή των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα και οι οποίες θα διενεργηθούν σε τρεις φάσεις.

Την Παρασκευή ο στρατός ανακοίνωσε, επίσης, πως η ψηφοφορία σε κάθε φάση των εκλογών θα είναι διήμερη. Δεν υπήρξε κάποια εξήγηση σχετικά με τη σχετική απόφαση του Στρατιωτικού Συμβουλίου.

Οι διαδηλωτές της πλατείας Ταχρίρ δηλώνουν ότι αυτή είναι η Παρασκευή «της τελευταίας ευκαιρίας» και ευελπιστούν να κατεβάσουν στο δρόμο ένα εκατομμύριο Αιγύπτιους για μία συγκέντρωση που θα αποτελέσει την κορύφωση μίας εβδομάδας διαδηλώσεων.

Το τελευταίο κύμα συγκεντρώσεων είναι το μεγαλύτερο στην Αίγυπτο μετά την πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. Περισσότεροι από 40 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί με τον στρατό να δηλώνει επισήμως «συγγνώμη» για τους νεκρούς, να επισπεύδει τις προεδρικές εκλογές, αλλά να μην παραδίδει σε αυτή τη φάση την εξουσία.

Παρά τις υποσχέσεις του Στρατιωτικού Συμβουλίου για επίσπευση των διαδικασιών μετάβασης της εξουσίας, πολλοί διαδηλωτές θεωρούν πως στην πραγματικότητα επιδιώκει να αγκιστρωθεί στην εξουσία και ζητούν την απομάκρυνσή του πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.

Ωστόσο, πολλοί Αιγύπτιοι θέλουν να διενεργηθούν κανονικά οι εκλογές τη Δευτέρα. Ανάμεσά τους βρίσκεται η Μουσουλμανική Αδελφότητα, που δεν στηρίζει τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire