ZEZA ZHKOY
Οταν οι λαοί φοβούνται -και μεταξύ αυτών οι Ελληνες που με τρόμο βλέπουν πως η κρατική χρεοκοπία διαλύει με ισχυρούς ρυθμούς την ελληνική οικονομία- τότε για να περιγράψουμε την κατάσταση πρέπει να παραφράσουμε τον Μαρξ: Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω στην περιφέρεια της Ευρωζώνης - το φάντασμα του οικονομικού χάους. Τώρα και από τα χείλη του Ελληνα πρωθυπουργού! Ο απόλυτος ξεπεσμός.
Η καταστροφή από μια επερχόμενη κρίση συχνά έρχεται πολύ αργά. Πρόκειται για αξίωμα, κάτι σαν «βρώμικο» μυστικό, της οικονομικής πολιτικής. Αυτοί που τη χαράζουν και είναι υπεύθυνοι για την πορεία της οικονομίας, αργούν να αντιληφθούν (;) τις συνέπειες που εκκολάπτει η διάλυση του ιστού της χώρας. Επειτα αργούν να αντιδράσουν. Το εξοργιστικό είναι ότι ενώ οι κοινοί θνητοί έχουν πλήρη επίγνωση των προβλημάτων και των κινδύνων, πολύ προτού αυτά γίνουν αντιληπτά (;) στους δημοσιογράφους φωστήρες, στους καθηγητές Οικονομικών και στους λοιπούς φωστήρες, εν τούτοις αυτοί καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα.
Η οικονομία μπορεί να είναι παγκοσμιοποιημένη, αλλά η πολιτική παραμένει τοπική υπόθεση. Πάντως, ο πρόεδρος της Γαλλίας μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης σύσκεψης του υπουργικού συμβουλίου χθες στο Παρίσι εξέφρασε τη δυσφορία του για την απόφαση του Ελληνα πρωθυπουργού να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Συνεργάτης του τη χαρακτήρισε «παράλογη και επικίνδυνη», ενώ σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le Monde, ο κ. Σαρκοζί θεωρούσε πως είχε λύσει το ελληνικό ζήτημα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Ο Ελληνας πρωθυπουργός έλαβε την απόφαση να προαναγγείλει δημοψήφισμα. Η πρωτοβουλία αυτή ξάφνιασε ολόκληρη την Ευρώπη. Το να δίνεται ο λόγος στον λαό είναι πάντα νόμιμο, αλλά η αλληλεγγύη των χωρών της Ζώνης του Ευρώ δεν μπορεί να ασκηθεί αν η κάθε μία δεν συναινέσει στις αναγκαίες προσπάθειες» σημείωσε ο Νικολά Σαρκοζί. Ο ίδιος επέμεινε ότι το σχέδιο διάσωσης της Ζώνης του Ευρώ που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες είναι «ο μόνος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα του ελληνικού χρέους». Νωρίτερα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και μέλη του κεντροδεξιού κόμματος UMP είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.
Μουδιασμένο φαίνεται πως παρακολουθεί τις εξελίξεις και το Βερολίνο. Στη γερμανική πρωτεύουσα είναι διάχυτη η εντύπωση ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός παίζει όχι μόνο την τύχη του, αλλά και την τύχη της Ελλάδας και του ευρώ κορώνα-γράμματα. «Ολη η τεράστια προσπάθεια, που συμπυκνώθηκε στην απόφαση της 27ης Οκτωβρίου για το δεύτερο πακέτο βοήθειας, καταλήγει στον κάλαθο των αχρήστων». «Ο Παπανδρέου αποδείχθηκε απρόβλεπτος, αν όχι ακαταλόγιστος παίκτης», ομολογούν.
Αλλά ο Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ είναι αποφασισμένοι να εφαρμόσουν το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, σε δηλώσεις τους μετά τις «αναταράξεις» που προκάλεσε η ανακοίνωση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Εν τω μεταξύ, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν σήμερα στις Κάννες με τον κ. Παπανδρέου, για να του τραβήξουν το αφτί!
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ δήλωσε χθες ότι το δημοψήφισμα που ανακοινώθηκε από την Ελλάδα για την αναδιάρθρωση του χρέους της αποτελεί μια «ζαριά» και σημείωσε ότι αν οι ψηφοφόροι ψηφίσουν «όχι» θα προκληθεί «μεγάλη αναστάτωση». «Για μένα αυτό μοιάζει με ζαριά», σημείωσε. «Δεν ξέρω πώς θα διαμορφωθεί το ερώτημα, δεν έχουμε το ακριβές χρονοδιάγραμμα του δημοψηφίσματος», όμως «αναμφιβόλως αυτό θα αυξήσει την αβεβαιότητα στις αγορές σε μια στιγμή που, όπως πιστεύω, οι άνθρωποι ήλπιζαν ότι η συμφωνία της Ευρωζώνης και τα μέτρα που θα λάμβανε θα συνέβαλαν να διαλυθεί ένα μέρος αυτής της αβεβαιότητας», υπογράμμισε. «Θα υπάρξουν συζητήσεις για να διαπιστωθεί αν η μείωση (του χρέους της χώρας) είναι αρκετά σημαντική, αλλά αυτή προσφέρει σίγουρα πολύ καλύτερες πιθανότητες στην Ελλάδα», κατέληξε. Αυτά.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire