ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 4 novembre 2011

Ο Αξονας «έσβησε» τον πρωθυπουργό της Ελλάδας...


ZEZA ZHKOY
Η φράου Μέρκελ πήρε την «εκδίκησή» της. Ταπεινωμένος ο κ. Παπανδρέου απέσυρε το δημοψήφισμα, αλλά επιμένει στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης. Η διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ είναι σημαντικότερη προτεραιότητα από την εξασφάλιση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι περιμένει από την Ελλάδα πράξεις και όχι ανακοινώσεις, αναφερόμενη στη γνωστοποίηση ότι το δημοψήφισμα δεν θα διενεργηθεί. «Επιθυμούμε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη», αλλά γι’ αυτό υπάρχουν και υποχρεώσεις και πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.
Προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι να παραμείνει η Ελλάδα προσηλωμένη στο «συμφωνημένο πακέτο» της 27ης Οκτωβρίου, διεμήνυσαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι και της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Mιλώντας σε δημοσιογράφους στις Κάννες, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος του G20, η καγκελάριος επανέλαβε ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα παγώνει μέχρι να εξασφαλιστεί η στήριξή της στο νέο πακέτο που συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής. «Για εμάς μετρούν οι πράξεις», είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος, «θέλουμε να δούμε πράξεις». «Το σημαντικό είναι να υπάρχει ένα γρήγορο «ναι» για τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου», επισήμανε σε αναφορά στις πρόσφατες αποφάσεις. «Αυτό που είπαμε χθες το βράδυ [σημ. την Τετάρτη] εξακολουθεί να είναι επίκαιρο: η έκτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα δεν θα εκταμιευθεί εάν δεν εγκρίνει» το ευρωπαϊκό σχέδιο, προειδοποίησε η καγκελάριος Μέρκελ.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί καλωσόρισε τις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στήριξη της δανειακής σύμβασης και την ακύρωση του δημοψηφίσματος. Επισήμανε ακόμη σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της συνόδου του G20 στις Κάννες, ότι «επιθυμούμε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη» αλλά γι’ αυτό υπάρχουν και υποχρεώσεις και πρέπει να εφαρμόζονται και οι νόμοι.
Το μήνυμα που διαβίβασαν η Γερμανία και η Γαλλία στην Ελλάδα όσον αφορά το σχέδιό της για τη διενέργεια δημοψηφίσματος επέτρεψε να υπάρξει μία συνειδητοποίηση, η οποία, «αν επιβεβαιωθεί, θα τη χαιρετίσει όλος ο κόσμος», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά για τη στήριξη των συμφωνηθέντων στις 26 Οκτωβρίου, ο Νικολά Σαρκοζί μίλησε για θαρραλέες δηλώσεις και γι’ αυτό τον συνεχάρη. Το δημοψήφισμα, είπε ο Γάλλος πρόεδρος, δεν ήταν μέσο αλλά ένα εργαλείο προς ένα σκοπό. Οταν η αντιπολίτευση παρείχε τη στήριξή της, κατέστησε το δημοψήφισμα λιγότερο χρήσιμο μέσο, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Σε άλλο σημείο, πρόσθεσε ο κ. Σαρκοζί, είναι ζωτικό να στείλει η Ευρωζώνη ένα πειστικό μήνυμα στον κόσμο. Αυτή είναι η κοινή θέση της Γαλλίας και της Γερμανίας, χαρακτηρίζοντας τον άξονα των δύο χωρών ότι είναι η σπονδυλική στήλη της Ευρώπης - δεν πρόκειται απλώς για μία συμφωνία, σημείωσε.
Τέλος, αξίζει να επισημανθεί το «πολιτικό τέλος» που προβλέπει το αμερικανικό δίκτυο CNN. «Ο Παπανδρέου πρέπει να βεβαιωθεί πως θα υπάρχει ένα ελικόπτερο που θα τον περιμένει στην ταράτσα του Προεδρικού Μεγάρου για να διαφύγει από τους οργισμένους διαδηλωτές, όπως ο Αργεντινός πρόεδρος Fernando De La Rue τον Δεκέμβριο του 2001». Με τίτλο «Η ελληνική τραγωδία φέρνει μνήμες Αργεντινής» το CNN αναφέρεται στην αλληλουχία των γεγονότων από την ένταξη της χώρας μας στον μηχανισμό στήριξης και παραλληλίζει την πορεία της ελληνικής οικονομίας με αυτήν της Αργεντινής, που οδήγησε στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της χώρας. «Είναι η Ελλάδα του 2011, αυτό που βλέπουμε. Οχι. Είναι η Αργεντινή του 2001» αναφέρει ο συντάκτης του κειμένου, συνεχίζοντας «ακόμα και αν δεν είναι ακριβώς ίδια τα κομμάτια του παζλ της Αργεντινής με αυτό της Ελλάδας, η εικόνα που σχηματίζεται είναι σχεδόν η ίδια».
«Οπως και στην Αργεντινή, η σύνδεση του νομίσματος με το δολάριο παρουσιάστηκε σαν ένα όνειρο, έτσι και στην Ελλάδα με το ευρώ. Μετά φυσικά το όνειρο τελείωσε και είδαμε όλοι τη σκληρή πραγματικότητα. Την πτώχευση». Οι μαζικές διαδηλώσεις, η αύξηση της ανεργίας και τα συνεχή μέτρα λιτότητας, είναι σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα κοινά στοιχεία ανάμεσα στην οικονομία της Ελλάδας του 2011 και της Αργεντινής της περασμένης δεκαετίας, που δείχνουν την κατάληξη των γεγονότων…

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire