Κορυφαίοι από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κρατούν ζεστά τα σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας
Ασκήσεις συγκυβέρνησης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γιώργος Χρ.Παπαχρηστος-Διονύσης Νασοπουλος
Προτού καν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία των εκλογών, παρότι «όλα δείχνουν» πως οι κάλπες θα στηθούν στις 29 Απριλίου ή το αργότερο στις 6 Μαΐου, έχουν ήδη ξεκινήσει οι ζυμώσεις για την επόμενη μέρα. Μια σιβυλλική δήλωση του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και μια σειρά δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας έφεραν με ηχηρό τρόπο στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης τα σενάρια συγκυβέρνησης, προκαλώντας πονοκεφάλους τόσο στη Συγγρού όσο και στην Ιπποκράτους.
Στα σενάρια συγκυβέρνησης, τα οποία δεν είναι άσχετα με τα επαναλαμβανόμενα δημοσκοπικά ευρήματα που υποδηλώνουν ότι είναι πολύ δύσκολη έως ανέφικτη η επίτευξη αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία, φαίνεται να εμπλέκονται βουλευτές, συνδικαλιστές, πολιτικά στελέχη, διανοούμενοι και επιχειρηματίες. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος σε συνέντευξή του στο χθεσινό «Βήμα της Κυριακής». Ο κ. Πάγκαλος εξήρε παράλληλα την προσφορά του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, και ειδικότερα τη στάση του στις τελευταίες συνόδους κορυφής.
απογοητευση. Ωστόσο εντείνονται οι φήμες σχετικά με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά ότι φέρεται απογοητευμένος από τη συνολική δραστηριότητα του κ. Παπαδήμου ως Πρωθυπουργού και σε ιδιωτικές συνομιλίες του φέρεται επίσης σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ να τάσσεται υπέρ της ανάθεσης της πρωθυπουργίας σε κάποιον τεχνοκράτη, κατά πάσα πιθανότητα όχι στον ίδιο τον κ. Παπαδήμο. Για όποια αξία έχει στη σχετική συζήτηση, πρέπει να αναφερθεί ότι ο υπουργός Μεταφορών και ανήκων πλέον στη Νέα Δημοκρατία Μ. Βορίδης τάχθηκε χθες με δηλώσεις του (Βήμα FΜ) κατά μιας πιθανής νέας θητείας του κ. Παπαδήμου στην πρωθυπουργία της χώρας.
Πληροφορίες φέρουν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ να πιστεύουν ότι σε περίπτωση μη αυτοδύναμης κυβέρνησης πρέπει να υπάρξει συμφωνία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων για έναν τεχνοκράτη πρωθυπουργό.
Πάντως τα στελέχη αυτά σε αυτή τη φάση αποφεύγουν να τοποθετηθούν επί του συγκεκριμένου, αλλά προφανώς θα το κάνουν αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος.
Ωστόσο μεγαλύτερη ίσως σημασία από όλα τα προηγούμενα για τη διαμόρφωση μιας πληρέστερης εικόνας όσον αφορά τους προβληματισμούς που εντείνονται στα δύο μεγάλα κόμματα σχετικά με το μετεκλογικό τοπίο είναι η δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλου (στο «Βήμα της Κυριακής», επίσης): «Η συνεργασία και η συνεννόηση ανάμεσα στα κόμματα κρίνονται απαραίτητες, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών». Υποστήριξε ακόμη ότι η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός για τη Νέα Δημοκρατία.
Στο θέμα επανήλθε και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος πρώτος προ ημερών είχε θέσει το θέμα της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και μετά τις εκλογές, και μάλιστα είχε τονίσει ότι το ΠΑΣΟΚ θα στήριζε μια πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Αντ. Σαμαρά.
Το Σάββατο σε συνέντευξή του στην «Ημερησία» εξήγησε σχετικά: «Το θέμα δεν είναι ένας πολιτικός να μιλά για κινδύνους, αλλά να πράττει με τρόπο ώστε να αποφεύγονται οι κίνδυνοι. Υποστήριξα την ανάγκη πολιτικών συγκλίσεων, συναίνεσης και συγκυβέρνησης από το 2010 σταθερά. Η πολιτική αυτή κατακτήθηκε τον Νοέμβριο του 2011 και, αν χρειαστεί, θα κατακτηθεί σε κάθε περίπτωση και μετά τις εκλογές».
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire