ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 31 mars 2012

Δίνει εξετάσεις ως μελλοντική υποψήφια του ΑΚΕΛ στις προεδρικές εκλογές;


Δριμεία κριτική στην αντιπολίτευση, άσκησε η Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, σε σημερινές δηλώσεις της, με αφορμή το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία και τη θετική ατζέντα.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε  δημοσιεύματα και δηλώσεις περί δήθεν Βατερλό, όπως ανέφερε και αποτυχίας της Κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα της θετικής ατζέντας που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Τουρκία.
Η Υπουργός Εξωτερικών, εξέφρασε την απογοήτευση της, γιατί το αντιπολιτευόμενο μένος, όπως είπε, φαίνεται να κυριαρχεί των εθνικών συμφερόντων και της στήριξης των προσπαθειών της Κυβέρνησης σε ένα θέμα που έχουμε κατορθώσει να θέσουμε την δική μας σφραγίδα και να ανατρέψουμε αυτό που προσπαθούσε να προωθήσει τον περασμένο Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι φίλοι της Τουρκίας με την θετική Ατζέντα.

Η ίδια, υπογράμμισε ότι, μετά από δικές μας παρεμβάσεις κι' έντονες πιέσεις στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τον περασμένο Δεκέμβριο, κατορθώσαμε να συμπεριληφθεί στο κείμενο η φράση ότι το πρόγραμμα αυτό της Επιτροπής για την Τουρκία, η λεγόμενη θετική ατζέντα, θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το διαπραγματευτικό Πλαίσιο.
''Οσον αφορά στις αναφορές του Ψηφίσματος στη «θετική ατζέντα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, θα πρέπει να διασαφηνισθεί και να γίνει απολύτως αντιληπτό ότι η διαδικασία της θετικής ατζέντας σε καμία απολύτως περίπτωση δεν σχετίζεται με τη διαδικασία ανοίγματος ή κλεισίματος διαπραγματευτικών κεφαλαίων'', είπε.
Σημείωσε ότι το άνοιγμα και το κλείσιμο κεφαλαίων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών-μελών της Ένωσης και οι συναφείς αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία.
Η κ. Μαρκουλλή σημείωσε ότι όσο αφορά τις κυπρογενείς παραγράφους το Ψήφισμα στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία  σε σχέση γενικά με την ενταξιακή της πορεία και ειδικότερα όσον αφορά στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Συγκεκριμένα είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το ψήφισμά του καλεί την Τουρκία να ξεκινήσει την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και να διακόψει την ροή των εποίκων από την Τουρκία στα κατεχόμενα δεδομένου ότι η τακτική αυτή του εποικισμού θα εξακολουθούσε να αλλοιώνει τη δημογραφική ισορροπία και δεν θα ενίσχυε την αίσθηση των πολιτών του νησιού ότι ανήκουν σε ένα μελλοντικό κράτος θεμελιωμένο στο κοινό παρελθόν τους.
Επίσης, ενθαρρύνει την Τουρκία να εντείνει την στήριξη της προς την Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων.
Η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι το ψήφισμα καλεί επίσης την Τουρκία, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, να αναλάβει τη δέσμευση για ομαλοποίηση των σχέσεών με την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη μέλη της, εννοώντας σαφώς την Κύπρο.
Ακόμα, εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την άρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Άγκυρας έναντι όλων των κρατών μελών. Ως εκ τούτου, καλεί την Τουρκία να το εφαρμόσει στο ακέραιο, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.
Καλεί επιπρόσθετα την Τουρκία να άρει το βέτο της για τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ, επιτρέποντας τη συμμετοχή της Κύπρου.
Εκφράζεται επίσης η απογοήτευσή του Κοινοβουλίου για τις δηλώσεις της Τουρκίας ότι θα παγώσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, και υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στις αρχές της ειλικρινούς συνεργασίας και αμοιβαίας αλληλεγγύης μεταξύ όλων των κρατών μελών της. Το ΕΚ καλεί την Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, να αναλάβει τη δέσμευση για ομαλοποίηση των σχέσεών με την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη μέλη της.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire