ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 28 mars 2012

Πολιτικός σεισμός στην Πολωνία για τις μυστικές φυλακές της CIA

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά 

του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών

Πολιτικός σεισμός στην Πολωνία για τις μυστικές φυλακές της CIA
Εγκατάσταση που φέρεται ότι ήταν μυστική φυλακή της CIA στη Πολωνία

Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει στην Πολωνία μετά τις αποκαλύψεις κυκλοφορίας εφημερίδας για την απαγγελία κατηγοριών κατά του πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για τη φερόμενη ύπαρξη μυστικών φυλακών της CIA στην Πολωνία.
Ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Ζμπίγκνιου Σιεμιατκόφσκι επιβεβαίωσε την πληροφορία της μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας Γκαζέτα Βιμπόρζα για την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του. Ωστόσο αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε διευκρίνιση, επικαλούμενους λόγους «κρατικής ασφάλειας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρώην πρωθυπουργός Λέζεκ Μίλερ κινδυνεύει και αυτός να οδηγηθεί ενώπιον του κρατικού δικαστηρίου κατηγορούμενος ότι επέτρεψε την εγκατάσταση μυστικής αμερικανικής βάσης το 2002-2003 στο Κιεϊκούτι, στη βορειοανατολική Πολωνία.

Οι πολωνικές Αρχές έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά τις αναφορές του Συμβουλίου της Ευρώπης και τις αποκαλύψεις των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες υπεύθυνοι της Αλ Κάιντα είχαν κρατηθεί στη χώρα από τη CIA.

Το ζήτημα προκάλεσε και πολιτική αντιπαράθεση με τον Γιάνους Παλικότ, πρόεδρο του αντικληρικού, αριστερού κόμματος RP, να κατηγορεί τον Μίλερ (πρώην κομουνιστή και πρωθυπουργό από το 2001 ως το 2004) ότι είχε εκθέσει την Πολωνία στην τρομοκρατική απειλή επειδή επέτρεψε στη CIA να δράσει στη χώρα. Ο Μίλερ διαμαρτυρήθηκε υπερασπιζόμενος την αθωότητά του και χαρακτήρισε τον Παλικότ «εκπρόσωπο της Αλ Κάιντα» ενώ επανέλαβε ότι δεν υπήρχαν στην Πολωνία αμερικανικές μυστικές φυλακές.

Ο Μίλερ καταδίκασε επίσης τις διαρροές από την εισαγγελία, οι οποίες εκθέτουν την Πολωνία στην τρομοκρατική απειλή, σύμφωνα με τον ίδιο, και αυτό πριν από το Euro-2012 που θα γίνει στη χώρα τον Ιούνιο. Επιπλέον υπογράμμισε ότι οι διαρροές αυτές μπορεί να υπονομεύσουν την ασφάλεια των Πολωνών στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι δήλωσε ότι πρέπει να πέσει άπλετο φως στο θέμα αυτό «μολονότι η υπόθεση είναι λεπτή και μπορεί να είναι οδυνηρή για το πολωνικό κράτος, καθώς αυτό αφορά την εικόνα της Πολωνίας».

Η έρευνα η οποία διεξάγεται από το 2008 από την εισαγγελία της Βαρσοβίας και μεταφέρθηκε το Φεβρουάριο στην Κρακοβία, στη νότια Πολωνία, εξακολουθεί να είναι μυστική.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire