ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 21 mars 2012

«Παλιά καραβάνα» και «παλιά πουτάνα στο κουρμπέτι»

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Παλιές καραβάνες και νέα ήθη
Του Άριστου Μιχαηλίδη
Φωτογραφία
Ο ΝΕΟΚΛΗΣ ΣΥΛΙΚΙΩΤΗΣ, ο βαπτισμένος από Πρόεδρο Δημοκρατίας και ως «παλιά καραβάνα», έδειξε την εμπειρία του χτες όταν παραλάμβανε το υπουργείο Εμπορίου από την Πραξούλα Αντωνιάδου. Ένας άπειρος δεν θ’ άντεχε το φινάλε που του επιφύλαξε, όταν έβγαλε από την τσάντα της δυο φακέλους και τους παρέδωσε με ειρωνικά σχόλια, προπάντων για τον σφραγισμένο φάκελο, με το πόρισμα της υπόθεσης Κασίνη. Ευτυχώς ο κ. Συλικιώτης συγκρατήθηκε και δεν έδωσε συνέχεια, παρότι φαινόταν έτοιμος να εκραγεί. Ευτυχώς, λέω, γιατί κατά τα άλλα, ούτε στην τυπική τελετή παράδοσης υπουργείου, δεν είδαμε ίχνος σοβαρότητας και προστασίας των θεσμών για τους οποίους μας δίνουν συνέχεια μαθήματα. Αλλά επειδή τις τελευταίες μέρες εκτός των άλλων, ελέγχεται και η σοβαρότητα αυτής της κυβέρνησης, πρέπει κάποιος να δώσει μιαν απάντηση και στο εξής: Τι έκανε εδώ κι ένα μήνα στην τσάντα της κ. Πραξούλας, ο φάκελος της έρευνας για τον Κασίνη; Το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε ερευνώντα λειτουργό, μετά από πρόταση και καταγγελίες της υπουργού Εμπορίου, για να ερευνήσει πιθανά πειθαρχικά ή και ποινικά αδικήματα ενός στελέχους του κράτους, του διευθυντή Ενέργειας Σόλωνα Κασίνη, ο οποίος μάλιστα μπορούσε να πάει και φυλακή με τις κατηγορίες που του επιδαψίλευε. Το πόρισμα παραδόθηκε στα χέρια της στις 17 Φεβρουαρίου και η ίδια δήλωσε ότι θα τον παραδώσει κλειστό στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Αλλά, χτες, που τον παρέδωσε στο νέο υπουργό Εμπορίου, είχαμε 20 Μαρτίου. Δηλαδή, κρατούσε τον κλειστό φάκελο στην τσάντα της πάνω από ένα μήνα και τον έκανε διάφορους περιπάτους, αλλά δεν ένιωσε την ηθική ή την πολιτική υποχρέωση να τον παραδώσει στο Υπουργικό για να τελειώνει η περιπέτεια ενός κυβερνητικού υπαλλήλου. Υπάρχει καμιά δικαιολογία γι΄ αυτή τη συμπεριφορά; Και δεν περιμένουμε απάντηση από την ίδια, περιμένουμε όμως απάντηση από την κυβέρνηση, που κόπτεται για την υπεράσπιση των θεσμών. Μήπως επειδή φεύγει η υπουργός από την κυβέρνηση κλείνει το ζήτημα εδώ και δεν τρέχει τίποτα; Απαλλάσσεται από αυτή την ανωμαλία, που προκάλεσε στην απονομή δικαιοσύνης και στην εύρυθμη λειτουργία των θεσμών, κρύβοντας στην τσάντα της ή στο συρτάρι της, επί ένα μήνα το φάκελο με την έρευνα, η οποία εκτός των άλλων κόστισε κι ένα σωρό λεφτά στους φορολογούμενους; Μπορεί να μην έχει τόση σημασία, σε σύγκριση με όσα άλλα παρακολουθούμε αυτές τις μέρες, μας βοηθά όμως να μετρούμε την ποιότητα, την ικανότητα, το ήθος, ενίοτε και τις προσωπικές ατζέντες των ανθρώπων που μας κυβερνούν και από τους οποίους περιμένουμε να μας οδηγήσουν σε καλύτερες μέρες.
Υ.Γ.: Είμαστε σίγουροι ότι ο κ. Συλικιώτης θα δώσει τον δικό του αέρα στο υπουργείο Εμπορίου, αλλά το «παλιά καραβάνα» δεν του πάει, είναι νέος άνθρωπος. Ούτε του ευρωπαϊκού κυπριακού λαού δεν του πάει να ακούει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να χρησιμοποιεί τέτοιες αγοραίες εκφράσεις σε επίσημη τελετή ορκωμοσίας Υπουργών. Αντίστοιχη έκφραση είναι και το «παλιά πουτάνα στο κουρμπέτι», αλλά ευτυχώς αυτό δεν το ακούσαμε ακόμα. aristosm@phileleftheros.com

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire