Ήσυχα και ταπεινά να μην τρομάξουμε
Η πρώτη του κίνηση ήταν να επισημάνει στους στενούς του συνεργάτες ότι πρέπει να καταχωνιάσουν τα τύμπανα του πολέμου και να μη δίνουν την εντύπωση κατάληψης της Βαστίλλης, κάνοντας πολλά βήματα πίσω.
Δεν είναι τυχαία η διαρροή του Γιάννη Δατσέρη, εκ των βασικών συνεργατών του, ότι «τα στελέχη που στήριξαν την υποψηφιότητα Βενιζέλου ολοκλήρωσαν το έργο τους και πρέπει να αφήσουν τον νέο πρόεδρο να κάνει τις κινήσεις που επιθυμεί απερίσπαστος».
Στο πλαίσιο αυτό μαζεύτηκε και η θορυβώδης εσχάτως Εύα Καϊλή, που λέγεται ότι την περασμένη Τετάρτη έψαχνε τις κούτες των αντικειμένων που πήρε από τα κεντρικά γραφεία ο Γιώργος Παπανδρέου, προκαλώντας ποικίλα αρνητικά σχόλια για τον… αέρα που πήραν οι υποστηρικτές του νέου προέδρου.
Παραίτηση
Ο Βενιζέλος θέλει να πείσει ότι μπορεί να είναι πρόεδρος «όλων», χωρίς αποκλεισμούς, και επιχειρεί μια ουσιαστική ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ, με στόχο την επανασυσπείρωση. Άλλωστε γνωρίζει ότι, αν οδηγηθεί τώρα σε αποκλεισμούς, ρήξεις και ανατροπές, θα ρίξει νερό στον μύλο της διάσπασης από την οποία πλήττεται μετά τη δημιουργία κόμματος από τη Λούκα Κατσέλη και τον Χάρη Καστανίδη, αλλά και την αθρόα διαρροή βουλευτών και στελεχών, κυρίως συνδικαλιστών, προς ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ.
Έτσι, λοιπόν, σε αντίθεση με το σύνθημα «Γιώργο, προχώρα, άλλαξέ τα όλα» που οδήγησε τον Παπανδρέου σε σωρεία λαθών στην προσπάθειά του να εντυπωσιάσει, ο Βενιζέλος προτάσσει την ανασυγκρότηση και επανασυσπείρωση του κατακερματισμένου πολιτικού του χώρου, αντί της ανανέωσης που αποτελεί μόνιμο πολιτικό και κοινωνικό αίτημα.
Στο πλαίσιο αυτό δείχνει να μη βιάζεται και να μην επιχειρεί επιπόλαιες κινήσεις συστήνοντας στους πολιτικούς του φίλους να μη μιλάνε αντ’ αυτού για τις προθέσεις του και τις κινήσεις του.
Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης δεν είχε γίνει γνωστό αν ο Ευ. Βενιζέλος προτίθεται τις επόμενες μέρες να συγκαλέσει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος ή θα υπάρξει άμεσα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος για την εκλογή νέων οργάνων, κυρίως του γραμματέα, αλλά και του Πολιτικού Συμβουλίου. Ο νυν γραμματέας Μ. Καρχιμάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι αυτονόητη η παραίτησή του, όταν του ζητηθεί από τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αν και μετά τις πρώτες σχετικές πληροφορίες περί αντικατάστασής του, πολλά στελέχη έχουν αρχίσει να… σιγοψιθυρίζουν ότι μπορεί να πάμε στις εκλογές χωρίς αλλαγές. Μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου εκτιμούν ότι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει στην παρούσα φάση να προκαλέσει τριγμούς και εντάσεις - που πάντα προκαλούν οι επιλογές της ηγεσίας – και απλώς θα ορίζει εκπρόσωπο Τύπου, ο οποίος αναζητείται.
Το πιθανότερο λοιπόν είναι να συσταθεί μια ευρεία Πολιτική Επιτροπή Εκλογών, ένα σχήμα όπου θα μπορέσουν να ενταχθούν ως και 50 πρόσωπα, με όλα τα κορυφαία στελέχη μέσα, όσους έχουν θεσμική ιδιότητα, αλλά και πολιτικές προσωπικότητες του χώρου που δεν έχουν κομματική δράση στη φάση αυτή. Για παράδειγμα, λένε οι πληροφορίες, μπορεί να ενταχθεί εκεί ο Κώστας Λαλιώτης, αλλά και ο Χρήστος Παπουτσής, προκειμένου να μη δοθεί η εντύπωση ότι περιθωριοποιείται πολιτικά, αλλά και ο Θόδωρος Πάγκαλος και ο Γιάννης Ραγκούσης, που δεν έδειξαν κανέναν ενθουσιασμό για την εκλογή Βενιζέλου.
Ανοιχτό παραμένει αν τελικά θα συσταθεί μια κλειστή επιτροπή κορυφαίων στελεχών δίπλα στον Βενιζέλο, που θα λειτουργεί καθημερινά για την ενίσχυση του προέδρου στο έργο του.
Πολιτικοί φίλοι του νέου προέδρου ήθελαν στην ομάδα αυτή τους: Ανδρέα Λοβέρδο, Άννα Διαμαντοπούλου, Κώστα Σκανδαλίδη, Δημήτρη Ρέππα, Πέτρο Ευθυμίου και Φώφη Γεννηματά, αν και επ’ αυτού επικρατούν δεύτερες σκέψεις, από τον φόβο ότι το άτυπο αυτό διευθυντήριο μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις, γι’ αυτό και κάποιοι εισηγούνται να λαμβάνει τη γνώμη των συγκεκριμένων κορυφαίων στελεχών «adhoc» και μεμονωμένα.
«Μαύρες τρύπες»
Το μείζον όμως θέμα δεν είναι η κατάρτιση των ψηφοδελτίων, όπου τα κενά είναι τεράστια, με «μαύρες τρύπες» σε πολλές περιφέρειες, αλλά η επανένταξη ή όχι στα ψηφοδέλτια αυτών που καταψήφισαν το δεύτερο μνημόνιο, αλλά ψήφισαν για την ανάδειξη νέου προέδρου. Ο Ανδρέας Λοβέρδος και η ομάδα βουλευτών που επηρεάζει προκαλεί σοβαρή εμπλοκή στην επάνοδο ανεξάρτητων βουλευτών στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, διατυπώνοντας όπου σταθεί και όπου βρεθεί την κάθετη άρνησή του. Οι κινήσεις αυτές προκαλούν εκνευρισμό στη νέα ηγετική ομάδα, αφού τη θεωρούν προάγγελο της απόφασης «συνδιοίκησης» του κόμματος από τον υπουργό Υγείας, που επιχειρεί να κατοχυρώσει τον ρόλο τού «νούμερο 2» εντός του ΠΑΣΟΚ.
Ο ίδιος ο Λοβέρδος λέει στους συνομιλητές του ότι είναι θέμα συνέπειας, αφού ο ίδιος το βράδυ της ψηφοφορίας για το νέο μνημόνιο στη Βουλή πίεσε αφόρητα τον Γιώργο Παπανδρέου να διαγράψει τους 21 βουλευτές, αλλάζοντας καθοριστικά την εσωτερική ισορροπία μεταξύ παπανδρεϊκών και βενιζελικών υπέρ των δεύτερων. Και εκτός της αμέριστης βοήθειας που πρόσφερε εξ αυτής της πίεσης, θέτει και θέμα πολιτικής συνέπειας. Στην ίδια γραμμή είναι και οι χολωμένοι «νέοι μεταρρυθμιστές» του Γιάννη Ραγκούση.
Επανένταξη
Μια ενδιάμεση πρόταση κατέθεσε η Άννα Διαμαντοπούλου, προτείνοντας την πλήρη επανένταξη όλων όσοι το επιθυμούν στο ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι και στα νέα ψηφοδέλτια.
Ενδεχομένως όσοι ψήφισαν τους εφαρμοστικούς νόμους και τη νέα δανειακή σύμβαση να έχουν μια καλύτερη τύχη, κυρίως οι 9 που είχαν τεθεί εκτός των προσεχών ψηφοδελτίων, αλλά ήταν εντός Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Το μεγάλο θέμα προκαλεί η βεβαιότητα ότι θα ενταχθεί στα ψηφοδέλτια η Μιλένα Αποστολάκη, η οποία δεν ψήφισε κανέναν εφαρμοστικό νόμο, αλλά ψήφισε τη δανειακή σύμβαση. Παλιά συνεργάτιδα και δυναμική υποστηρίκτρια του Βενιζέλου η ίδια θεωρεί ότι ήρθε η ώρα δυναμικής επανόδου της στο ΠΑΣΟΚ. Πολλοί επιμένουν ότι η απουσία από την προχτεσινή ψηφοφορία των Βάσως Παπανδρέου και Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου δυσχεραίνουν την επάνοδό τους σε αντίθεση με τη Μιλένα. Όμως στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι χωρίς τη Βάσω το ψηφοδέλτιο της Β’ Αθήνας θα είναι ιδιαίτερα αποδυναμωμένο αφού και η ίδια είναι ιστορικό στέλεχος με θετική πορεία, ενώ και η Μαριλίζα, που έχει παρόμοιες πολιτικές απόψεις με τη Λούκα Κατσέλη, μπορεί να συγκρατήσει ψήφους προς την «Κοινωνική Συμφωνία», αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου μετακόμισε η Σοφία Σακοράφα.
Συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου επιμένουν ότι κάθε περίπτωση θα κριθεί ξεχωριστά.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire