Εξαιρέσεις ομολόγων
Tης Χριστίνας Κοψίνη
Είναι η δεύτερη φορά στα τελευταία 5 χρόνια που τα ασφαλιστικά ταμεία δοκιμάζονται από τον κίνδυνο της πλήρους χρεοκοπίας, ακόμη και αν το Δημόσιο γλιτώσει από αυτήν. Η πρώτη ήταν με τα δομημένα ομόλογα, όταν για πρώτη φορά κοινωνικοί φορείς αξιοποίησαν εσωτερικές αντιθέσεις του τραπεζικού συστήματος και, με τη συμβολή ορισμένων ΜΜΕ, απέτρεψαν τεράστιες απώλειες από τους «έξυπνους» τίτλους που είχαν αγοράσει «ανίδεοι» –κατά την τότε ρήση του κ. Γ. Αλογοσκούφη– πρόεδροι. Οι σημερινοί πρόεδροι, υποψιασμένοι ως οφείλουν, διστάζουν να βάλουν την υπογραφή τους στο «κούρεμα» των αποθεματικών των ασφαλισμένων, είτε γιατί δεν έχουν εξουσιοδότηση από τις οργανώσεις που εκπροσωπούνται στα Δ.Σ. είτε γιατί είναι πεισμένοι πως χάνεται για πάντα ένα μεγάλο κομμάτι των περιουσιών των φορέων.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών επιβεβαιώνουν τους φόβους τους και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι απώλειες, τόσο από τα 7,7 δισ. σε ομόλογα που κατέχουν σήμερα τα Ταμεία όσο και από τα 18,67 δισ. ευρώ που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, θα είναι τεράστιες και χωρίς αναπλήρωση. Ηδη η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε ότι θα στραφεί δικαστικά κατά της ΤτΕ, αλλά το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στην οποία προέβη χθες ο υπουργός Οικονομικών, δεν άφησε κανένα περιθώριο εφησυχασμού: ο κ. Βενιζέλος αποσαφήνισε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή διάθεση της τρόικας για αναπλήρωση της ζημίας που θα προκληθεί στο ασφαλιστικό σύστημα. Οι δανειστές δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα για αναπληρώσεις και το πολύ πολύ να εκχωρηθεί ένα μεταλλείο χρυσού (προς εκμετάλλευση) ή ένα μεγάλο οικόπεδο νοτίως της Κρήτης...
Πράγματι, όλα εξαρτώνται από την επιτυχία της δημόσιας προσφοράς για το PSI: αν προχωρήσει, ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση από το Eurogroup, της εκταμίευσης της πρώτης μεγάλης δόσης από το νέο δάνειο, εν όψει της λήξης του ομολόγου της 20ής Μαρτίου. Ενδεχόμενη αποτυχία ανοίγει και πάλι τον ασκό της χρεοκοπίας. Ομως, πώς μπορούν τα Ταμεία να πάρουν τόσο σοβαρές αποφάσεις, όταν την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από επερώτηση στη Βουλή του Δημ. Παπαδημούλη, δημιουργείται η εύλογη καχυποψία για προνομιακή εξαίρεση κάποιων τραπεζών από το PSI; Σύμφωνα με την επερώτηση, στο σύνολο των 205,6 δισ. ευρώ που εμπίπτουν στο PSI, εκτός της συμμετοχής παραμένουν τα δάνεια που έχουν εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και μπορούν να υπαχθούν στα CACs. Πρόκειται για τους τίτλους με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου τριών ΔΕΚΟ (ΕΑΣ, ΟΣΕ και ΟΑΣΑ) που ενώ περιλαμβάνονται στο εύρος εφαρμογής του νόμου, κατά περίεργο τρόπο, εξαιρέθηκαν από τα CACs κατά τη δημόσια πρόσκληση. Εάν ισχύει αυτό, γιατί δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί ειδική μεταχείριση για τις συντάξεις της ελληνικής κοινωνίας; Aλλωστε, ο νόμος για το PSI+ (ν. 4050/2012) προβλέπει ότι το υπουργικό συμβούλιο είναι αυτό που αποφασίζει ποιοι τίτλοι εμπίπτουν.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire