THE ECONOMIST
Διάτρητο τείχοςΟι επί των οικονομικών αξιωματούχοι της Ευρώπης αισθάνονται υπερήφανοι αυτές τις μέρες. Καθώς πέφτουν τα σπρεντ, ανεβαίνουν οι τιμές των μετοχών και ενισχύεται το ευρώ, πολλοί πολιτικοί είναι πεπεισμένοι ότι η κρίση επιλύθηκε. Αυτή η αίσθηση αυτοπεποίθησης μπορεί να επιβεβαιωθεί από την ΕΚΤ και τη φροντίδα της για παροχή ρευστότητας στις τράπεζες. Αν προσθέσει κανείς το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, τους νέους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες στην Ευρωζώνη, τις μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία και την Ισπανία και –σύμφωνα με τη σχετική επιχειρηματολογία– είναι σαφές ότι οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα τα προβλήματά τους. Δυστυχώς, ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι και το τείχος προστασίας που έχει στηθεί είναι διάτρητο.
FINANCIAL TIMES
Ελπίδες Σαμαρά
Ο Αντώνης Σαμαράς υπολογίζει σε γερμανική βοήθεια για την ελληνική οικονομία. «Η καγκελάριος είπε ότι η Γερμανία θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση», ανέφερε ο πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός της Ελλάδας μετά από συνάντηση με την κ. Μέρκελ στις Βρυξέλλες. Ο Σαμαράς διαβεβαίωσε την καγκελάριο ότι μετά τις εκλογές του Απριλίου θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις στα θέματα περικοπών και μεταρρυθμίσεων. «Το τρίτο που χρειαζόμαστε, όμως, είναι τόνωση της ανάπτυξης», είπε ο κ. Σαμαράς. Γι’ αυτό πρότεινε τη δημιουργία «ελληνοευρωπαϊκής αναπτυξιακής τράπεζας», για τη στήριξη κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η ιδέα του Σαμαρά προβλέπει συνεισφορά κεφαλαίου από τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές τράπεζες και στήριξη από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
LES ECHOS
Σύντομη βροχή ευρώ
Το ένα τρισ. ευρώ που έλαβαν οι τράπεζες από την ΕΚΤ δεν υπήρχε πριν από ένα μήνα. Παρά την κριτική που έχει αντιμετωπίσει, η ΕΚΤ πέτυχε τον στόχο της. Το φθινόπωρο, εν μέσω ελληνικής κρίσης, οι τραπεζίτες δίσταζαν να δανείσουν ο ένας στον άλλο, ακριβώς όπως και το 2008. Η γρήγορη αντίδραση του νέου προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, που πρότεινε στις τράπεζες δάνεια τριετίας με επιτόκιο 1%, τόνωσε την αγορά και επανέφερε τη ρευστότητα. Το πρώτο κύμα πέτυχε τον στόχο του, απελευθερώνοντας τον διατραπεζικό δανεισμό. Το δεύτερο κύμα αναμένεται δυσκολότερο, όμως, καθώς αφορά τον δανεισμό των τραπεζών στις επιχειρήσεις και στους ιδιώτες.
Αν η ΕΚΤ κινηθεί αποτελεσματικά, θα κερδίσει πολύτιμο χρόνο, όπως έκανε και η Ε.Ε. για τη σωτηρία της Ελλάδας. Στην Ευρώπη, η εξυγίανση των τραπεζών πρέπει να περιμένει.
EL PAIS
Πρώτο βήμα
Είκοσι πέντε χώρες της Ε.Ε. πλην της Βρετανίας και της Τσεχίας επρόκειτο να υπογράψουν, στις Βρυξέλλες, το Σύμφωνο για τη Σταθερότητα, τη Συνεργασία και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματικη Ενωση. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, το οποίο, παρότι δεν αποτελεί μια πραγματική δημοσιονομική ένωση, είναι μια αρχή για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, όπως απαιτεί η Γερμανία. Αν όμως 24 χώρες έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς την άποψη της κυρίας Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έδωσε τίποτε σε αντάλλαγμα. Και επιπλέον η κουλτούρα της πιο αυστηρής λιτότητας, η οποία ενέπνευσε το νέο Σύμφωνο, δεν είναι αρκετή ούτε για τη Γερμανία. Η Μέρκελ το χαρακτήρισε «πρώτο βήμα», όμως, ο κοντινός ορίζοντας αυτού του Συμφώνου δεν θα είναι χωρίς προβλήματα.
Πηγή: www.kathimerini.gr
Δημοσιεύτηκε στις 03/03/2012
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire