ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 30 août 2013

Ελλάδα - Εκπαίδευση - Η πρωτοφανής πτώση των βάσεων παρέσυρε ακόμα και την υψηλόβαθμη Ιατρική κάτω από το όριο των 19.000 μονάδων


Βάση κάτω του 10 σε 119 τμήματα


 
Του Απόστολου Λακασά

Τα ιδιαιτέρως δύσκολα θέματα στις πανελλαδικές εξετάσεις, φέτος, παρέσυραν πτωτικά σε όλα τα επιστημονικά πεδία τις βάσεις εισαγωγής, οι οποίες ανακοινώθηκαν χθες για τους 104.988 υποψηφίους των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η πτώση ήταν πρωτοφανής -ακόμη και η υψηλόβαθμη Ιατρική βρέθηκε κάτω από το όριο των 19.000 μονάδων- αναδεικνύοντας εικόνα απαξίωσης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση: σχεδόν το ένα στα τρία τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ έχει βάση εισαγωγής κάτω από 10.
Συγκεκριμένα, από τα περίπου 450 τμήματα, τα 119 έχουν βάση εισαγωγής κάτω από 10, ενώ πέρυσι αντίστοιχη βάση εισαγωγής είχαν μόνο 81 τμήματα, όταν μάλιστα ο συνολικός αριθμός των τμημάτων ήταν περί τα 520 (φέτος μεσολάβησε το σχέδιο «Αθηνά», δηλαδή οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων). Στον αντίποδα, 26 τμήματα έχουν εισακτέους με πάνω από 18.000 μόρια (το 5,75% του συνόλου των τμημάτων από 8% πέρυσι). Ετσι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το υπ. Παιδείας θα επανεξετάσει την επαναφορά της βάσης του 10 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η βάση δεν είχε επανέλθει στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος είχε δηλώσει ότι θα μελετηθούν πρώτα τα αποτελέσματα της εφαρμογής του σχεδίου «Αθηνά» και κατόπιν θα επανεξετασθεί η επαναφορά του μέτρου.
Από την άλλη, η οικονομική κρίση έβαλε το στίγμα της στις επιλογές των υποψηφίων. Προτίμησαν σχολές που δεν ήταν της πρώτης τους επιλογής, αλλά έχουν έδρα σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, από το να «μεταναστεύσουν» σε περιφερειακές σχολές με αντικείμενο της πρώτης προτίμησης. Ταυτόχρονα, αυξήθηκε το ενδιαφέρον για τα παραδοσιακά τμήματα ή γενικού προσανατολισμού (π.χ. Νομική Σχολή, Οικονομικών Επιστημών), ενώ οι βάσεις σε σχολές με επαγγελματική διέξοδο τον διορισμό στο Δημόσιο (π.χ. Παιδαγωγικά) καταβαραθρώθηκαν. Επίσης, κραταιές είναι οι αστυνομικές και οι στρατιωτικές σχολές, ενώ αυξήθηκαν οι βάσεις στις Γερμανικές και Αγγλικές Φιλολογίες και στα τμήματα διεθνούς προσανατολισμού.
Ειδικότερα, συνολικά υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο 104.988 (από 116.173 πέρυσι) και εισήχθησαν 71.761, εκ των οποίων οι 12.139 έκαναν χρήση των θέσεων για ειδικές κατηγορίες (π.χ. τέκνα πολυτέκνων). Το 2012 εισήχθησαν 80.615. Φέτος έμειναν 836 κενές θέσεις ενώ πέρυσι 1.150. Από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων προκύπτουν τα εξής:
- Οι βάσεις έπεσαν σε 338 τμήματα. Δεν διεσώθη ούτε η Ιατρική Αθηνών που βρέθηκε κάτω από τα 19.000 μόρια (στα 18.916) για πρώτη φορά από το 2002, όταν ήταν στα 18.835 μόρια.
- Στον αντίποδα, τη χαμηλότερη βάση είχε, μεταξύ των πανεπιστημιακών σχολών, η Ιταλική Φιλολογία Θεσσαλονίκης με 6.455 μόρια, ενώ στα ΤΕΙ το Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας Ηπείρου, με 4.215 μόρια.
- Συνεχίσθηκε η πτώση των παιδαγωγικών τμημάτων, λόγω του «παγώματος» των διορισμών. Ενδεικτικά, το 2008 η βάση του Παιδαγωγικού Αθηνών ήταν 18.696 μόρια και φέτος έπεσε κατά 1.122 μόρια σε σχέση με πέρυσι, στα 16.608 μόρια.
- Οι υποψήφιοι προτίμησαν τμήματα ΤΕΙ στην πόλη τους παρά να μεταναστεύσουν σε άλλη πόλη για να σπουδάσουν σε ΑΕΙ. Ετσι, τμήματα κεντρικών ΤΕΙ (π.χ. Φυσικοθεραπείας) είχαν μικρότερη πτώση βάσης από τμήματα ΑΕΙ του ίδιου πεδίου (ιατρικές).
- Υπήρξε και άνοδος βάσεων, κυρίως σε τμήματα ΤΕΙ όπου λόγω του σχεδίου «Αθηνά» μειώθηκαν οι θέσεις.
- Μικρή ήταν η πτώση (λόγω κακών επιδόσεων) σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, καταδεικνύοντας το αμείωτο ενδιαφέρον των υποψηφίων για τις σχολές αυτές.



Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 30/08/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire