ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 30 août 2013

Επισκόπηση κυπριακού τύπου 30/08/2013





Η συνέλευση μετόχων της Τράπεζας Κύπρου υπό την ηγεσία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για τη δημιουργία φορέα διεκδίκησης εκπροσώπησης στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, οι ανακρίσεις από την Αστυνομία και οι έρευνες για την κατάσταση στην οικονομία οι οποίες προχωρούν σε βάθος, η συζήτηση για την νομιμότητα της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία, τα μέτρα που λαμβάνονται στις βάσεις Ακρωτηρίου λόγω Συρίας και η άφιξη έξι αεροσκαφών της RAF και οι οργανωμένες διαμαρτυρίες που αναμένονται την ερχόμενη Πέμπτη έξω από τη Βουλή εξαιτίας των νέων φορολογιών για τα ακίνητα, είναι τα θέματα που απασχολούν τους κύριου τίτλους των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής. 


Ο «Φιλελεύθερος», κάτω από τον τίτλο «Μπροστά ο Αρχιεπίσκοπος», γράφει στο κύριο του θέμα ότι αθρόα ήταν η χθεσινή συγκέντρωση παλαιών (κυρίως) και νέων μετόχων της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία, με κύριο αίτημα τη δίκαιη αποτίμηση της αξίας του κεφαλαίου της τράπεζας και την ανάλογη εκπροσώπηση στο νέο διοικητικό συμβούλιο. Παρόντος του Αρχιεπισκόπου αποφασίστηκε η ίδρυση συνδέσμου μετόχων της τράπεζας, με τις εξελίξεις να τρέχουν γρήγορα από σήμερα μάλιστα. Έχει κατατεθεί στο δικαστήριο Λευκωσίας αίτημα για έκδοση διατάγματος, που στρέφεται κατά της διαχειρίστριας της Λαϊκής Τράπεζας. Με έμμεσο τρόπο γίνεται προσπάθεια να αμφισβητηθεί το 18% που έχει αποδοθεί στη Λαϊκή και επομένως η μετοχική βάση της Τράπεζας Κύπρου, πράγμα που υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει και σε αναβολή της γενικής συνέλευσης στις 10 Σεπτεμβρίου. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η προσπάθεια της Αρχιεπισκοπής, να συγκεντρώσει σημαντικό αριθμό πληρεξουσίων από νέους και παλιούς μετόχους, με στόχο ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος να εξουσιοδοτηθεί να τους αντιπροσωπεύσει στην προσπάθεια που καταβάλλεται για «δίκαιη» ανακατανομή του κεφαλαίου της τράπεζας. Υποστηρίζεται πως στη Λαϊκή Τράπεζα δόθηκε μεγαλύτερο από όσο πρέπει ποσοστό κεφαλαίου σε βάρος των παλαιών μετόχων.
Διαβάστε επίσης:
Πολιτική: Έρχεται νέος πρέσβης Βρετανίας στην Κύπρο
Κοινωνία: Δραπέτης στην Ελλάδα πιάστηκε στη Λεμεσό
Εξετάσεις: 97% πέτυχαν θέση στα ΑΕΙ - ΤΕΙ
Οικονομία: Αστυνομικές έρευνες με προτεραιότητα σε Uniastrum - MIG

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το πρωτοσέλιδο του
«Φιλελεύθερου»

 
Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Και εγένετο τρίτος πόλος», γράφει ότι εκατοντάδες ενδιαφερόμενοι , παλαιοί και νέοι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου, ακόμη και μέλη του μεταβατικού Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας ανταποκρίθηκαν χθες στο κάλεσμα για τη δημιουργία φορέα που θα επιδιώξει ξεκαθάρισμα και αλλαγή των όρων βάσει των οποίων καθορίστηκε η αξία των παλαιών μετοχών και θα διεκδικήσει εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας. Αλλού, γράφει ότι ο Πέτρος Κληρίδης αποχωρεί από την θέση του Γενικού Εισαγγελέα σε ένα περίπου μήνα από σήμερα. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο ενημέρωσε τον Πρόεδρο της
Cyta για την πρόθεσή του να τον παύσει, αυτός συγκάλεσε σήμερα συνεδρίαση του Δ.Σ. για να τιμωρήσει τις συντεχνίες.

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Μπαίνει στα βαθιά η ανακριτική ομάδα», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η νομιμότητα της Ερευνητικής Επιτροπής μπορεί να βρίσκεται στον αέρα, οι ανακριτές της Αστυνομίας όμως, έχουν προχωρήσει σε βάθος τις έρευνές τους και αρχίζουν σύντομα το έργο του καθορισμού υπόπτων και πιθανών αδικημάτων. Αλλού, γράφει ότι προσφυγή κατά του φόρου των ακινήτων που του επιβλήθηκε κατέθεσε χθες υπάλληλος ημικρατικού οργανισμού. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι εισήγηση για καταστατική αλλαγή στον τρόπο εκλογής της ηγεσίας του ΔΗΚΟ κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ, με τον Βουλευτή Νικόλα Παπαδόπουλο να την απορρίπτει ως αντιδημοκρατική.

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κατά συρροή ψεύδη», γράφει ότι με άλλο ένα φιάσκο, για τα ψέματα που λέει δημόσια εγείροντας ζητήματα πολιτικής και ηθικής τάξης χρεώνεται η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, με την αποκάλυψη από τον Γενικό Εισαγγελέα ότι ουδέποτε γνωμάτευσε ή του ζητήθηκε να γνωματεύσει για το διορισμό της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία. Αλλού, γράφει ότι ΗΠΑ-Βρετανία δεν θέλουν να δώσουν μια ευκαιρία στην ειρήνη και προετοιμάζουν κτύπημα κατά της Συρίας ακόμα και εκτός πλαισίου του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι από τους 3.251 υποψηφίους για τα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτική Ιδρύματα στην Ελλάδα, οι 3.150 έχουν εξασφαλίσει θέση.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα
Cyprus Daily, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στο χείλος του γκρεμού», γράφει ότι χθες ο Βρετανός Πρωθυπουργός ήγειρε τη θέση του για δράση ενάντια στη Συρία, την ώρα που έξι αεροσκάφη της RAF έφταναν στο Ακρωτήρι προληπτικά. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι το νέο ωράριο των καταστημάτων οδηγεί σε κλείσιμο περίπτερα. Αλλού, γράφει ότι η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες ζημιές €46.1 εκ. για το πρώτο εξάμηνο του 2013, σε αντίθεση με κέρδη €14.9 εκ. για την ίδια περίοδο πέρυσι, ωστόσο διατηρεί μια ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ρευστότητα.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα
Cyprus Mail, κάτω από τον τίτλο «Ο Αρχιεπίσκοπος μαζεύει τους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έλαβε κεντρικό ρόλο χθες σε συνάθροιση των παλιών μετόχων της Τράπεζας Κύπρου κάνοντας παιχνίδι ελέγχου της Τράπεζας και λέγοντας ότι «κανείς δεν ξέρει γιατί οι μετοχές μας αξίζουν τώρα μόνο ένα σεντ». Αλλού, γράφει ότι, η Βρετανία έστειλε έξι αεροσκάφη της RAF στην Κύπρο  ως αμυντικό μέτρο εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στην Συρία. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι η Βουλή έκοψε τα φτερά του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, αφού με νόμο που πέρασε από την ολομέλεια χθες η αρχή εξυγίανσης των Τραπεζών αποτελείται από τρεις αρχές και όχι μόνο από την ΚΤΚ όπως ήταν μέχρι σήμερα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», υπό τον τίτλο «Λαϊκός ξεσηκωμός», γράφει στο κύριο της θέμα ότι χαρακτήρα λαϊκού ξεσηκωμού αναμένεται να προσλάβουν οι κινητοποιήσεις ως αντίδραση στην φορομπηχτική πολιτική της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Αλλού, γράφει ότι εγείρεται θέμα τάξης για τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, υποστηρίζοντας ότι δεν είπε την αλήθεια για την Ερευνητική, αφού ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης αποκαλύπτει ότι δεν του ζητήθηκε γνωμάτευση για την Επιτροπή. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη επιβραβεύει «πραξικοπηματίες και ακροδεξιούς» με προαγωγές.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ορμητήριο οι βάσεις Ακρωτηριου», γράφει ότι ενώ η Κυβέρνηση δηλώνει ότι οι βρετανικές βάσεις δεν θα έχουν ουσιαστικό ρόλο σε ένα ενδεχόμενο χτύπημα στη Συρία, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα του βρετανικού, αλλά και του διεθνούς Τύπου, για χρήση των βάσεων ως ορμητήριο του βρετανικού στρατού. Επίσης, αναφέρεται σε σκληρές μάχες για την Προεδρία στο ΔΗΚΟ. Αλλού, αναφέρεται στο χρονικό της μοιραίας μέρας της 15ης Μαρτίου 2013, όπως περιγράφεται στο σημείωμα που κατέθεσε στην Επιτροπή για την οικονομία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

 

Πηγή: www.philenews.com
Δημοσιεύτηκε στις 30/08/2013 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire