ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 31 août 2013

Κύπρος - Απέτυχε η Ερευνητική, όφειλε να παραιτηθεί

Αδιάβαστοι και ανίκανοι να κάνουν το στοιχειώδες οι κυβερνώντες

 

Κωστάκης Αντωνίου

Η αξιοπιστία της Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία συνεστήθη για να διερευνήσει το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα που συνετελέσθη στη χώρα, έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Τόσο από εκείνους οι οποίοι τη συνέστησαν, όσο και από τις αποφάσεις και τον τρόπο λειτουργίας των μελών που την απαρτίζουν. Ακόμη και αν αποδειχθεί, στο τέλος, ότι η Επιτροπή νομίμως συνεστήθη, το πόρισμά της θα θεωρηθεί ατελές, αμφιλεγόμενο και θα αποτελέσει πόλο αντιδικιών και πολιτικών και νομικών συγκρούσεων.


Οι κυβερνώντες που τη συνέστησαν αποδείχθηκαν αδιάβαστοι, αχάμπαροι και ανίκανοι να πράξουν το στοιχειώδες: Να φροντίσουν, ώστε η Επιτροπή πρώτα απ' όλα να συσταθεί νομίμως, ώστε να μην υπάρχουν νομικές αμφισβητήσεις και ακόμη, στους όρους εντολής της, να περιληφθούν σοβαρά θέματα προς διερεύνηση, όπως εκείνο του Μιλόσεβιτς, των υπόπτων εκροών καταθέσεων πριν από τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, και των δραστηριοτήτων του δικηγορικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και συγγενών του.
Φαίνεται, εκ του αποτελέσματος και των αντιδράσεων έγκυρων νομικών κύκλων, ότι όχι μόνο το Υπουργικό Συμβούλιο δεν μελέτησε σωστά και σοβαρά τον Νόμο περί Ερευνητικών Επιτροπών, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται η νομιμότητα της Επιτροπής, αλλά και το κυριότερο:
Άφησαν εκτός διερεύνησης, είτε σκοπίμως, είτε λόγω αχαμπαροσύνης, καίρια θέματα, τα οποία προαναφέραμε. Και βρεθήκαμε προ κωμικοτραγικών καταστάσεων. Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να μη γνωρίζει, ή να υποκρίνεται πως δεν γνωρίζει, ότι τα προσωπικά του θέματα, που πρέπει να τύχουν διερεύνησης, έχουν αφεθεί εκτός των όρων εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής και να ζητά από τα μέλη της Ερευνητικής να δώσουν προτεραιότητα στη διερεύνηση αυτών των θεμάτων.
Αλλά και τα μέλη της Επιτροπής, τα οποία άκουσαν τα αιτήματα του Προέδρου, δεν άρθρωσαν λέξη, ούτε δημοσίως, ούτε κατ' ιδίαν. Δεν σηκώθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και να υποδείξει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι, αυτά που ζητεί, δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν, διότι δεν περιλαμβάνονται στους όρους εντολής της Επιτροπής. Αφέθησαν έτσι οι πολίτες, για μακρύ χρονικό διάστημα, να πιστεύουν ότι θα διερευνηθούν και οι περιπτώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, και ξαφνικά, στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής, ακούνε τον κ. Πική να αναφέρεται ότι αυτές οι περιπτώσεις δεν περιλαμβάνονται στους όρους εντολής.
Όμως, και η ίδια η Ερευνητική Επιτροπή έχει ευνουχίσει το έργο της, διέλυσε την αξιοπιστία της και παρέδωσε το όποιο πόρισμά της στην αμφισβήτηση. Δεν διευκόλυνε το έργο της τιμωρίας των όποιων υπευθύνων, αλλά, αντίθετα, αν δεν το αχρήστευσε, θα το παραδώσει στην αμφισβήτηση και στην κομματική διαμάχη.
Η ενδιάμεση απόφασή της, να αφήσει εκτός διερεύνησης όσες υποθέσεις βρίσκονται ενώπιον δικαστηρίου, η μη κλήτευση βασικών πρωταγωνιστών όσων διαδραματίστηκαν στον οικονομικό τομέα, όπως του Ανδρέα Βγενόπουλου, οι κάθε άλλο παρά διερευνητικές και εις βάθος ερωτήσεις προς τους καλουμένους, οι οποίες δείχνουν ότι τα μέλη της Επιτροπής δεν κατείχαν πλήρως το αντικείμενο, η δημιουργία εντυπώσεων ότι προς άλλους συμπεριφέρονται με αυστηρότητα και προς άλλους με υπερβάλλοντα σεβασμό, προκάλεσαν άλλες αμφισβητήσεις και άλλους συνειρμούς.
Με όλο τον σεβασμό προς τα μέλη της Επιτροπής, δεν πιστεύουμε ότι επετέλεσαν σωστά το έργο τους. Ελέχθη ότι «η Επιτροπή αυτοκτόνησε». Και είναι ορθό. Φοβούμεθα ότι το πόρισμά της, ακόμη και αν εκδοθεί, θα αποτελέσει πηγή εσωτερικού διχασμού, νομικών αμφισβητήσεων και δεν θα αποδίδει δικαίως τις ευθύνες.
Σε ανύποπτο χρόνο, είχαμε καλέσει την Επιτροπή να παραιτηθεί. Δεν το έπραξε. Τώρα είναι αργά, καθώς το έργο της συμπληρώθηκε, όπως η ίδια πιστεύει ότι συμπληρώθηκε. Δυστυχώς απέτυχε. Και έγινε, αθελήτως, αιτία πρόκλησης μεγάλης αντιπαράθεσης, και ίσως καταστεί, και πάλιν αθελήτως, εφαλτήριο να διαφύγουν ένοχοι.



Πηγή: Η Σημειρινή
Δημοσιεύτηκε στις 29/08/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire