ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 30 août 2013

Κύπρος - Πάντως, παττιχάρηδες έχουμε πάρα πολλούς




Άριστος Μιχαηλίδης

Ιδού η είδηση που περιμέναμε εναγωνίως: Την ερχόμενη βδομάδα καταφθάνει στην Κύπρο ο Αλεξάντερ Ντάουνερ για να προετοιμάσει την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Ο άλλος Αλεξάντερ, ο Μαρκίδης, μπορεί να τον καθησυχάσει αυτοπροσώπως ότι δεν πρόκειται να φθάσει στα άκρα το εσωτερικό μέτωπο και δεν κινδυνεύουμε από μια «τεράστια πόλωση», όπως την είπε, που θα μπορούσε να προκαλέσει μια ποινική δίωξη του Δημήτρη Χριστόφια για τη συμπεριφορά του απέναντι στην Ερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία. Μπορούν να είναι ήσυχοι και ο Μαρκίδης και ο Ντάουνερ και όσοι άλλοι έχουν τις ίδιες ανησυχίες, ότι δεν πρόκειται κανένας να διώξει τον τέως Πρόεδρο και να διαταράξει το όραμα της άτυπης συνένωσης ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ στο όνομα της λύσης.
Οι πολιτικοί μας μεταξύ τους, που είναι οι περισσότεροι και νομικοί εγνωσμένου κύρους, προτιμούν να διώξουν ολόκληρη την Ερευνητική Επιτροπή, να τη βγάλουν παράνομη, παράλογη, γεμάτη κουσούρια και ατασθαλίες, παρά να διώξουν ένα δικό τους άνθρωπο και να εκθέσουν ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, που με τόσο κόπο προστατεύουν. Ακόμα κι αν τρεις δικαστές αδιαμφισβήτητου κύρους και αυστηρότητας (Πικής, Κραμβής και Νικολάου) εξέδωσαν απόφαση ότι «η συμπεριφορά του κ. Χριστόφια δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως ασύγγνωστη, απαξιωτική των θεσμών και της ευνομίας». Τι σημασία έχει αυτό όταν πρέπει να προστατευθεί η πολιτική ζωή και οι πολιτικοί ταγοί; Να είναι σίγουρος λοιπόν και ο Αλέκος Μαρκίδης, που διεκδίκησε και κέρδισε το ρόλο της νομικο-πολιτικο-οικονομικής διαπλοκής, και ο Ντάουνερ και όποιος άλλος ανησυχεί ότι ούτε ο εισαγγελέας θα εκδώσει γνωμάτευση στην υπόθεση που του παρέπεμψε η Ερευνητική Επιτροπή για «ανυπακοή σε νόμιμη διαταγή» του Δημήτρη Χριστόφια, ούτε το ΑΚΕΛ και οι δικηγόροι του τέως θα προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο για να προσβάλουν τη νομιμότητα της Ερευνητικής. Όλα είναι βολικά (για τους πολιτικούς και για τους δικηγόρους, φυσικά) έτσι όπως είναι, δεν χρειάζονται παραπάνω φασαρίες, να χάσουμε και το μομέντουμ του Κυπριακού. Έχουν φροντίσει ήδη να είναι τόσο αναξιόπιστη η Επιτροπή, ώστε το πόρισμά της να μπορεί να αμφισβητηθεί εύκολα. Φροντίζει γι΄ αυτό ακόμα και ο νομικός σύμβουλος του κράτους, που αίφνης θυμήθηκε ότι δεν έδωσε γραπτή γνωμάτευση για τη σύσταση της Ερευνητικής, έστω κι αν βρισκόταν ακόμα και στην ορκωμοσία της.
Μαζί του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεγαλο-δικηγόρος, ο υπουργός Δικαιοσύνης, μεγαλο-δικηγόρος και για πολλά χρόνια πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, ο Γ. Πικής, ένας από τους πιο έγκυρους και έμπειρους νομικούς μας και πολλοί άλλοι δικηγόροι…. Αλλά, δεν είδε κανένας τίποτε παράνομο και μας έχουν πέντε μήνες να παρακολουθούμε θέατρο. Ακριβώς, επειδή εκτός από δικηγόροι είναι και πολιτικοί, όπως κι αυτοί του άλλου στρατοπέδου και οι γνωματεύσεις τους είναι πολιτικές, αντί νομικές.
Χτες, ο Αλέκος Κωνσταντινίδης, στη στήλη του, γλωσσικά πάρεργα, έπιασε τον παλμό της επικαιρότητας και μας εξηγούσε ότι η λέξη παττίχα έχει αραβική προέλευση, ενώ το καρπούζι, τουρκική. «Υπάρχει και η έκφραση "μα, χάνει η παττίχα σου;" για κάποιον που δεν μιλά λογικά», είναι μια φράση που μετέφερε από το βιβλίο του Σαραντάκου «Λέξεις που χάνονται». Υπάρχει όμως και η έκφραση «μα, είσαι τέλεια παττιχάρης;», που ταιριάζει πολύ στους χειρισμούς αυτής της υπόθεσης με την ερευνητική, αλλά παρέλειψε να την αναφέρει. Από παττιχάρηδες, άλλο τίποτα αυτές τις μέρες.



Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 30/08/2013


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire