ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 31 août 2013

Συρία - Έφυγαν οι επιθεωρητές - Θέμα χρόνου η επέμβαση

Ομπάμα: Δεν έχω λάβει ακόμη τελική απόφαση για την επίθεση - Δεν θα υπάρξουν χερσαίες επιχειρήσεις

 

 Συρία: Έφυγαν οι επιθεωρητές- Θέμα χρόνου η επέμβαση


 
Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, οι επιθεωρητές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποχώρησαν από την Δαμασκό, έχοντας ολοκληρώσει το έργο της έρευνας σχετικά με την χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Λίγες ώρες αφότου ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο «περιορισμένης δράσης», χωρίς την εμπλοκή χρεσαίων δυνάμεων εναντίον του καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, οι επιθεωρητές πέρασαν τα σύνορα προς τον  γειτονικό Λίβανο, αίροντας έτσι ένα πολιτικό, αλλά και πρακτικό εμπόδιο για την έναρξη μιας  «αναγγελθείσας» αμερικανικής επέμβασης.


Μέχρι στιγμής, οποιαδήποτε επίθεση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους ερευνητές του ΟΗΕ και να διακόψει το ερευνητικό τους έργο θεωρείτο αδιανόητη. Ουσιαστικά όμως, το έργο των ερευνητών δεν έχει τελειώσει, καθώς παραμένει να αναλύσουν τα δείγματα που ελήφθησαν και να συντάξουν τις σχετικές αναφορές – διαδικασία που αναμένεται να πάρει ως και δύο εβδομάδες, χρονικό διάστημα που θα έδινε  στον Άσαντ το περιθώριο να ανασυνταχθεί.

Παρόλα αυτά, μετά το ηχηρό «όχι» του βρετανικού Κοινοβουλίου, την γερμανική αποχή από οποιαδήποτε επιχείρηση στη Συρία και την καθυστέρησης για μερικές ημέρες ακόμα της απόδοσης του πορίσματος των ερευνητών στον  Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, οι Αμερικανοί ουσιαστικά προετοιμάζουν το έδαφος για μια μονομερή επέμβαση καθώς ήδη από νωρίς ο πρόεδρος Ομπάμα είχε καταστήσει σαφές ότι οι Αμερικανοί στηρίζονται σε δικά τους στοιχεία  για τον στρατηγικό τους σχεδιασμό και δεν επρόκειτο να αναμένουν το πόρισμα του ΟΗΕ.

Όπως όλα δείχνουν, τα αμερικανικά σχέδια για επίθεση θα προχωρήσουν κανονικά, δεδομένης μάλιστα της δέσμευσης του προέδρου Ομπάμα να τηρήσει τα λεγόμενά του περί «κόκκινης γραμμής» στην χρήσης χημικών όπλων.

Η Ρωσία που παραμένει βασικός σύμμαχος της Συρία, καθώς μεταξύ άλλων διαθέτει τον μοναδικό ναύσταθμο στην Μεσόγειο στην συριακή πόλη Ταρτούς, προειδοποίησε ότι ¨οποιαδήποτε μονομερής στρατιωτική επέμβαση που θα παρακάμπτει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» θα συνιστά «άμεση παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου».

Από την άλλη πλευρά ο σύρος πρόεδρος Άσαντ  έχει δηλώσει ότι η χώρα του θα αμυνθεί ενάντια σε οποιαδήποτε δυτική «επίθεση».



Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 31/08/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire