ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 31 août 2013

Κύπρος - Σε αυτόν τον τόπο δεν θα μπορέσει καμία Ερευνητική Επιτροπή να στεριώσει. Δεν θα αφεθεί καμία Ερευνητική να επιτελέσει το έργο της απερίσπαστα μέχρι τέλους. Αρχίζουν από την αρχή οι αμφισβητήσεις για τα πρόσωπα που επιλέγηκαν, γίνεται προσπάθεια για αποδόμηση και στο τέλος η απόρριψη των αποτελεσμάτων, των πορισμάτων.


Και βρέχει προκηρύξεις




Κώστας Βενιζέλος

Ο τελικός στόχος, έστω κι εάν κανείς δεν το παραδέχεται, είναι η εξουδετέρωση του όποιου πορίσματος εκδοθεί και της ανάδειξης της (σχετικής) αλήθειας. Διαμορφώνεται εξαρχής μια εικόνα αμφισβήτησης, διαμορφώνεται κλίμα αντιπαράθεσης και εκτός από την επιχειρούμενη απαξίωση των Επιτροπών, επιδιώκεται απροσανατολισμός.
Αντί να συζητείται τι λέγεται στην Επιτροπή, ποια στοιχεία κατατέθηκαν ή ποιοι προσπάθησαν να παραπλανήσουν, να μην παρουσιάσουν τεκμήρια, στην ατζέντα τοποθετούνται τα διαδικαστικά. Αρχίζει μια ατέλειωτη συζήτηση σημειολογίας, που παραπέμπει στην ιστορία με το δάσος και το δέντρο. Οι Ερευνητικές Επιτροπές είναι θεσμικά όργανα και δεν παράγουν πολιτική. Όμως, τα όσα σκοπίμως συζητούνται από κόμματα είναι πολιτικά και όσοι το επιχειρούν τούτο, θέλουν ακριβώς να σκοτώσουν το γρηγορότερο και πριν ολοκληρωθεί η έρευνα.
Διερωτάται κανείς γιατί ένας μηχανισμός διερεύνησης και απόδοσης ευθυνών δεν μπορεί να λειτουργήσει σε αυτή τη χώρα. Γιατί, στις πλείστες περιπτώσεις, όσοι ενέχονται, έμμεσα ή άμεσα, γαντζώνονται πάνω σε πολιτικά επιχειρήματα και κρύβονται. Κρύβονται από την αλήθεια και τις ευθύνες. Δεν έχουν κότσια. Δεν έχουν τη δύναμη να αντιμετωπίσουν το κόστος για τις δικές τους επιλογές.
Αυτό το πολιτικό σύστημα -νυν, τέως και πρώην κυβερνώντες- κινείται με διακηρυκτικούς όρους. Δεν ασκεί πολιτική, διαχειρίζεται συνθήματα. Γι' αυτό και στην πράξη χρεοκοπήσαμε. Είμαστε εκτός αγορών, εκτός ευρωζώνης, αλλά στη Λευκωσία βρέχει διακηρύξεις.
Αυτή είναι η εύκολη οδός. Όπως και η ενεργοποίηση των μόνιμων αντανακλαστικών, τα οποία ενίοτε φορτώνουν σε τρίτους τα λάθη και τις παραλείψεις. Ακόμη και τα εγκλήματα. Οι προσεγγίσεις αυτές, συνδέονται με τα σύνδρομα της καχυποψίας και της συνωμοσιολογίας, που είναι συμπτώματα πολιτικής υπανάπτυξης.
Ό,τι και να προκύψει από την Ερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία, γνωρίζουμε εκ των προτέρων την αντίδραση και τις τοποθετήσεις ένθεν και ένθεν. Οι αντιδράσεις, όμως, αφορούν το στενό κομματικό περιβάλλον, τους σκληρούς πυρήνες, που αναμεταδίδουν με τόνο ξεκουρδισμένου γραμμοφώνου, την «επίσημη γραμμή». Η κοινωνία γνωρίζει και ποιοι αποδείχθηκαν ανεπαρκείς, ποιοι έστρωσαν το πάρτι της διαπλοκής και γενικά αυτούς που κατέστρεψαν τον τόπο. Το πρόβλημα είναι πώς αυτή η κοινωνία συνεχίζει να τους ανέχεται.



Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 31/08/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire