ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 30 août 2013

Ελλάδα - Υπουργείο Οικονομικών - Φοροφυγάδες βαφτίζονται οι Ελληνες του εξωτερικού


Της Λίνας Γιάνναρου

Ελληνας κατοικεί τα τελευταία έξι χρόνια στο Λονδίνο, διατηρώντας στην Ελλάδα ένα ακίνητο που νοικιάζει. Τα ετήσια εισοδήματά του στην Ελλάδα φτάνουν τα 5.000 ευρώ και στο εξωτερικό τα 70.000 ευρώ, τα οποία και δήλωνε κανονικά στις αντίστοιχες χώρες. Κι όμως, το χαρτί της ελληνικής εφορίας φέτος του ζήτησε να καταβάλει φόρο για το σύνολο του εισοδήματός του, εντός κι εκτός συνόρων, και μάλιστα και για τα έξι χρόνια που λείπει -ήτοι περί τις 40.000 ευρώ.
Δεν πρόκειται περί λάθους. Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος είναι μία από τις αρκετές «παράπλευρες απώλειες» της μάχης κατά της φοροδιαφυγής.
Το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο όλο και περισσότεροι να δηλώνουν «κάτοικοι εξωτερικού», αποφεύγοντας την υψηλή φορολογία στη χώρα μας, έχει εισάγει ρύθμιση που καλεί τους Ελληνες του εξωτερικού που δεν θέλουν να υπερφορολογηθούν να δηλώσουν αλλαγή φορολογικής κατοικίας και να υπαχθούν στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού. Τα χαρτιά που πρέπει να συγκεντρώσουν περιλαμβάνουν πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας, αντίγραφο συμβολαίου της εργασίας τους στο εξωτερικό, βεβαίωση της κατοικίας τους από τον δήμο του εξωτερικού, αντίγραφο μίσθωσης ή αγοράς κατοικίας στο εξωτερικό, βεβαίωση ότι τα τέκνα φοιτούν στο σχολείο στο άλλο κράτος, βεβαίωση λογαριασμού ρεύματος ή νερού, αντίγραφο της υποβληθείσας Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος στην εφορία της κατοικίας τους στο εξωτερικό. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα αντιμετωπίζονται ως κάτοικοι Ελλάδας.
Ωστόσο, ουδείς ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους, με αποτέλεσμα η σχετική προθεσμία, που έληγε στις 28 Ιουνίου, να έλθει και να παρέλθει, χωρίς οι περισσότεροι να προλάβουν καν να ξεκινήσουν τη διαδικασία. Ετσι, πολλοί Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό και διατηρούν στην Ελλάδα ένα μικρό εισόδημα (συνήθως από κάποιο ακίνητο), αντιμετωπίζουν σήμερα τον κίνδυνο φορολόγησής τους για το παγκόσμιο εισόδημά τους (και αυτό από το εξωτερικό δηλαδή) με τους υψηλούς συντελεστές και τα τεκμήρια που ισχύουν στη χώρα μας. Το κατά πόσο κάποιος μπορεί να απαλλαγεί από τη φορολόγηση εισοδήματος σε άλλη χώρα ορίζεται από τις Διμερείς Συμβάσεις για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας (ΔΣΑΔΦ), οι οποίες ωστόσο διαφέρουν ανάλογα με το κράτος.
Οι φορείς των ομογενών κάνουν λόγο για «πογκρόμ», με τους Ελληνες του εξωτερικού να αντιμετωπίζονται συλλήβδην ως φοροφυγάδες. Ο φοροτεχνικός σύμβουλος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αποδήμου Ελληνισμού κ. Ορέστης Σειμένης υποστηρίζει σε άρθρο του ότι με αυτόν τον τρόπο οι Ελληνες του εξωτερικού απομακρύνονται περαιτέρω από την πατρίδα. «Το 2010, τους θυμήθηκε η ελληνική πολιτεία. Τους έβαλε τεκμήρια για το ακίνητο που είχαν στην Ελλάδα. Τους ζήτησε αναδρομικά φόρους για πολλά χρόνια προς τα πίσω για τα εισοδήματα που κέρδιζαν στην ξενιτιά αν και δεν είχαν στην Ελλάδα εισοδήματα ή είχαν εισοδήματα από ένα μικρό ενοίκιο από το ακίνητο στο χωριό. Λειτούργησε ξαφνικά και εξοντωτικά γι’ αυτούς η φορολογία του παγκοσμίου εισοδήματος (...) Και όλα αυτά γιατί; Επειδή όταν έφυγαν από την Ελλάδα, πριν από 2, 5, 10, 15, 20, 30 χρόνια, ξέχασαν να πάνε στη ΔΟΥ της περιοχής τους και να δηλώσουν ότι φεύγουν». Κι ας στέλνουν όλα αυτά τα χρόνια εμβάσματα, κι ας έκαναν επενδύσεις στην Ελλάδα».
Οπως έγραψε κάποιος Ελληνας της Ομογένειας στο taxheaven.gr, «από γεννήσεως κάτοικος εξωτερικού, μια κληρονομιά από θεία είχα, ευτυχώς κατόρθωσα να την ξεφορτωθώ (δωρεές και μια πώληση). Τους πήγα και τη βεβαίωση και έτσι τέλειωσα». Και κάποιος άλλος, Ελληνας εκ Γερμανίας: «Εμένα μου χάλασαν τις διακοπές στην εφορία Ηλιούπολης. Τους πήγα χαρτί από την πόλη που μένω και δεν το θέλουνε. Μου ζητάνε χαρτιά και του λέω του έφορου ότι δεν μπορώ, έκλεισε το προξενείο εκεί που μένω, πρέπει να πάω 600 χιλιόμετρα και να πληρώσω ξενοδοχείο. Ντρέπομαι για λογαριασμό τους».
Πρόσφατα, για το θέμα ενημέρωσε με επιστολή της τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα η γενική γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Ολγα Σαραντοπούλου. Οπως ανέφερε, οι Ελληνες ομογενείς καλούνται να προσκομίσουν νέα δικαιολογητικά («Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας»), τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν εκδίδονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των χωρών όπου διαβιούν. Στην περίπτωση τής μη εκδόσεως, οι ομογενείς απειλούνται με διπλή φορολόγηση, καθώς δεν θα αναγνωρίζονται ως κάτοικοι εξωτερικού. Το εισόδημα που θα αποκτούν στο εξωτερικό θα θεωρείται τεκμαρτό και θα φορολογείται όταν θα το εισάγουν σαν συνάλλαγμα στην Ελλάδα.



Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 30/08/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire