ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 15 août 2015

Η Αυστραλία ναυπηγεί νέο πολεμικό στόλο κόστους 65 δισ. λόγο «φόβου» της Κίνας

Η Αυστραλία ναυπηγεί νέο Πολεμικό Στόλο κόστους 65 δισ. για τον «φόβο» της Κίνας



Ένα μεγάλο νέο πολεμικό στόλο, κόστους 65 δισ. αμερικανικών δολαρίων, ξεκινά να ναυπηγεί η Αυστραλία. Ο στόλος αυτός θα περιλαμβάνει τόσο πλοία επιφανείας όσο και υποβρύχια. Και στο εύλογο ερώτημα γιατί η Αυστραλία χρειάζεται να ναυπηγήσει έναν τέτοιο ισχυρό στόλο, η απάντηση είναι απλή: για τον φόβο της Κίνας.
Η Αυστραλία θα δαπανήσει 89 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (64,9 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ) για την αγορά πλοίων και υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό της τα επόμενα 20 χρόνια, δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ, από τα οποία τα 40 δισεκ. δολάρια Αυστραλίας προορίζονται για την κατασκευή πλοίων επιφανείας από αυστραλιανά ναυπηγεία.

Δύο προγράμματα ναυπήγησης πλοίων, το πρόγραμμα SEA5000 Future Frigate ύψους 20 δισεκ. δολαρίων Αυστραλίας και το SEA1180 Offshore Patrol Vessels, θα προταχθούν προκειμένου διασφαλιστεί η συνεχής εγχώρια κατασκευή πλοίων επιφανείας, δήλωσε ο Άμποτ.
Ο Άμποτ, που αντιμετωπίζει έντονη πίεση από το εσωτερικό του συντηρητικού Φιλελεύθερου Κόμματός του προκειμένου να διασφαλίσει ότι ένα πρόγραμμα ναυπήγησης υποβρυχίων ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας θα κατασκευαστεί εγχωρίως, δήλωσε ότι αυτή η κίνηση θα εξοικονομήσει περίπου 1.000 θέσεις εργασίας.
Ο νικητής της προσοδοφόρου προσφοράς για τα υποβρύχια, η μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία προμηθειών που έχει κάνει ποτέ η Αυστραλία και ένα από τα πιο προσοδοφόρα αμυντικά συμβόλαια στον κόσμο, θα εξεταστεί ξεχωριστά ως μέρος μία ανταγωνιστικής διαδικασίας αποτίμησης.
«Το βασικό που έχουμε κάνει σήμερα είναι να διασφαλίσουμε πως δεν κατασκευάζουμε απλώς ένα πλοίο στην Αυστραλία, έχουμε έναν στόλο που κατασκευάζεται στην Αυστραλία», δήλωσε ο Άμποτ σε δημοσιογράφους στην Αδελαΐδα.
Η γερμανική ThyssenKrupp (TKMS), η γαλλική ελεγχόμενη από το κράτος DCNS και μία ιαπωνική κοινοπραξία των Mitsubishi Heavy Industries και Kawasaki Heavy Industries διαγωνίζονται για το συμβόλαιο των υποβρυχίων.
Η TKMS προβάλλει τα οικονομικά και πολιτικά πλεονεκτήματα της πρότασής της εν μέσω ανησυχιών ότι η απόδοση του συμβολαίου σε υπερπόντια χώρα θα μπορούσε να έχει σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις.
Μία ομάδα της ιαπωνικής κυβέρνησης βρίσκεται σε συζητήσεις με τις βρετανικές Babcock International Group και BAE Systems, μετέδωσε τον περασμένο μήνα το Ρόιτερς, ανταποκρινόμενη στην επιθυμία της Αυστραλίας να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εγχώρια συμμετοχή στο πρότζεκτ.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ ανυπομονεί επίσης να εμβαθύνει τους δεσμούς ασφαλείας με την Ιαπωνία, αντανακλώντας την επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών οι δύο σύμμαχοί του να αναλάβουν έναν μεγαλύτερο ρόλο ασφαλείας στην Ασία καθώς αυξάνεται η στρατιωτική ισχύς της Κίνας.



Πηγή: www.tribune.gr
Δημοσιεύτηκε στις 04/08/2015

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire